AccueilNederlandOekraïense vluchtelingen in...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting en andere rechten. We roepen op tot blijvende steun voor iedereen die bescherming nodig heeft.
Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 8 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht om hun toevlucht te zoeken in Europa. Caritas verwelkomt de ongekende activering van TPD en gelijkaardige tijdelijke beschermingsstatussen in Europa die onmiddellijke toegang verlenen tot een reeks rechten, zoals verblijfsvergunning, gezondheid, onderwijs, huisvesting, markttoegang, arbeid en sociale bijstand. Er blijven echter aanzienlijke belemmeringen voor toegang tot deze rechten bestaan, zoals we in onze nieuwe publicatie onthullen « Europa’s opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de geleerde lessen ».

Een van de belangrijkste uitdagingen voor onze bevindingen heeft betrekking op de moeilijkheden voor vluchtelingen om over te stappen van gastgezinnen naar zelfstandig wonen. Dit is te wijten aan een ernstige huisvestingscrisis in heel Europa. Veel vluchtelingen bevinden zich ook in moeilijke financiële situaties met beperkte toegang tot hulp van de verzorgingsstaat. Mensen met een handicap worden vaak geconfronteerd met extra administratieve uitdagingen en hebben moeite om de uitkeringen te krijgen waarop ze recht hebben.

Bovendien zijn openbare gezondheidsdiensten vaak beperkt en zijn hulpdiensten in veel gevallen de enige optie om zorg in meerdere landen te krijgen.

De moeilijkheid om toegang te krijgen tot onderwijs en school roept ook zorgen op over de continuïteit van het onderwijs. Directe toegang tot de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste voordelen van PDT; maar in de praktijk vluchtelingen uit Oekraïne worden vaak gedwongen om laaggeschoolde en laagbetaalde banen te aanvaarden, meestal onder hun kwalificatieniveau. Het gebrek aan kinderopvang en plaatsen in kleuterscholen weerhoudt vrouwen er ook van om te werken.

Deze uitdagingen belemmeren sociale integratie, die verder wordt verergerd door onzekerheid over de toekomst, inclusief de wettelijke status die mensen zullen krijgen wanneer de tijdelijke bescherming eindigt en wanneer terugkeer naar Oekraïne mogelijk is.

Uitdagingen voor de toekomst

Beperkte financiering en solidariteitsmoeheid doen ons twijfelen aan toekomstige steun voor vluchtelingen uit Oekraïne, laat staan ​​aan de inspanningen die nodig zijn om de hierboven geschetste uitdagingen het hoofd te bieden. Aangezien de asiel- en opvangsystemen van veel landen al onder druk staan, zijn we bovendien bezorgd dat de politieke wil om alle vluchtelingen in de EU afneemt en dat regeringen geen ambitieuze toezeggingen zullen doen om mensen die bescherming nodig hebben te hervestigen.

Hoewel onze analyse enkele gevallen van verschillende behandeling identificeert op basis van het land van herkomst van een vluchteling, laat de sterke ontvangst van vluchtelingen uit Oekraïne zien dat waar een wil is, een weg is. Daarom dringen we er bij de Europese regeringen op aan om voordeel te halen uit de goede praktijken die we hebben geïdentificeerd, zoals de betrokkenheid van lokale gemeenschappen en de diaspora, efficiënte registratieprocessen, een breed aanbod aan informatie en ondersteuning, toegang tot de arbeidsmarkt en flexibelere hereniging. procedures.

Maria Nyman, secretaris-generaal van Caritas Europaverklaard:

“Caritas steunt alle mensen in nood, ongeacht hun afkomst, en we zullen dit blijven doen in overeenstemming met onze missie. We dringen er bij landen op aan voort te bouwen op de solidariteit die wordt getoond door degenen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten en om de goede praktijken over te nemen die zijn ingevoerd om te zorgen voor een waardige opvang en bescherming van alle vluchtelingen.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

“De mensheid vestigt haar hoop niet langer op de VN”, zegt Zelensky tegen de Veiligheidsraad europahoy.new

“Ongeacht wie je bent, het huidige VN-systeem maakt je nog steeds minder invloedrijk dan het vetorecht van enkelen en misbruikt door één: Rusland. Dat gaat ten koste van alle andere leden van de VN”, zei hij via een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.