AccueilderogatiesZakia Khattabi eist...

Zakia Khattabi eist stop misbruik van derogaties voor pesticiden

Het Hof van Justitie van de Europese Unie publiceerde deze donderdag een arrest over de derogaties die jaar na jaar door een reeks lidstaten blijven verlengd worden voor pesticiden die verboden zijn in Europa. Het hof bevestigt in dit arrest dat er misbruik wordt gemaakt van deze derogaties.
Het arrest bekrachtigt dat de lidstaten enkel in uitzonderlijke omstandigheden en voor een beperkte duur mogen afwijken van het uitdrukkelijke verbod om zaden op de markt te brengen en te gebruiken die behandeld zijn met gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Dit is met name het geval wanneer de productie bedreigd wordt en andere alternatieven ontbreken.

“De impact van pesticiden op de gezondheid van mens, dier en milieu is gekend. Misbruik van het systeem waarbij derogaties kunnen worden toegestaan, zet er niet toe aan om te investeren in onderzoek naar alternatieven!  Vertrekkende van de Belgische toestand herbevestigt het Hof vandaag het welomschreven kader waarbinnen derogaties mogen worden toegestaan”, zegt federaal Minister voor Leefmilieu, Zakia Khattabi. “Afgelopen maand werd op de COP-15 een historisch akkoord afgeklopt om de natuur wereldwijd te herstellen. Het akkoord strekt er onder meer toe de globale risico’s van pesticiden met 50% te verminderen tegen 2030. Er is dan ook dringend nood aan een koersverandering om die verbintenis na te komen!”, stelt ze tot besluit.

Lien de la source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Octroi d’une garantie de l’État dans le cadre de l’assistance financière européenne à l’Ukraine

Dans le cadre de l’aide octroyée à l’Ukraine et de sa reconstruction, l’Union européenne a annoncé l’octroi d’une aide macrofinancière (AMF) exceptionnelle sous la forme de prêts, dont 6 milliards ont déjà été payés ou approuvés. L’Union européenne doit cependant...

Prévenir le syndrome post-soins intensifs

Le syndrome post-soins intensifs ou PICS (Post-intensive Care Syndrome) est en quelque sorte le revers de la médaille des progrès en médecine intensive. Cette discipline à qui tant de patients doivent la vie a en effet connu des avancées...

Journée Internationale de la douane

Les tâches de la douane sont nombreuses et touchent des matières variées telles que l’e-commerce, la lutte contre les trafics de drogues, les contrôles routiers (perception des amendes pénales, contrôle de carburants…), etc. De plus, les douaniers doivent s’adapter à...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.