AccueilNederlandEbola-uitbraak in Oeganda...

Ebola-uitbraak in Oeganda : niet-essentiële reizen naar getroffen districten worden afgeraden

Ebola-uitbraak in Oeganda

Op 25 oktober zijn er 109 bevestigde gevallen gemeld van ebola, 31 sterfgevallen en 20 sterfgevallen van waarschijnlijk besmette gevallen (dd 28/09) en 34 genezingen. 

De gemelde gevallen bevinden zich in de districten Mubende, Kassanda, Kyegegwa, Bunyangabu, Kagadi, Wakiso en de hoofdstad Kampala.

De circulerende stam is Sudan, waarvoor geen goedgekeurd vaccin bestaat. De bestrijding van de uitbraak richt zich op de vroege opsporing en isolatie van gevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Oegandese gezondheidsautoriteiten werken samen om de verspreiding van het virus te beperken via controlemaatregelen. Op 15 oktober kondigde de Oegandese regering een lockdown van 21 dagen af in Mubende en Kassanda. Momenteel zijn er nog geen maatregelen aangekondigd voor de hoofdstad Kampala.

Symptomen ebola

Ebola wordt overgedragen na rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvocht van besmette personen of van wilde dieren. De symptomen van het virus zijn onder meer spierpijn, hoge koorts, malaise, hoofdpijn en keelpijn. Soms wordt dit gevolgd door braken, diarree en bloedingen. Er is geen  effectieve behandeling beschikbaar.

Gewijzigde internationale reismaatregelen

Voorlopig treft de ziekte voornamelijk de lokale bevolking en gezondheidsmedewerkers. Toch dienen reizigers de richtlijnen van de Oegandese overheid over de preventie en aanpak van de ebola-uitbraak op te volgen.

Sommige landen hebben beslist om reizigers uit Oeganda te onderwerpen aan een bijkomende medische screening. Hou hier dus rekening mee wanneer u vanuit Oeganda doorreist naar een ander land.

Maatregelen in België

De kans dat het virus zich naar België zou verplaatsen wordt op dit moment zeer laag ingeschat. Het grootste risico van introductie in België ligt bij reizigers die de geïnfecteerde regio’s in Oeganda bezocht hebben en besmet geraakten. Om die reden heeft de Risk Management Group aanbevolen  om niet-essentiële reizen naar de getroffen districten in Oeganda af te raden. We bedoelen hier reizen waarbij uitstel geen negatieve gevolgen heeft.

Daarnaast heeft de RMG reeds contact genomen met luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vliegen tussen Brussel en Oeganda, om extra aandacht te hebben voor hygiëne en voorzorgsmaatregelen aan boord. Ook gezondheidswerkers en ziekenhuizen werden geïnformeerd over de uitbraak.

De situatie wordt verder nauwlettend opgevolgd. Het advies kan aangepast worden in functie van de verdere evolutie. Indien nodig zullen er extra maatregelen genomen worden.

Meer informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: https://www.health.belgium.be/nl/bedreigingen-voor-de-volksgezondheid

FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/landen/oeganda

Website Info-ebola: https://www.info-ebola.be/

ECDC: Ebola virus disease outbreak in Uganda (europa.eu)  en Ebola outbreak in Uganda, as of 21 October 2022 (europa.eu)

Bron link

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.