AccueilNederlandEuropa, moeilijker dan...

Europa, moeilijker dan het lijkt – europeantimes.news

Zoals we voor onze ogen hebben gezien, neemt Poetin zijn strategische beslissingen vanuit een vertekend beeld van geschiedenis en mensen. Hij dacht dat de Oekraïners met banden met Rusland een invasie zouden verwelkomen, maar hij vergat (of negeerde) dat deze mensen hun vrienden en hun families niet voor een band met een land zouden stellen, of met wat het vertegenwoordigt.

Poetin heeft een stereotype van russofielen en russophones. Hij denkt dat deze mensen, door Rusland te verkiezen boven het westen (EU en NAVO), noodzakelijkerwijs het gestoorde imperialisme van Poetin zullen onderschrijven. Poetin ziet het heden als geschiedenis, als grote golven van mensen en politieke bewegingen die zich in verschillende richtingen bewegen… Maar het heden is vooralsnog geen geschiedenis. Op dit moment bestaat het heden uit mensen.

Deze russofielen in Oekraïne, bijvoorbeeld, kunnen zich zelfs politiek aansluiten bij het regime van Poetin. De mensen die ze elke dag zien zijn het niet allemaal eens met hun politieke visie, ze hebben een andere kijk op de wereld dan zij, ze willen gewoon een ander project voor hun land. De vraag in Oekraïne in 2013, tijdens de Russisch-Maidan-revolutie, was niet « worden we lid van Rusland of niet? », het was « worden we lid van het westen of niet? ». Om deel uit te maken van dit zogenaamde « westen », moest Oekraïne Rusland en zijn invloed verlaten, maar het lijkt mij dat het alternatief hiervoor niet was om zich bij Rusland aan te sluiten, maar om min of meer neutraal te blijven.

En dus maakte Poetin deze vreemde associatie, dat als mensen het westen niet mogen, ze hem per se leuk vinden, dit zegt niet veel over wat mensen denken en meer wat Poetin van zichzelf vindt. Blijkbaar komt dit zelfbeeld niet overeen met de werkelijkheid.

Het meest vreemde stereotype/aanname dat Poetin gebruikte om een ​​van zijn spectaculaire voorspellingen te doen (tot nu toe hebben ze allemaal spectaculair gefaald) is dat Europeanen te bang zouden zijn voor de « Grote Russische beer », en zouden proberen de situatie te sussen met alles wat ze kunnen, op de vlucht voor elk conflict, dat alleen « taaie Russen kunnen nemen ».

Europeanen zijn trots, ze zijn niet alleen trots op hun nationaliteit, maar ook trots op wat Europa staat voor: democratie, vrijheid en zelfbeschikking. Poetin is een antithese van deze waarden. In Rusland worden alle vrijheden met ijzeren vuist geperst, en dus is democratie een leeg woord, zo niet een vies woord, en gaat het over zelfbeschikking… Poetin ziet hele naties als louter marionetten; Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, enzovoort, alleen pionnen op een schaakbord voor de Russische autocraat.

Ik zou zeggen dat het waar is dat mensen in Europa niet zo gehecht zijn aan hun nationaliteit, althans vergeleken met vroeger. Maar als er iets is dat Europeanen waarderen, namelijk democratie en de vrijheid die daarmee gepaard gaat, zal Europa van niemand een marionet zijn. Nooit meer zullen Europeanen gehoorzamen of gehoorzamen aan de wensen van een dictator. Europa zal terugvechten, voor wat het vertegenwoordigt, koste wat kost.

In de XXe eeuw waren de vijanden van de Europese democratie het fascisme en het communisme. In de eenentwintigste eeuw zijn de vijanden autocratie en autoritair/totalitair kapitalisme.

Ook heeft Poetin zijn positie ten opzichte van Europa ernstig overschat. Om te beginnen is Rusland een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met Europa. Rusland heeft een BBP vergelijkbaar met Spanje, de 4e grootste economie in de EU, maar belangrijker nog, Poetin vergeet dat zijn kostbare aardgas over 10-20 jaar geen waarde meer zal hebben voor Europa.

Ja, als de vooruitgang op het gebied van hernieuwbare energie (wind, zon, enz.) het huidige tempo aanhoudt, zal het niet lang meer duren voordat de belangrijkste energiebron in Europa hernieuwbare energie zal zijn. Dit zal gebeuren als gevolg van een grote investering in dit soort technologie in de afgelopen decennia.

Waarom zouden Europeanen daarom bang zijn iets te verliezen dat over 10 jaar de helft van zijn huidige waarde zal hebben? Waarom zouden we onze fundamentele waarden en overtuigingen opgeven voor iets dat we samen uiteindelijk zouden overtreffen?

En om te laten zien hoe klein Poetin in werkelijkheid is, en hoe Europa en de Europeanen niet bang zijn, kondigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan dat het militaire budget zal worden verhoogd tot 2% van de economische output van het land. 100 miljard euro voor de Duitse defensiebegroting. Ik zal u eraan herinneren dat dit vergelijkbaar is met de Russische defensiebegroting, en er zijn 26 andere landen in de EU die klaar staan ​​om Poetin zijn plaats te laten zien…

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.