AccueilNederlandVan der Straeten...

Van der Straeten pleit bij internationaal atoomagentschap om ontmantelingskosten van bij start op te nemen

De conferentie legt zowel de problematiek bloot als de nood aan gestandaardiseerde oplossingen. Directeur-Generaal wees daarbij op het feit dat pas bij einde levensduur wordt beslist over ontmanteling en berging, terwijl dit in het begin moet zijn. De grote factuur van kernenergie is niet de bouw of exploitatie maar komt na de productiefase: namelijk de ontmanteling en berging van nucleair afval. Daarom is ‘decommissioning by design’ noodzakelijk, de integratie en internaliseren van alle kosten van bij de start. Dat zorgt voor “level playing field” voor alle technieken en geen concurrentievervalsing. Minister Van der Straeten pleitte op de conferentie voor internationale harmonisatie van wetgeving.  

De eerste twee Belgische kernreactoren zijn gesloten in oktober 2022 en februari 2023 en tegen 2025 sluiten drie andere Belgische kernreactoren. De sluiting luidt voor België een nieuwe fase in.  Na de ontwikkelingsfase, de bouw en de productiefase volgt die van de ontmanteling en berging van nucleair afval. De duurste, langste en meest delicate werf in ons land. Naast grote uitdagingen op vlak van veiligheid, brengt dit ook opportuniteiten met zich mee: met name toegang voor onze Belgische bedrijven tot deze wereldwijde markt.  En die is aanzienlijk: meer dan 420 kernreactoren worden wereldwijd ontmanteld. 

De federale regering richtte overigens een taskforce op om toe te zien dat de ontmanteling op een veilige en sociaal verantwoorde manier gebeurt én om er een economisch succesverhaal van te maken. Ontmanteling is in Europa en wereldwijd een nieuwe economische sector. Een garantie op jaren werkgelegenheid, technologische innovaties en potentieel duizenden jobs. België wil in de toekomst zijn expertise ter beschikking stellen van andere landen bij de nucleaire ontmanteling en investeert daarbij 25 miljoen euro via Europese relancemiddelen voor nucleaire ontmanteling. 

Bron link

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Douane neemt 2.757 kg cocaïne in beslag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief E-mail ...

Start van de haalbaarheidsstudie voor de interieurrestauratie van het Justitiepaleis in Brussel

Om deze ingrijpende restauratie en renovatie voor te bereiden, zal een voorbereidende haalbaarheidsstudie worden opgestart. Dit onderzoek zal een overzicht geven van de algemene staat van het gebouw. Het zal zich vooral richten op de technische aspecten...

18 ‘Ontmoetingen’

السودانو بوركينا فاسو van و مالي Dit is het geval أعلى مستوى تنبيه, انضمام Hoe u uw geld kunt verdienen و اليمن. النينيو المحتملة – وهي ظاهرة تح في وسط تثير أيضًا المخاوف من التق Het is mogelijk om het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.