AccueilNederlandVreemde cirkelvormige zandduinen...

Vreemde cirkelvormige zandduinen ontdekt op Mars door NASA Spacecraft

Zandduinen in vele soorten en maten komen veel voor op Mars. In dit voorbeeld zijn de duinen bijna perfect cirkelvormig, wat ongebruikelijk is. Credits: NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Arizona

Zandduinen in vele soorten en maten komen veel voor op Mars. In dit voorbeeld zijn de duinen bijna perfect cirkelvormig, wat ongebruikelijk is.

Ze zijn nog enigszins asymmetrisch, met steile hellingen aan de zuidkant. Dit geeft aan dat zand over het algemeen naar het zuiden beweegt, maar dat de wind variabel kan zijn.

Credits: NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Arizona

Dit maakt deel uit van een reeks afbeeldingen (zie hierboven) om te volgen hoe de vorst in de late winter verdwijnt; deze waarneming lijkt vorstvrij te zijn. Een eerdere afbeelding (hieronder) laat zien wanneer het oppervlak bedekt was met rijp.

Cirkelvormige zandduinen op Mars vastgelegd door Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

De kaart wordt hier geprojecteerd op een schaal van 25 centimeter (9,8 inch) per pixel. (De originele beeldschaal is 30,3 centimeter [11.9 inches] per pixel [with 1 x 1 binning]; objecten in de orde van grootte van 91 centimeter [35.8 inches] aan de overkant zijn opgelost.) Noord is boven.

De kaart wordt hier geprojecteerd op een schaal van 25 centimeter (9,8 inch) per pixel. (De originele beeldschaal is 30,3 centimeter [11.9 inches] per pixel [with 1 x 1 binning]; objecten in de orde van grootte van 91 centimeter [35.8 inches] aan de overkant zijn opgelost.) Noord is boven. Credits: NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Arizona

HiRISE staat voor High Resolution Imaging Science Experiment. Het is een camerasysteem aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter, een ruimtevaartuig dat in een baan om Mars draait. HiRISE is de grootste en krachtigste camera die ooit naar een andere planeet is gestuurd en is ontworpen om ongelooflijk gedetailleerde beelden van het oppervlak van Mars vast te leggen. Dankzij de hoge resolutie kunnen wetenschappers de geologie, mineralogie en topografie van de planeet veel gedetailleerder bestuderen dan voorheen mogelijk was.

Artist Concept van Mars Reconnaissance Orbiter. Krediet: JPL/NASA

De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) is een ruimtevaartuig gelanceerd door NASA in 2005 om Mars te bestuderen. Het belangrijkste doel van de MRO-missie is het begrijpen van de geologie, het klimaat en het zoeken naar tekenen van water en potentieel bewoonbare omgevingen op Mars. Het ruimtevaartuig is uitgerust met een reeks wetenschappelijke instrumenten, waaronder de HiRISE-camera, evenals radar, spectrometers en andere sensoren. De MRO draait om Mars in een zeer elliptische polaire baan, waardoor hij het oppervlak en de atmosfeer van de planeet in beeld kan brengen, de geologie en mineralogie kan bestuderen en kan zoeken naar tekenen van water en andere hulpbronnen. De missie is aan de gang sinds de lancering en heeft talloze ontdekkingen en vorderingen gemaakt in ons begrip van Mars.

De Universiteit van Arizona, in Tucson, exploiteert HiRISE, dat werd gebouwd door Ball Aerospace & Technologies Corp., in Boulder, Colorado. NASA’s Jet Propulsion Laboratory, een divisie van Caltech in Pasadena, Californië, beheert het Mars Reconnaissance Orbiter Project voor NASA’s Science Mission Directorate, Washington.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.