AccueilNederlandCreatie van een...

Creatie van een vzw voor de restauratie van het Chinees paviljoen in Laken

Het is aan de Franse architect Alexandre Marcel dat we een deel van dit gebouw te danken hebben, een bouwwerk dat men niet verwacht in het landschap rond het koninklijk kasteel van Laken.

Het Chinees paviljoen werd ontworpen op vraag van koning Leopold II. Na meermaals het panorama ‘Tour du Monde’ op het wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 bezocht te hebben, vroeg de koning aan Alexandre Marcel om een gelijkaardige architecturale site te bouwen in de nabijheid van het koninklijk domein in Laken. Het doel was om de goede economische betrekkingen tussen België, China en Japan in de verf te zetten.

Het Chinees paviljoen werd uitgebreid, ingericht en officieel geopend in 1913 en was in de eerste plaats bestemd om een luxerestaurant te worden, maar er werd zeer snel een permanente tentoonstelling in ondergebracht ter waardering van de handel met het Verre Oosten.

Het Chinees paviljoen sloot zijn deuren tijdens de Eerste Wereldoorlog en kwam vervolgens samen met de Japanse Toren onder de bevoegdheid van het Departement voor Kunsten en Wetenschappen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Samen werden de twee gebouwen vervolgens de Musea van het Verre Oosten van België. Zo kon het publiek in het Chinees paviljoen jarenlang een mooie collectie aan porselein ontdekken die nagelaten werd aan de Belgische Staat in 1946.

De buiten- en binnenkant van het paviljoen, alsook de bijgebouwen en het gesculpteerde houtwerk van de gevels uitgevoerd in Shanghai, werden volledig gerestaureerd in het begin van de jaren 1990 onder toezicht van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Hierbij werd de voorkeur gegeven aan de restauratie in plaats van de vervanging van de oorspronkelijke elementen. Jammer genoeg, werden het Chinees paviljoen en de Japanse Toren in 2013 om veiligheids- en stabiliteitsproblemen gesloten.

Het Chinees paviljoen is sinds december 2019 beschermd, de tuin van het paviljoen is beschermd als landschap sinds juni 1997.

Bron link

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Escalatie van het conflict gekoppeld aan de dodelijke dreiging van Mpox europahoy.news

Decennia lang heeft het conflict in het mineraalrijke oosten van de Democratische Republiek Congo geleid tot alarmerende niveaus van geweld, massale ontheemding, wijdverbreide ziekten, gendergerelateerd geweld en ernstige mentale trauma’s, aldus senior veiligheidsfunctionaris Dr. Adelheid Marschang Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 'Chronische en...

Herstel uw schuldenadvocaten annuleren € 30.000 in Inca (Balearen) met de tweedekanswet europahoy.news

/COMMUNICATIE/ De schuldenaar, die momenteel haar ouderdomspensioen aan het ontvangen is, verloor haar baan en moest leningen aanvragen Herstel uw schuldhet toonaangevende advocatenkantoor in Spanje op het gebied van de Tweede Kanswet, is erin geslaagd een schuld van 30.000 euro...

« Buddha Boy » a été reconnu coupable d’agression sexuelle -europeantis.news-

Au Népal, un chef spirituel connu sous le nom de « Buddha Boy » a été condamné le 1St de juillet à 10 ans de prison pour agression sexuelle sur mineure, a rapporté l'Associated Press, citant un communiqué du...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.