AccueilNederlandVijf Russische Jehova's...

Vijf Russische Jehova’s Getuigen veroordeeld tot in totaal dertig jaar gevangenisstraf

Op 18 augustus 2023 zaten in Rusland in totaal 116 Getuigen in de gevangenis omdat ze in privé hun geloof beoefenden.

In april 2017 oordeelde het Russische Hooggerechtshof dat de activiteit van het “Administratief Centrum van Jehovah’s Getuigen” extremistisch was en beval dat het centrum en al zijn regionale afdelingen moesten worden geliquideerd. Het beval dat de eigendommen van de organisatie in beslag zouden worden genomen in het voordeel van de staat.

Vier Bverliezers Rontvangen Merts Thij 6 joren erin A Penal Czijn mensen epijn op een tweede hoger beroep

Op 5 september bevestigde de regionale rechtbank van Amoer de gevangenisstraffen van vier Jehovah’s Getuigen wegens ontmoetingen met geloofsgenoten. Vladimir Boekin, Valeri Slashchev en Sergey Yuferov zullen een gevangenisstraf van zes jaar en vier maanden moeten uitzitten, en Michail Burkov zes jaar en twee maanden. Het vonnis is in werking getreden.

Sergej Joeferov, Michail Burkov, Vladimir Boekin en Valery Slashchev. (Credit: Jehovah's Getuigen Rusland)
Sergej Joeferov, Michail Burkov, Vladimir Boekin en Valery Slashchev. (Credit: Jehovah’s Getuigen Rusland)

In oktober 2022, de rechtbank van Tyndinskiy veroordeeld de gelovigen kregen verschillende gevangenisstraffen opgelegd, variërend van zes jaar en twee maanden tot zes jaar en zes maanden. Toch een hoger beroep omgevallen deze beslissing, en de mannen werden vrijgelaten uit het centrum voor voorlopige hechtenis, waar ze elk twee maanden hadden doorgebracht. Het nieuwe proces van de zaak werd in juni 2023 afgerond. Rechter Valentina Brikova heeft uitspraak gedaan een vonnis die verschilde enigszins van de eerste – van zes jaar en twee maanden tot zes jaar en vier maanden gevangenisstraf.

In hun beroep merkten de gelovigen op dat “het Hooggerechtshof van de Russische Federatie de religie van Jehovah’s Getuigen niet heeft verboden en de legitimiteit van de religieuze overtuigingen van Jehovah’s Getuigen en de manieren waarop deze tot uitdrukking zijn gebracht, niet heeft beoordeeld.”

Volgens de veroordeelden volgt hieruit dat “ondanks de liquidatie van rechtspersonen, [they] hebben nog steeds het recht om de religie vrijelijk te belijden [their] keuze, inclusief het lezen van de Bijbel en het bespreken ervan met anderen, bidden tot God, liedjes zingen waarin God wordt geprezen en met andere mensen over hun geloof praten.” Gelovigen blijven nog steeds vasthouden aan hun onschuld.

Hof van Beroep in Krasnojarsk uhield van Aleksandr Filatov Sbegrijpen – 6 joren in een Penal Czijn mensen

Op 20 juli 2023 bevestigde een panel van rechters van de Krasnojarsk Territory Court, onder voorzitterschap van Tatjana Lukyanova, de uitspraak tegen de 38-jarige Aleksandr Filatov. De vader van twee jonge kinderen is overgebracht naar strafkolonie nr. 31 in het dorp Industrialniy (Krasnojarsk).

Alexander Filatov (Credit: Jehovah's Getuigen Rusland)
Alexander Filatov (Credit: Jehovah’s Getuigen Rusland)

Filatov werd veroordeeld op beschuldiging van “het organiseren van de activiteiten van een verboden extremistische organisatie”, maar in feite voor het bespreken van de Bijbel met zijn medegelovigen. Hij blijft volhouden dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan extremisme. In zijn beroep verklaarde hij dat de rechtbank zijn rechten had geschonden die worden gegarandeerd door artikel 28 van de RF-grondwet: “Ik heb acties uitgevoerd die ten grondslag liggen aan de vrijheid van godsdienst.”

De verdediging heeft erop gewezen dat de rechtbank dit niet heeft toegepast de uitleg van het plenum van het Hooggerechtshof van de RF, volgens welke gelovigen het recht hebben om bijeenkomsten voor aanbidding te houden als deze geen tekenen van extremisme bevatten. Aleksandr Filatov verklaarde: “De aanwezigheid van extremistische doelen en motieven in mijn acties is niet bewezen. In het vonnis worden geen extremistische uitspraken geciteerd.”

De vervolging van Jehovah’s Getuigen in Rusland duurt al ruim zes jaar en is nog steeds gaande momentum krijgenondanks de veroordeling van de wereldgemeenschap. Alleen al in het Krasnojarsk-gebied 30 gelovigen worden strafrechtelijk vervolgd vanwege hun geloof. Bijna de helft van hen was al veroordeeld: vijf zijn naar een strafkolonie gestuurd, vier hebben voorwaardelijke straffen gekregen en drie hebben een boete gekregen.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De ‘irrationele, door het Westen geleide structuur’ van de Veiligheidsraad moet hervormd worden, zegt Noord-Korea tegen de VN europahoy.news

Om dit te bereiken moet de vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden, die de absolute meerderheid vormen bij de Verenigde Naties, worden uitgebreid en versterkt, zegt Kim Song, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de VN. “De kwestie die in de...

Le HCR est de plus en plus préoccupé par le sort des réfugiés fuyant la région du Karabakh

Quelque 19 000 réfugiés auraient quitté la région économique du Karabakh de la République d'Azerbaïdjan, dont de nombreuses personnes âgées, femmes et enfants. HCR La porte-parole Shabia Mantoo a appelé toutes les parties à protéger les civils et...

De crisis verdiept zich voor de kinderen van Mali, updates over de mensenrechten uit Brazilië en Montenegro europahoy.new

UNICEF De vertegenwoordiger in Mali, Pierre Ngom, vertelde verslaggevers in Genève dat alleen al deze maand tientallen kinderen zijn vermoord door niet-statelijke gewapende groepen in het noorden en midden van het land. Op 7 september eiste een aanval op...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.