AccueilNederlandDe verkiezingen in...

De verkiezingen in Turkije werden gekenmerkt door een ongelijk speelveld maar toch competitief, zeggen internationale waarnemers

Gekenmerkt door een hoge opkomst, werden de verkiezingen in Turkije goed georganiseerd en boden ze de kiezers een keuze tussen echte politieke alternatieven, maar met een ongerechtvaardigd voordeel voor de politici die aan de macht waren.

ANKARA, 15 mei 2023, Aanhoudende beperkingen van de fundamentele vrijheden van vergadering, vereniging en meningsuiting belemmerden de deelname van sommige politici en partijen van de oppositie, evenals het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke media, aldus internationale waarnemers vandaag in een verklaring.

De gezamenlijke waarnemingsmissie van het OVSE-Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR), de Parlementaire Vergadering van de OVSE (OVSE PA) en de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) constateerde dat het wettelijk kader niet volledig een basis biedt voor het houden van democratische verkiezingen.

« Dit waren competitieve maar nog steeds beperkte verkiezingen, aangezien de criminalisering van sommige politieke krachten, waaronder de detentie van verschillende politici van de oppositie, volledig politiek pluralisme verhinderde en het recht van individuen om deel te nemen aan de verkiezingen belemmerde », aldus Michael Georg Link, speciale coördinator en leider van de OVSE-waarnemersmissie voor de korte termijn. « Politieke inmenging in het verkiezingsproces is niet in overeenstemming met de internationale verplichtingen van Turkije. »

Bijna 61 miljoen kiezers waren geregistreerd om te stemmen in het land en 3,5 miljoen in het buitenland, in een verkiezing die plaatsvond tegen de achtergrond van de verwoestende aardbevingen van dit jaar. De autoriteiten hebben enkele beperkte maatregelen genomen om de door de aardbevingen getroffenen in staat te stellen aan de verkiezingen deel te nemen, maar ondanks deze en aanvullende inspanningen van het maatschappelijk middenveld en politieke partijen, had een groot aantal van deze kiezers moeite met stemmen.

“De Turkse democratie blijkt verbazingwekkend veerkrachtig te zijn. Deze verkiezing kende een hoge opkomst en bood een reële keuze. Turkije voldoet echter niet aan de basisprincipes voor het houden van democratische verkiezingen”, zei Frank Schwabe, hoofd van de PACE-delegatie. “Ook na uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zitten belangrijke politieke en maatschappelijke figuren in de gevangenis, wordt de mediavrijheid ernstig beperkt en heerst er een klimaat van zelfcensuur. Turkije is nog ver verwijderd van het creëren van eerlijke voorwaarden voor de verkiezingscampagne.”

De verkiezingsadministratie organiseerde de verkiezingen efficiënt en genoot over het algemeen vertrouwen, hoewel er een gebrek was aan transparantie en communicatie in hun werk, evenals zorgen over haar onafhankelijkheid. De stemdag verliep overwegend rustig en soepel, ondanks een aantal incidenten in en rond stembureaus. Hoewel het proces over het algemeen goed was georganiseerd, werden belangrijke waarborgen, met name tijdens het tellen, niet altijd geïmplementeerd. Gezins- en groepsstemmen waren frequent, terwijl de lay-out van de helft van de geobserveerde stembureaus ze ontoegankelijk maakte voor mensen met een handicap.

De campagne was grotendeels vreedzaam en competitief, maar sterk gepolariseerd en vaak negatief en opruiend van toon. Een aantal vervolgingen en druk op politici en partijen van de oppositie, waaronder lopende procedures om de op een na grootste oppositiepartij te ontbinden, belemmerden hun deelname aan de verkiezingen. Hoewel de grondwet de gelijkheid van vrouwen en mannen garandeert, blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in leidinggevende posities en in het algemeen in de politiek, en er zijn meer inspanningen nodig van de autoriteiten en politieke partijen op dit gebied.

« Ondanks de veelbelovende keuzemogelijkheid die bij deze verkiezingen werd geboden, waren er aanzienlijke uitdagingen voor burgers om het stemrecht uit te oefenen, en helaas waren vrouwen ondervertegenwoordigd als kandidaten », zei Farah Karimi, hoofd van de OVSE PA-delegatie. « Honderdduizenden individuen, mensen die door de aardbevingen zijn getroffen en vooral studenten, hebben aanzienlijke extra inspanningen moeten leveren om hun stemrecht uit te oefenen. »

Het misbruik van openbare middelen in sommige gevallen, evenals aankondigingen van belangrijke sociale uitkeringsprogramma’s, leverden ongerechtvaardigde voordelen op voor de machthebbers en vervaagden de grens tussen partij en staat. Er waren talloze gevallen van ambtenaren die campagne voerden tijdens de inauguraties van grootschalige infrastructuurprojecten, terwijl de huidige president vaak campagne voerde tijdens het uitvoeren van zijn officiële taken.

De vrijheid van meningsuiting en de media, hoewel beschermd door de grondwet, worden beperkt door een aantal wetten. De recente strafbaarstelling van het verspreiden van valse informatie, het feit dat websites regelmatig worden geblokkeerd en online-inhoud wordt verwijderd, en de aanhoudende arrestaties en vervolgingen van journalisten hebben de vrijheid van meningsuiting verder verzwakt. Tijdens de campagne kregen de regerende partijen en hun kandidaten duidelijk de voorkeur van de meerderheid van de nationale tv-zenders, waaronder de publieke omroep, ondanks haar grondwettelijke verplichting om onpartijdig te blijven.

« De kiezers hadden een echte keuze om te maken op de verkiezingsdag, en de hoge opkomst was een goede illustratie van de democratische geest van de bevolking van Turkije », zei ambassadeur Jan Petersen, hoofd van de ODIHR-verkiezingswaarnemingsmissie. « Het spijt me echter te moeten constateren dat het werk van de verkiezingsadministratie ontbrak aan transparantie, evenals de overweldigende vooringenomenheid van de publieke media en de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. »

De internationale verkiezingswaarneming bij de algemene verkiezingen in Turkije telde in totaal 401 waarnemers uit 40 landen, bestaande uit 264 door ODIHR ingezette experts, langetermijn- en kortetermijnwaarnemers, 98 van de OVSE PA en 39 van PACE.

Link bron

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Verstandig gebruik van antibiotica en meer onderzoek nodig om antimicrobiële resistentie aan te pakken

Het Parlement nam donderdag zijn aanbevelingen aan voor een gecoördineerde EU-respons op de gezondheidsbedreigingen van antimicrobiële resistentie. In een resolutie aangenomen met 525 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 33 onthoudingen, zeggen EP-leden dat het aanpakken van antimicrobiële resistentie (AMR)...

Vraag: De naam van het « hoofdstuk » van het programma is een van de beste manieren om geld te verdienen ل المساعدات الإنسانية دون عوائق

Hoe u uw geld kunt verdienen, hoe u uw geld kunt verdienen Dit is het geval U kunt uw geld verdienen met het betalen van uw geld, de kosten van het betalen van uw geld «وصول المساعدا -verdwaseel الإنسانية...

Toekenning van sociale rechten aan de mantelzorger

In de huidige regelgeving is er een discrepantie tussen de federale en de Vlaamse regelgeving. Het decreet Vlaamse sociale bescherming spreekt over 5,5 punten op de som van de modules IADL (instrumentele algemene dagelijkse levensverrichtingen) en ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) om...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.