AccueilNederlandRusland, Oekraïne en...

Rusland, Oekraïne en Alt-right…

De pro-Poetin Amerikaanse alt-right ervaart een grote verschuiving met de Russische invasie van Oekraïne. Steeds meer leden van deze online gemeenschap keren zich tegen het regime van Poetin en steunen Oekraïne en zijn president, Volodymir Zelenskyy. Zie hier hoe en waarom dit gebeurt…

Alt-right, de radicaal-rechtse politieke beweging die zich verzet tegen de “mainstream ideologie”, is in bijna elke online gemeenschap te zien. De gemeenschap die echter bijna wordt gedomineerd door deze ideologische beweging is de geschiedenisgemeenschap. Er zijn honderden fora, sites en blogs waar alt-right de boventoon voert en zo het gesprek domineert.

Het bestudeerde forum is de site van een populair historisch kanaal youtuber, politiek niet betrokken op het eerste gezicht, is een voorbeeld van hoe alt-right overstapte van onwankelbaar pro-Poetin naar anti-Rusland en pro-Oekraïne.

Vóór de invasie gingen de berichten in mindere mate over geschiedenis en meer over politiek/geopolitiek. Veel gebruikers brachten de beweringen van president Biden en andere Europese leiders over de mogelijkheid van een Russische invasie in diskrediet, dat deze crisis slechts een excuus was voor « natotards » en « neocons » om oorlog te voeren. Het sentiment over een mogelijke of dreigende invasie was meestal neutraal, er waren niet veel berichten die om een ​​invasie vroegen…

Voordat de crisis zelfs maar begon, prees de gemeenschap van de site voortdurend Poetin’s « behandeling » van de LGBT-gemeenschap en zijn « antifeministische » beleid. En als de chat niet was om Poetin te prijzen, was het wel om politici en regeringen die met hem verbonden waren te prijzen. Politici als Marie Le Pen, Eric Zemmour en Matteo Salvini werden hoog gewaardeerd op de site, en de regeringen van Polen en Orbán werden herhaaldelijk geprezen voor veel van hun beleid tegen de EU. Toch was een van de meest besproken beleidslijnen op de site de « homovrije zones » in Polen. Deze gebruiker reageerde:

“Gebaseerd in Polen, (…) hebben ze homovrije zones.”

Dit pro-Poetin-sentiment nam echter snel af zodra de invasie begon. In de chat zie je gebruikers dingen zeggen als:

« Ik steunde totdat ze burgers en ziekenhuizen als doelwit hadden »

(In antwoord op de vraag “Bent u het eens met de (…) invasie?”) – “Nee, in ieder geval niet meer”

“Letterlijk ging de hele site in 5 seconden van pro-Rusland naar pro-Oekraïne”

« Vind het grappig hoe de site is veranderd van overweldigend pro-Rusland in overweldigend pro-Oekraïne »

Een peiling uitgevoerd door een gebruiker van de site (peilingen zijn een populaire functie op de site) vroeg « Steunt u de Russische invasie van Oekraïne? », Antwoordden 32 gebruikers en de resultaten zijn als volgt:

Ja- 18%

Nee- 65%

Zie resultaten – 15%

Zoals te zien is in de peiling, waren er nog steeds enkele gebruikers die de invasie steunden, er werd zelfs een Russisch oorlogslied gedeeld in de chat van de site (« March of the Siberian Riflemen »), zegt een gebruiker:

“Ik steun het. Met nog een verdedigbare grens zou Rusland moeten kalmeren. Maar met de manier waarop het westen reageert, krijgen ze daar misschien geen kans toe.”

“Oekraïne is een Amerikaanse vazalstaat. Rusland doet het om westerse expansie te voorkomen.”

Op een gegeven moment vroeg een gebruiker de gemeenschap om « stop alsjeblieft met posten over de oorlog in Oekraïne (…) de neocons op mijn school zullen er niet over zwijgen », duidelijk ongemakkelijk bij de mening van de meerderheid over de Russische daad van agressie tegen Oekraïne.

Het was al voorspelbaar dat deze gemeenschap de “nationalistische milities” zou toejuichen, die worden beschouwd als “de enige goeden in deze strijd”. Sommige gebruikers zeiden zelfs dat ze « bereid zijn om een ​​oorlog met Rusland aan te gaan ». Een gebruiker gaat verder en zegt:

“Hot take, maar ik zou graag militair betrokken willen raken bij Rusland. Ik wil Moskou in vlammen zien en het hoofd van Poetin op een punt zien”.

Hoewel het sentiment op de site bijvoorbeeld nog steeds dubbelzinnig is, blijft de fixatie met ‘sterke mannen/leiders’ uiteindelijk bestaan, maar reflecteert nu op de Oekraïense president Zelenskyy.

« Oekraïne, Polen en Hongarije (…) worden geleid door sterke mannen die werken aan het creëren van wat zij geloven dat goede tijden zijn. »

En velen bekritiseren de plotselinge lof die Oekraïne en zijn president op sociale media krijgen. Evenals de reactie van de westerse gemeenschap op het conflict.

“De Oekraïense vlag is dit seizoen de nieuwe Pride/BLM-vlag geworden”

« Het Westen heeft geen zin in oorlog en wordt geleid door zwakke mannen. »

Toch ging de meest bizarre opmerking over de vluchtelingenstroom, met name vrouwen. Een gebruiker die reageerde op een nieuwsbericht over dit evenement schreef in de chat:

« Ik neem geen Oekraïense meisjes aan, ik heb liever geld. »

Dit misogineuse en xenofobe discours is een gangbare praktijk op de site, een opiniepeiling die voor de oorlog werd gehouden, vroeg de gemeenschap van de site of er rassen waren waarmee ze nooit zouden daten, een gebruiker schreef zelfs in de chat dat: « Aziaten en zwarten zouden onaanvaardbaar zijn voor mij ».

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.