AccueilNederlandBulgarije heeft een...

Bulgarije heeft een hoge geestelijke en andere priesters uit de Russische Kerk in Sofia gezet

De Bulgaarse autoriteiten hebben het hoofd van de Russische Kerk in het land, Vasian Zmeev, het land uitgezet. Dit werd aan TASS gemeld door de Russische ambassade in Bulgarije.

“De Bulgaarse autoriteiten beschouwen pater Vasian als een bedreiging voor de nationale veiligheid”, aldus de Russische diplomaten.

Volgens de Russische ambassadeur Eleonora Mitrofanova werden de priesters van de Russisch-Orthodoxe Kerk naar de migratiedienst geroepen, waar ze te horen kregen dat ze een bedreiging vormden voor de nationale veiligheid. Vervolgens werden ze in een arrestatieauto naar hun huizen gebracht om hun bezittingen op te halen. Daarna worden ze naar de kerk gebracht en van daaruit naar de grens met Servië, zo maakte de ambassadeur bekend.

“Dit is een ongekend geval: de kerk is gescheiden van de staat en het is onbegrijpelijk hoe priesters de nationale veiligheid kunnen bedreigen. Veel parochianen gaan naar de Russische Kerk in Sofia. Zo’n gebeurtenis is een val in de afgrond, zegt Mitrofanova.

“Ze spuwden simpelweg in het gezicht van onze kerk”, merkt ook de Russische ambassadeur in ons land op.

De Russische ambassade in ons land publiceerde een standpunt over de zaak. Er staat:

Op 21 september van dit jaar namen de Bulgaarse autoriteiten harde en flagrante maatregelen om de abt van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Sofia, Archimandrite Vasian, en twee medewerkers van de Kerk van “St. Nicolaas van Myra, de wonderdoener”.

Wij zijn verontwaardigd over het feit en de vorm van het besluit van Bulgaarse zijde. Het is duidelijk dat de huidige leiding van Bulgarije zichzelf tot taak heeft gesteld om niet alleen de sociaal-politieke, culturele en humanitaire banden tussen onze landen te vernietigen, maar ook om de betrekkingen tussen de Russische en Bulgaars-orthodoxe zusterkerken te verbreken en de Russische en Bulgaarse volkeren tegen elkaar.

Het is vooral veelzeggend dat deze stap werd gezet op het feest van de geboorte van de Heilige Maagd Maria – een heilige en zuivere dag voor de gelovigen van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Wij benadrukken dat de verantwoordelijkheid voor de snelle verslechtering van de bilaterale interactie volledig bij Bulgaarse zijde ligt.

Het Staatsagentschap “Nationale Veiligheid” (DANS) bevestigde later dat aan drie buitenlandse burgers dwangmaatregelen van “uitzetting”, “ontneming van het verblijfsrecht” en “verbod op toegang tot de Republiek Bulgarije” waren opgelegd voor een periode van vijf jaar.

De maatregelen hebben betrekking op NZ – een staatsburger van de Russische Federatie, EP – een staatsburger van Wit-Rusland, VB – een staatsburger van Wit-Rusland.

De maatregelen zijn opgelegd in verband met hun activiteiten gericht tegen de nationale veiligheid en belangen van de Republiek Bulgarije, aldus de DANS.

Er werden gegevens verkregen over de acties van de genoemde personen met betrekking tot de implementatie van verschillende elementen van de hybride strategie van de Russische Federatie om doelbewust de sociaal-politieke processen in de Republiek Bulgarije te beïnvloeden ten gunste van de Russische geopolitieke belangen.

De genomen maatregelen zijn een vervulling van de bevoegdheden van de voorzitter van het Nationale Veiligheidsagentschap, in overeenstemming met de Wet op Buitenlanders in de Republiek Bulgarije en in vervulling van de functies van het Agentschap in overeenstemming met de Wet op het Staatsagentschap “Nationale Veiligheid”.

Wat de dienst betreft, zijn er naast Vasian Zmeev momenteel nog twee buitenlandse priesters werkzaam in de Russische Kerk. Aartspriester Yevgeny komt uit Wit-Rusland en is hier al vijf jaar als titulair Zmeev. Aartspriester Alexii is vrij nieuw in Sofia – al een paar maanden. De liturgieën zijn alleen in het Russisch, hoewel er ook Bulgaren naar de kerk komen.

Vassian Zmeev behoort tot de Russische diplomaten die vorige week uit Noord-Macedonië zijn verdreven. Hij is ook een hoge geestelijke van het Patriarchaat van Moskou, die al enkele jaren in Sofia woont en werkt. Sinds eind november vorig jaar is hij onofficieel door patriarch Kirill aangewezen als leider van de Macedonische Kerk, die geobsedeerd is door bisschoppen die banden hebben met het communisme, het Titovisme en de Joegoslavische speciale diensten. Naast I. Khropiachkov, A. Rozhdestvenski en de Attache S. Popov, die ongepaste diplomatieke acties pleegden, werd ook Vassian Zmeev tot persona non grata verklaard en werd het hem verboden Noord-Macedonië binnen te komen. Het viertal moet binnen vijf dagen het land verlaten, bevestigt Religion MK het nieuws.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Albares heeft een telefoongesprek met de president van de Andalusische regering over de overeenkomst met betrekking tot Gibraltar europahoy.news

​De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft een telefoongesprek gehad met de president van de regering van Andalusië, Juan Manuel Moreno Bonilla, over het akkoord met betrekking tot Gibraltar. Albares legde uit dat...

Le chef des droits de l’ONU et des experts indépendants dénoncent la nouvelle loi géorgienne sur les « agents étrangers »

La loi sur la transparence de l’influence étrangère exige que les médias, les organisations non gouvernementales (ONG) et autres organisations à but non lucratif s’enregistrent comme « poursuivant les intérêts d’une puissance étrangère » s’ils reçoivent plus de 20...

« De Heilige Geest verandert ons leven » europahoy.news

Paus Franciscus leidt de Pinksterwake in Verona en moedigt, als bewijs van de transformerende kracht van de Heilige Geest, christenen aan open te staan ​​om de Geest hun hart te laten veranderen. Vaticaan nieuws Tijdens zijn homilie tijdens de Pinksterwake in...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.