AccueilNederlandArgentinië en zijn...

Argentinië en zijn yogaschool: gefeliciteerd met je 85e verjaardag, meneer Percowicz

Vandaag, op 29 juni, is Juan Percowicz, de oprichter van de yogaschool van Buenos Aires (BAYS), 85 jaar geworden. Vorig jaar, zes weken na zijn verjaardag, werd hij samen met 18 andere mensen van zijn yogaschool gearresteerd en 18 dagen vastgehouden in een cel met negen andere gevangenen onder onmenselijke omstandigheden. Toen hij werd vrijgelaten uit de Argentijnse gevangenishel, zat hij nog 67 dagen in huisarrest.

Juan Percowicz
Juan Percowicz, de oprichter van de yogaschool BAYS

HRWF heeft onlangs Juan Percowicz geïnterviewd die tijdens zijn professionele leven als registeraccountant en licentiaat in administratie werkte. In 1993 werd hij geëerd door de World Education Council voor zijn werk als opvoeder.

Een jaar na zijn beproeving blijft hij onschuldig aan de beschuldigingen die tegen hem zijn ingediend door een persoon wiens naam nog steeds niet bekend is gemaakt: vrouwenhandel voor seksuele uitbuiting en het witwassen van geld. Elk van de vermeende slachtoffers heeft echter ontkend zo te zijn.

Net als in veel andere landen, ook in de Europese Unie en andere democratieën, zijn er ernstige vormen van misbruik van hechtenis en voorlopige hechtenis in onmenselijke omstandigheden en voor onevenredige perioden. Argentinië vormt geen uitzondering op de regel en de heer Percowicz was het slachtoffer van dergelijke misstanden.

Willekeurige detentie onder onmenselijke omstandigheden in Argentinië is een kwestie die aan de orde moet worden gesteld bij de Verenigde Naties en in andere internationale fora.

De inval van een volledig bewapend politie SWAT-team

V.: Onder welke omstandigheden bent u gearresteerd in a massale inval gericht op ongeveer 50 particuliere woningen?

Juan Percowicz: Op 12 augustus 2022 rustte ik uit in een huis dat ik had gehuurd om bij te komen van de aanhoudende naweeën van twee jaar opsluiting en immobiliteit als gevolg van de COVID-pandemie. Ik was in die periode bijna gestopt met lopen. Door een beroerte bewoog ik me met grote moeite en alleen met een stok.

Op die noodlottige avond lag ik op mijn bed toen er plotseling een oorverdovend gebrul klonk, gevolgd door veel geschreeuw en dreigende stemmen. Ik hoorde mensen overal binnen rondrennen, maar ik begreep niet wat er aan de hand was.

Ik was erg bang omdat ik niet gewend was om bezoek te krijgen en al helemaal niet zonder waarschuwing. Mijn eerste gedachte was dat dieven hadden ingebroken.

Al snel zag ik twee van mijn mensen op de grond liggen en mensen in uniform die lange geweren op hen richtten.

Ik hoorde veel geschreeuw en ik begon enkele woorden te onderscheiden « Niemand beweegt, dit is een overval ».

Alles was verwarrend en vooral gewelddadig, heel gewelddadig.

Ik kon niet begrijpen waarom we werden behandeld als gevaarlijke criminelen. Ik had nooit iets te verbergen of iets om me schuldig over te voelen.

Het eerste wat ze deden, was ons allemaal naar de woonkamer brengen, ons schreeuwend en handboeien omdoen, ons bevolen niet met elkaar te praten, anders zouden ze ons uit elkaar halen. We waren met z’n vijven en meer dan 10 van hen.

Ze lazen ons onze namen voor en vertelden ons dat ze ons, nadat ze het hele huis hadden doorzocht, wat ze met veel geweld deden, ons hun zoekrapport zouden voorlezen.

We konden niet begrijpen wat er gebeurde. Ons leven hing af van een groep mannen in uniform die ons niet meteen wilden uitleggen wat er aan de hand was of welke misdaad we zouden hebben begaan. We hebben veel moeite moeten doen om stil te blijven zonder te protesteren.

De inval, het geschreeuw en de bedreigingen duurden de hele nacht ongeveer 15 uur.

Ze doorzochten het hele huis. Ze namen alle elektronische apparaten, computers, zilveren munten uit een verzameling, alle persoonlijke papieren die ze vonden, persoonlijke agenda’s en notitieboekjes en al het geld dat we hadden, zelfs wat we in onze portemonnee hadden en vele andere dingen.

Ze vertelden ons dat de procedure op ongeveer 50 plaatsen tegelijkertijd werd uitgevoerd, waaronder bij mij thuis. Dit maakte me nog banger omdat het zo onevenredig en onbegrijpelijk was.

Ik kon de hele nacht niet rusten vanwege de procedure en de bedreigingen.

De volgende dag om 12.00 uur werden we overgebracht naar het politiebureau.

Het verhoor

V.: Hoe vond de overdracht plaats?

Juan Percowicz: Tijdens de reis werd ik verschillende keren ziek en moest ik overgeven.

Toen ze ons het huis uit haalden, namen ze foto’s van ons geboeid voor een poster. Ze filmden ons terwijl we weggingen en al snel werden alle foto’s in de pers gepubliceerd waarin stond dat ze « een horrorcultus » hadden ontbonden en de leider gevangen hadden gezet.

Ze vertelden ons dat ze ons vasthielden om onze gegevens te stelen en dat ze ons dan zouden vrijlaten. Echter, na vele uren doorgebracht te hebben op het politiebureau waar ze verschillende keren onze vingerafdrukken namen en ons verschillende keren om onze persoonlijke gegevens vroegen, vertelden ze ons dat we zouden worden vastgehouden.

Degenen die samen met mij werden gearresteerd, probeerden wanhopig de politieagenten tot rede te brengen. Ze vertelden de bewakers dat mijn leven in groot gevaar was als ik niet de medische zorg en medicijnen kreeg die ik nodig had en drongen erop aan dat ze rekening zouden houden met mijn leeftijd, mijn gezondheidstoestand en mijn pathologieën, maar tevergeefs.

De officieren fluisterden voortdurend trots onder elkaar over de grote vangst die ze hadden gemaakt.

De aanhouding

HRWF: Hoe waren uw detentieomstandigheden?

Juan Percowicz: Ik werd samen met negen metgezellen meegenomen naar een diepe, donkere en vochtige kelder.

Ze lieten me zakken in een vuile rolstoel die we wisten te bemachtigen, maar ik kon elk moment vallen en ernstig gewond raken terwijl ik een steile trap afdaalde.

Ze namen mijn wandelstok en mijn bezittingen mee. Ik had mijn bloeddrukmeter en een glucosemeter meegenomen omdat ik diabetes heb. Ze namen ze van me af toen ze me mijn kleren uittrokken om mijn gezondheid onder controle te houden.

Ik had het erg koud, honger en dorst.

Vervolgens werd ik door donkere, sombere, verbleekte en vuile traliegangen naar de kelder geleid.

Samen met de groeiende verwarring en verbijstering leek het alsof de ruimtes kleiner werden en steeds somberder en dreigender werden.

We probeerden elkaar aan te moedigen, maar van binnen hadden we een gevoel van totale onzekerheid en hulpeloosheid.

image002 Argentinië en zijn yogaschool: gefeliciteerd met je 85e verjaardag, meneer Percowicz
Een gootsteen zonder water

We kwamen aan in een ruimte van ongeveer 5 x 4 m, donker, zonder ramen, erg vochtig en onherbergzaam, met tralies die het van de gang scheidden. Ik begreep dat het onze cel was. De vloer was geheel bedekt met de matrassen waarop we zouden slapen. Ze waren absoluut kapot, uitgekleed en gevaarlijk vies. In een hoek zat een gat in de vloer dat dienst deed als toilet en als gootsteen zonder water.

Ik had nooit in mijn leven kunnen bedenken dat ik op een dag 18 dagen in zulke omstandigheden zou leven.

image003 Argentinië en zijn yogaschool: gefeliciteerd met je 85e verjaardag, meneer Percowicz

Ik kan nauwelijks lopen, zoals ik al zei, en ik moest op de grond slapen, maar ik was erg dankbaar dat ik met metgezellen was die me op elk moment konden helpen met verhuizen. Alleen was het me nooit gelukt. Er was geen fatsoenlijke badkamer of water in de buurt.

We begrepen nog steeds niet wat er gebeurde en waarom we gevangenen waren. We hadden geen antwoorden en niets klopte. Er was niets om onze vrijheidsberoving in zulke vreselijke omstandigheden te rechtvaardigen.

De volgende dag slaagden onze kameraden die vrij waren erin om ons wat eten en wat bescherming tegen de kou en de vochtigheid te brengen.

Ik maakte me ook zorgen over de gezondheid en het welzijn van degenen die bij me waren. Sommigen van hen hadden een aantal pathologieën en hadden specifieke zorg nodig.

Bij de rechtbank

V.: Wanneer werd u voor de rechter gedaagd en hoe was de berichtgeving in de media?

Juan Percowicz: Drie dagen na de inval werd ik in een rolstoel naar de rechtbank in Comodoro Py gebracht om te getuigen. Toen we het politiebureau verlieten, lieten ze ons twee keer in en uit de vrachtwagen stappen omdat de persoon die de transfer filmde het filmen niet goed deed. Ik werd geboeid meegenomen in een transportwagen.

In Comodoro Py lazen de magistraten enkele onlogische en onbegrijpelijke beschuldigingen, die meer overeenkwamen met een fantastische roman dan met de werkelijkheid.

image004 Argentinië en zijn yogaschool: gefeliciteerd met je 85e verjaardag, meneer Percowicz
Comodoro Py-rechtbank (Credit: DYN)

Nogmaals, toen ik uitstapte, waren mediamensen aan het filmen. Mijn foto was de hele tijd in het nieuws met de meest beruchte en leugenachtige verhalen. Elke keer als er een transfer was, filmden mensen ons: de media en de politie. Ik werd in de media herhaaldelijk voorgesteld als een corrupt, duivels en gevaarlijk persoon, zonder enige reden of enig bewijs om een ​​dergelijke hypothese te ondersteunen. Mijn reputatie was verbrijzeld en bezoedeld, voor altijd beschadigd.

Onmenselijke detentieomstandigheden gedurende 18 dagen

V.: Hoe was het dagelijks leven in detentie?

Juan Percowicz: Er waren drie wachtdiensten.

De bewaker die ‘s ochtends rond 17.30 – 18.00 uur arriveerde, zou het aantal mensen tellen om er zeker van te zijn dat we er allemaal waren.

Ik zal nooit het geluid vergeten van de sleutels die tralies openen en bewegende ijzers en hangsloten. Elke ochtend vroeg ik me af hoeveel dagen de hele nachtmerrie nog zou duren.

‘S Nachts probeerde ik te rusten, maar ik moest vaak opstaan ​​om te plassen, en in die erbarmelijke omstandigheden veel meer dan normaal.

We hebben ontbeten dankzij de dingen die onze metgezellen ons van buiten brachten.

Elke keer dat ik bewoog, had ik de hulp van drie van hen nodig om op te staan ​​en te bewegen, want naarmate de tijd verstreek, werd mijn lichaam steeds gevoelloos.

Een keer probeerden de kameraden met een emmer water over de gootsteen te gieten, maar dat lukte niet, maar de afvoer was kapot en het water kwam op de vloer van de cel terecht en de matrassen werden nat.

Onze cel kon alleen wat licht krijgen van een lamp met lage intensiteit in de gang, te ver weg om efficiënt te zijn.

We wisten niet of het dag of nacht was. Onze enige mijlpaal was de wisseling van de wacht.

Op een dag was de riolering in de latrines verstopt en begon er vuil water uit te komen via een afvoer een paar meter verderop. We moesten onze matrassen optillen zodat ze niet nat zouden worden van het besmette water. Sommige van onze collega’s hebben de leidingen ontstoppen met tape, maar moesten het grijpen en opspattend ontlastingsmateriaal doorstaan ​​om te voorkomen dat we overspoeld zouden worden met stront. Dit alles vond plaats in het donker.

Iedereen maakte zich grote zorgen om mij en ik maakte me zorgen om hen. De situatie was voor iedereen hopeloos onbegrijpelijk. De dagen gingen voorbij en er veranderde niets. Ik wist niet hoe of wanneer het zou eindigen.

Terug naar huis met een elektronische enkelband en een trauma

V.: Hoe was uw leven toen u onder huisarrest stond?

Juan Percowicz bij de politie
Argentinië en zijn yogaschool: gefeliciteerd met je 85e verjaardag, meneer Percowicz 6

Juan Percowicz: Achttien dagen na mijn detentie werd ik naar mijn huis overgebracht om mijn gevangenschap in huisarrest voort te zetten met een elektronische enkelband.

Ondertussen was mijn gezondheid ernstig verslechterd, mijn lichaam was gevoelloos, mijn benen waren opgezwollen en ik kon bijna niet meer lopen. Ik was fysiek erg zwak.

Ik kon het appartement helemaal niet verlaten. Een politieman kwam ‘s ochtends en een andere ‘s avonds om mij en mijn enkelband te controleren. Ik mocht ook geen contact hebben met de buitenwereld. Dat duurde 67 dagen.

Tot op de dag van vandaag heb ik nachtmerries van vervolging. Soms probeer ik wat nieuws of programma’s over de inval en de gerechtelijke procedures te bekijken die tijdens mijn opsluiting worden uitgezonden, maar het is te pijnlijk. Ik ben nog steeds diep gekwetst door de vastberadenheid van sommigen om ons te vernietigen en door de boosaardigheid van een beruchte pers.

Ik ben God enorm dankbaar dat hij me op zulke ongunstige momenten in leven heeft gehouden en in het gezelschap van vrienden die me bij elke stap beschermden en verdedigden.

Meer lezen

Een yogaschool in het oog van een mediacycloon

Negen vrouwen klagen een staatsinstelling aan die hen beledigend ‘slachtoffers van seksueel misbruik’ noemde

The Great Cult Scare in Argentinië en de yogaschool in Buenos Aires 1. Een oud damescafé overvallen

The Great Cult Scare in Argentinië en de yogaschool in Buenos Aires. 2. Een accountant-filosoof en zijn vrienden

The Great Cult Scare in Argentinië en de yogaschool in Buenos Aires. 3. Een eclectische leer

The Great Cult Scare in Argentinië en de yogaschool in Buenos Aires. 4. De gevaarlijkste cultus van allemaal

The Great Cult Scare in Argentinië en de yogaschool in Buenos Aires. 5. De spookprostitutie

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.