AccueilNederlandVroedvrouwen haasten zich...

Vroedvrouwen haasten zich om veilige bevallingen te garanderen te midden van geweld in Soedan – europeantimes.news

« Gezondheidsvoorzieningen en ziekenhuizen moeten veilige havens zijn in tijden van crisis », zei het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) zaterdag en veroordeelde een aanval op een ziekenhuis in Khartoum.

Laila Baker, regionaal directeur van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA), zei dat zwangere vrouwen in de hoofdstad met gevaarlijke omstandigheden worden geconfronteerd.

« We maken ons grote zorgen », zegt ze. “We kunnen ze op geen enkele manier controleren, er is geen toegang tot veilige bezorgdiensten, er is geen manier om zelfs maar schamele communicatie te garanderen.

Bovendien kunnen vrouwen voortijdig bevallen en kunnen complicaties het gevolg zijn van paniek, zei ze, eraan toevoegend dat « de omstandigheden zo zwak zijn ».

Epicentrum van geweld

Twee weken van meedogenloze gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) hebben Khartoum, de epicentrum van het geweldin een oorlogsgebied en bracht het land in beroering.

Meer dan 500 mensen zijn gedood en honderdduizenden zijn gedwongen hun huizen te verlaten, hetzij in het land, hetzij over de grenzen naar de naburige Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Egypte, Ethiopië en Zuid-Soedan.

Veel van de vluchtelingen zijn al meerdere keren ontheemd vanwege politieke instabiliteit, honger en klimaatcrises, waarbij onnoemelijke aantallen hun toevlucht zoeken in onveilige, overvolle en onhygiënische geïmproviseerde kampen.

Gezondheidssector stort in

Slechts één op de vier gezondheidscentra in Khartoum is volledig operationeel, en de meeste zijn slechts gedeeltelijk beschadigd, waardoor miljoenen mensen geen toegang hebben tot kritieke zorg, aldus UNFPA.

Tientallen aanvallen op ziekenhuizen, zorgpersoneel en ambulances, samen met wijdverbreide plunderingen van toch al schaarse medische voorraden, water, brandstof en elektriciteit, brengen de gezondheidssector op de rand van de afgrond.

Ernstige leveringstekorten

« We hebben een ernstig gebrek aan voorraden in Khartoum, vooral oxytocine en navelstrengclips”, zegt Jamila, een vroedvrouw die werkt in een door de UNFPA ondersteund gezondheidscentrum in Khartoum. « Hoewel de diensten voorlopig doorgaan, bidden we dat er snel meer voorraden zullen arriveren. »

Bloed, zuurstof en andere medische benodigdheden, zoals brandstof voor ambulances, raken ook gevaarlijk op.

Ondanks de catastrofale omstandigheden blijken de ziekenhuizen en gezondheidscentra nog steeds te functioneren – en overeind te staan ​​– een reddingslijn voor zwangere vrouwen en nieuwe moeders.

Waar de toegang in het gedrang komt, ondersteunen vroedvrouwen en bekwame vroedvrouwen die zijn opgeleid door UNFPA zwangere vrouwen om in de veiligheid van hun huis te bevallen.

Verloskundigen spelen een sleutelrol

Voor vrouwen en meisjes, waaronder de naar schatting 219.000 die momenteel alleen al in Khartoum zwanger zijn, kan het niet krijgen van essentiële gezondheidszorg levensbedreigend zijn.

Toegang tot verloskundigen is de allerbelangrijkste factor bij het stoppen van vermijdbare sterfgevallen bij moeders en pasgeborenen.

Sommige De komende weken zullen naar verwachting 24.000 vrouwen bevallenin de greep van chaos en bloedvergieten, waardoor het voor hen uiterst gevaarlijk is om essentiële prenatale zorg, veilige bevallingsdiensten of postnatale ondersteuning te zoeken.

Vluchtelingen die het conflict in Soedan ontvluchten, zoeken onderdak onder een boom in het dorp Koufroun, in het naburige Tsjaad.

Gevechten bedreigen veilige leveringen

Er wordt onophoudelijk gevochten in het dorp Jabal Awliya in de staat Khartoum zwaar getroffen reproductieve gezondheidszorg.

« We hebben speciale telefoonnummers om aanvragen voor thuisbevallingen te ontvangen, en een vroedvrouw gaat de bevalling uitvoeren », zegt Saadya, een vroedvrouw die in Jabal Awliya werkt. « Voorlopig kunnen we alle verzoeken accepteren. »

Met aanhoudende stakingen op de infrastructuur bestaat het risico dat elektriciteitslijnen worden doorgesneden en dat zelfs deze hotlines voor noodgevallen worden verbroken voor mensen in nood.

Ongeveer 90 door UNFPA opgeleide verloskundigen helpen momenteel zwangere vrouwen en meisjes om veilig te bevallen, voornamelijk thuis, in de gebieden Kalakla, Jabal, Naser en Al Azhari in Khartoem.

De afgelopen twee jaar hebben UNFPA heeft 460 vroedvrouwen opgeleid die zelfs afgelegen gemeenschappen bereiken, ook in humanitaire crises, vertrouwen opbouwen en hoogwaardige gezondheidsdiensten voor moeders leveren.

Stijging van gendergerelateerd geweld

Er zijn ook alarmerende berichten over toenemende vormen van gendergerelateerd geweld – seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes die op de vlucht zijn voor gevechten, huiselijk geweld aangewakkerd door bewegingsbeperkingen en spanningen, en vrouwen en meisjes het doelwit als ze eropuit gaan om voorraden te halen.

Als reactie op de stijgende risico’s voor sommigen 3,1 miljoen vrouwen en meisjes die al het risico liepen het slachtoffer te worden van geweld vóór de huidige crisis worden inspanningen geleverd om dienstverleners op te leiden om psychosociale ondersteuning op afstand te bieden.

Voorafgaand aan de huidige crisis verdeelde UNFPA voorraden voor meer dan 19.000 veilige geboorten en voorraden om te voorzien in de reproductieve gezondheidsbehoeften van meer dan 45.000 mensen, onder meer voor de klinische behandeling van verkrachting en de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen.

UNFPA-partners zorgen er momenteel voor dat deze de gezondheidsfaciliteiten en ziekenhuizen bereiken die in heel Soedan nog functioneren.

Op weg naar een breekpunt

Soedan was al een van de armste landen ter wereld voordat het conflict uitbrak een derde van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig en geconfronteerd met acute honger.

Het recente geweld en de aanvallen op gezondheidscentra zijn een schending van internationaal recht en het recht op gezondheidaldus het bureau.

Nu de situatie een breekpunt bereikt, en ondanks toenemende risico’s, zei UNFPA dat het veilige geboorten zal blijven ondersteunen, bescherming zal zoeken voor kwetsbare vrouwen en meisjes, en vroedvrouwen zal ondersteunen om levens te redden.

Lees meer over wat UNFPA hier.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Douane neemt 2.757 kg cocaïne in beslag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief E-mail ...

Start van de haalbaarheidsstudie voor de interieurrestauratie van het Justitiepaleis in Brussel

Om deze ingrijpende restauratie en renovatie voor te bereiden, zal een voorbereidende haalbaarheidsstudie worden opgestart. Dit onderzoek zal een overzicht geven van de algemene staat van het gebouw. Het zal zich vooral richten op de technische aspecten...

18 ‘Ontmoetingen’

السودانو بوركينا فاسو van و مالي Dit is het geval أعلى مستوى تنبيه, انضمام Hoe u uw geld kunt verdienen و اليمن. النينيو المحتملة – وهي ظاهرة تح في وسط تثير أيضًا المخاوف من التق Het is mogelijk om het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.