AccueilACTUALITEZakia Khattabi eist...

Zakia Khattabi eist stop misbruik van derogaties voor pesticiden

Het Hof van Justitie van de Europese Unie publiceerde deze donderdag een arrest over de derogaties die jaar na jaar door een reeks lidstaten blijven verlengd worden voor pesticiden die verboden zijn in Europa. Het hof bevestigt in dit arrest dat er misbruik wordt gemaakt van deze derogaties.

Het arrest bekrachtigt dat de lidstaten enkel in uitzonderlijke omstandigheden en voor een beperkte duur mogen afwijken van het uitdrukkelijke verbod om zaden op de markt te brengen en te gebruiken die behandeld zijn met gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Dit is met name het geval wanneer de productie bedreigd wordt en andere alternatieven ontbreken.

“De impact van pesticiden op de gezondheid van mens, dier en milieu is gekend. Misbruik van het systeem waarbij derogaties kunnen worden toegestaan, zet er niet toe aan om te investeren in onderzoek naar alternatieven!  Vertrekkende van de Belgische toestand herbevestigt het Hof vandaag het welomschreven kader waarbinnen derogaties mogen worden toegestaan”, zegt federaal Minister voor Leefmilieu, Zakia Khattabi. “Afgelopen maand werd op de COP-15 een historisch akkoord afgeklopt om de natuur wereldwijd te herstellen. Het akkoord strekt er onder meer toe de globale risico’s van pesticiden met 50% te verminderen tegen 2030. Er is dan ook dringend nood aan een koersverandering om die verbintenis na te komen!”, stelt ze tot besluit.

Lien de la source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Le Premier ministre De Croo participe au deuxième Sommet pour la démocratie ce mercredi 29 mars

Le Sommet pour la démocratie vise à renforcer les institutions démocratiques, lutter contre la corruption et défendre les droits humains. Dans de nombreuses régions du monde, la démocratie est mise à mal par des abus de pouvoir, des fraudes...

Invitation à la presse Mercredi 29/03 : Entretien bilatéral avec le président kenyan William Ruto

Ce mercredi 29 mars 2022, le Premier ministre Alexander De Croo recevra le président du Kenya William Ruto.   Programme8h45 : accueil de la presse audiovisuelle9h00 : arrivée du président kenyan William Ruto9h10 -10h00 : photo officielle et entretien bilatéral (tour...

Saisie de 280 kilos de cocaïne

Ce 24 mars 2023, une saise de 280 kilos de cocaïne a eu lieu sur le Quai 1742 MPET dans un container en provenance du Sierra Leone sur le MSC Oriane.   Lien de la source

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.