AccueilNederlandDe christelijke gezagsboodschappen...

De christelijke gezagsboodschappen bij de kroning van Karel III – europeantimes.news

Charles III en zijn vrouw Camilla werden in Londen gekroond, waarmee hij de veertigste monarch in de Britse geschiedenis werd. De kronings- en zalvingsceremonie vond plaats in Westminster Abbey. De vorige kroning vond zeventig jaar geleden plaats, op 2 juni 1953, toen de moeder van Charles, koningin Elizabeth II, op dezelfde plaats de Britse kroon in ontvangst nam.

De belangrijkste gebeurtenis van de ceremonie – de zalving van de koning met heilige olie – werd uitgevoerd door Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury. Hij zalfde Charles ‘hoofd, handen en borst met olie ingewijd door de orthodoxe Jeruzalemse patriarch Theophilus bij het Heilig Graf (hier), waarbij hij de connectie met de oudtestamentische koninklijke zalving benadrukte, en plaatste de kroon op het hoofd van de vorst. Tijdens de zalving zong een Byzantijns koor onder leiding van Alexander Lingas, een leraar Byzantijnse muziek, Psalm 71, en na de kroning werd Charles III gezegend door de orthodoxe aartsbisschop van Thyatira en Nikitas van Groot-Brittannië.

De ceremonie bevat veel christelijke symboliek en boodschappen over de aard van macht. Hier zijn er een aantal:

De processie in Westminster Abbey werd opgewacht door de aartsbisschop van Canterbury en bereikte de ingang van de kerk, begeleid door het lezen van Psalm 122 (121): « Laten we naar het huis van de Heer gaan », waarvan de belangrijkste boodschap vredestichting is: de nieuwe monarch komt in vrede en om vrede te vestigen.

De koning zwoer een eed op de King James-bijbel en kreeg vervolgens een bijbel om hem te herinneren aan Gods wet en het evangelie als de regel voor het leven en de regering van christelijke vorsten. Knielend voor het altaar sprak hij het volgende gebed uit, dat de christelijke kijk op regering benadrukte als een dienst aan mensen, niet als geweld jegens hen: mij genade om in Uw dienst volmaakte vrijheid te vinden, en in deze vrijheid om Uw waarheid te kennen. Sta mij toe een zegen te zijn voor al uw kinderen, van elk geloof en elke overtuiging, zodat we samen de wegen van zachtmoedigheid kunnen ontdekken en langs de paden van vrede kunnen worden geleid; door Jezus Christus onze Heer. Amen. »

Een kind begroette de koning met de woorden: « Majesteit, als kinderen van het koninkrijk van God begroeten wij u in de naam van de Koning der koningen », en hij antwoordde: « In zijn naam en naar zijn voorbeeld kwam ik niet naar gediend worden, maar om te dienen”.

Het belangrijkste ornaat dat de vorst ontving, was een gouden bol met een kostbaar kruis, dat het christendom symboliseert en de rol van de Britse monarch bij het beschermen van het christelijk geloof. De koning ontving ook twee gouden scepters: de eerste heeft een duif op zijn punt, die de Heilige Geest symboliseert – een uitdrukking van de overtuiging dat het gezag van de vorst door God is gezegend en moet worden uitgeoefend in overeenstemming met zijn wetten. De duivenscepter is een symbool van spirituele autoriteit en staat ook bekend als de « scepter van gerechtigheid en barmhartigheid ». De scepter van de andere heerser heeft een kruis en symboliseert de seculiere macht, die christelijk is. Alle drie de regalia, evenals de kroon van St. Edward, worden sinds 1661 gebruikt bij de kroning van elke Britse monarch.

De koning ontving ook het staatszwaard, waarna hij een gebed uitsprak voor weduwen en wezen – opnieuw als een teken dat vrede de hoogste waarde is waarnaar elke christelijke heerser zou moeten streven, en oorlog laat de dood in zijn midden.

Met zijn kroning werd Charles III hoofd van de Church of England. Vanaf de 16e eeuw, toen de Anglicaanse kerk de betrekkingen met de rooms-katholieke kerk verbrak en tot staatsgodsdienst werd verklaard, begonnen de Britse vorsten haar te leiden, waardoor het recht van de paus om zich in het leven van de monarchie te mengen, werd afgesneden. De kerkelijke leiding van de Church of England wordt uitgeoefend door de aartsbisschop van Canterbury. Charles III kreeg ook de titel « hoeder van het geloof ».

Illustratieve foto: Orthodox icoon van Allerheiligen.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Resultaten van de veiling van schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld kondigt aan dat het de biedingen op de veiling van schatkistcertificaten van vandaag voor een totaalbedrag van 2,195 miljard euro heeft aanvaard. Dit bedrag is als volgt over de lijnen verdeeld: ISIN-code: BE0312790620...

Resultaten van de aanbesteding van Schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld deelt mee dat het vandaag voor een totaalbedrag van EUR 2.195 miljard in Schatkistcertificaten heeft aanbesteed, als volgt verdeeld over de lijnen : ISIN Code : BE0312790620 - 14/09/2023Opgenomen (EUR miljard) : 0.955Gew. gemid....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.