AccueilNederlandWereldbijendag 20 mei...

Wereldbijendag 20 mei – We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan ​​van bijen

Wereldbijendag is 20 mei en valt samen met de verjaardag van Anton Janša, die in de 18e eeuw pionierde met moderne bijenteelttechnieken in zijn geboorteland Slovenië en de bijen prees voor hun vermogen om zo hard te werken, terwijl ze zo weinig aandacht nodig hadden

Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten.

Bestuiving is echter een fundamenteel proces voor het voortbestaan ​​van onze ecosystemen. Bijna 90% van ‘s werelds in het wild bloeiende plantensoorten is geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving door dieren, samen met meer dan 75% van’ s werelds voedselgewassen en 35% van de wereldwijde landbouwgrond. Bestuivers dragen niet alleen rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid, ze zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit.

Om het bewustzijn van het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling te vergroten, heeft de VN 20 mei aangewezen als Wereld Bijendag.

Het doel is om maatregelen te versterken die gericht zijn op de bescherming van bijen en andere bestuivers, die aanzienlijk zouden bijdragen aan het oplossen van problemen met betrekking tot de wereldwijde voedselvoorziening en het uitbannen van honger in ontwikkelingslanden.

We zijn allemaal afhankelijk van bestuivers en het is daarom van cruciaal belang om hun achteruitgang te volgen en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

Ken jij alle verschillende bestuivers?

Vertegenwoordiging van verschillende bestuivers

We moeten nu handelen

Bijen worden bedreigd. De huidige uitstervingspercentages van soorten zijn 100 tot 1000 keer hoger dan normaal als gevolg van menselijke invloeden. Bijna 35 procent van de ongewervelde bestuivers, met name bijen en vlinders, en ongeveer 17 procent van de gewervelde bestuivers, zoals vleermuizen, wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd.

Als deze trend doorzet, zullen voedzame gewassen, zoals fruit, noten en veel groentegewassen, steeds meer worden vervangen door basisgewassen zoals rijst, maïs en aardappelen, wat uiteindelijk zal resulteren in een onevenwichtig dieet.

Intensieve landbouwpraktijken, verandering in landgebruik, monocultuur, pesticiden en hogere temperaturen in verband met klimaatverandering vormen allemaal problemen voor de bijenpopulaties en, bij uitbreiding, de kwaliteit van het voedsel dat we verbouwen.

De dimensies van de bestuivingscrisis erkennend en het verband met biodiversiteit en menselijk levensonderhoud, de Verdrag inzake biologische diversiteit heeft van het behoud en duurzaam gebruik van bestuivers een prioriteit gemaakt. In 2000 werd het International Pollinator Initiative (IPI) opgericht (COP-besluit V/5, afdeling II) op de Vijfde Conferentie van Partijen (COP V) als een transversaal initiatief om het duurzame gebruik van bestuivers in de landbouw en aanverwante ecosystemen te bevorderen. De belangrijkste doelstellingen zijn het monitoren van de achteruitgang van bestuivers, het aanpakken van het gebrek aan taxonomische informatie over bestuivers, het beoordelen van de economische waarde van bestuiving en de economische impact van de achteruitgang van bestuivingsdiensten en het beschermen van de diversiteit van bestuivers.

Naast de coördinatie van het International Pollinator Initiative (IPI), biedt de FAO ook technische assistentie aan landen bij kwesties variërend van het kweken van koninginnen tot kunstmatige inseminatie tot duurzame oplossingen voor honingproductie en exportmarketing.

Ontdek andere initiatieven, nationaal en internationaal, gewijd aan de bescherming van bestuivers.

Hoe kunnen we meer doen?

Individueel door:

 • het planten van een diverse set inheemse planten, die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien;
 • rauwe honing kopen van lokale boeren;
 • producten kopen van duurzame landbouwpraktijken;
 • het vermijden van pesticiden, fungiciden of herbiciden in onze tuinen;
 • bescherming van wilde bijenkolonies waar mogelijk;
 • een bijenkorf sponsoren;
 • een bijenfontein maken door een waterbak buiten te laten staan;
 • helpen bij het in stand houden van bosecosystemen;
 • bewustmaking om ons heen door deze informatie te delen binnen onze gemeenschappen en netwerken; De achteruitgang van bijen raakt ons allemaal!

Als imkers of boeren door:

 • het gebruik van pesticiden verminderen of veranderen;
 • het zoveel mogelijk diversifiëren van gewassen en/of het planten van aantrekkelijke gewassen rond het veld;
 • hagen maken.

Als overheden en besluitvormers door:

 • het versterken van de deelname van lokale gemeenschappen aan de besluitvorming, met name die van inheemse volkeren, die ecosystemen en biodiversiteit kennen en respecteren;
 • het afdwingen van strategische maatregelen, waaronder monetaire stimulansen om verandering te helpen;
 • toenemende samenwerking tussen nationale en internationale organisaties, organisaties en academische en onderzoeksnetwerken om bestuivingsdiensten te monitoren en te evalueren.

Meer tips om bijen en andere bestuivers te helpen

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.