AccueilNederlandDe WHO dringt...

De WHO dringt er bij China op aan om ‘transparant’ te zijn bij het delen van COVID-19-gegevens

Tijdens zijn laatste media-briefing merkte Tedros op dat de wereld er nu veel beter voor staat dan ooit tijdens de pandemie, die net zijn vierde jaar is ingegaan.

Voor het eerst is het wekelijkse aantal gemelde sterfgevallen in de afgelopen vier weken lager dan toen de pandemie voor het eerst werd uitgeroepen.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat dit jaar kunnen zeggen COVID 19 voorbij is als een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang”, zei hij gezegd.

Oorsprong een mysterie

“Zelfs nu we steeds hoopvoller worden over het einde van de pandemie, de vraag hoe het begon, blijft onbeantwoord, » hij voegde toe.

Afgelopen zondag heeft het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie gegevens geüpload naar de wereldwijde virusdatabase, GISAID, met betrekking tot monsters genomen op de Huanan-markt in Januari 2020.

De vismarkt bevindt zich in Wuhan, de stad waar SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, voor het eerst opdook.

Wetenschappers uit verschillende landen hebben de gegevens gedownload en geanalyseerd, die later zijn verwijderd. Ze hebben naar verluidt moleculair bewijs gevonden dat dieren op de markt werden verkocht, waarvan sommige, waaronder wasbeerhonden, vatbaar waren voor SARS-CoV-2-infectie.

Geen definitief antwoord

zei Tedros WHO nam contact op met de Chinese CDC en drong er bij hen op aan de gegevens te delen met het VN-agentschap en de internationale wetenschappelijke gemeenschap.

De WHO heeft dinsdag haar Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens (SAGO) bijeengeroepen. Onderzoekers van het Chinese CDC en internationale wetenschappers werden gevraagd om hun analyses te presenteren.

“Deze gegevens geven geen definitief antwoord op de vraag hoe de pandemie begon, maar elk stukje data is belangrijk om ons dichter bij dat antwoord te brengenzei Tedros.

Hij benadrukte dat alle gegevens met betrekking tot het bestuderen van de oorsprong van COVID-19 onmiddellijk met de internationale gemeenschap moeten worden gedeeld.

Oproep aan China

« Deze gegevens hadden drie jaar geleden gedeeld kunnen worden – en hadden moeten zijn », zei hij.

“We blijven China oproepen om dat te doen wees transparant in het delen van gegevensen naar cde nodige onderzoeken uitvoeren En deel de resultaten. Begrijpen hoe de pandemie begon, blijft beide een morele en wetenschappelijke noodzaak, » hij voegde toe.

Dr. Maria Van Kerkhove, WHO-leider op het gebied van COVID-19, zei dat het bureau al op de hoogte was van milieumonsters uit de markt die positief waren getest, en dat de laatste resultaten “een diepere duik” in de informatie bieden.

« Wat dit doet, is aanwijzingen geven … om ons te helpen begrijpen wat er mogelijk is gebeurd, » zei ze. « Een van de grote stukken informatie die we op dit moment niet hebben, is de bron van waar deze dieren vandaan kwamen. »

Ze zei dat de WHO herhaaldelijk heeft gevraagd om studies op andere markten in Wuhan en in heel China, en om dieren terug te traceren naar hun bronboerderijen, evenals om serologie uit te voeren op mensen die op de markten of op boerderijen werkten.

Het onderzoek gaat door

Ondertussen blijft de WHO samenwerken met internationale partners om beter te begrijpen hoe de pandemie begon.

Dr. Van Kerkhove onderstreepte het belang van het delen van gegevens, zodat internationale experts open en transparante analyses kunnen uitvoeren, maar ook discussies en debatten kunnen voeren.

“Op dit moment zijn er verschillende hypothesen die moeten worden onderzocht, waaronder hoe het virus de menselijke bevolking is binnengedrongen: hetzij van een vleermuis, via een tussengastheer, of door de introductie, een inbreuk op de bioveiligheid of bioveiligheid, vanuit een laboratorium. En we hebben geen definitief antwoord van hoe de pandemie begon’, zei ze.

Dr. Michael Ryan, uitvoerend directeur van de noodprogramma’s van de WHO, gebruikte de analogie van het oplossen van een legpuzzel om de complexiteit van COVID-19-onderzoek en de noodzaak om toegang te hebben tot alle beschikbare gegevens uit te leggen.

“Dit is weer een stukje van de puzzel. Het is een belangrijk stuk, maar het bepaalt niet wat de foto laat zien,” zei hij. “Maar wat het wel doet, is laat de wetenschap haar werk doen.

Dr. Van Kherkove werd ook gevraagd waarom China de gegevens van het virusplatform had verwijderd, maar ze zei dat die vraag eigenlijk aan de CDC van het land moet worden gesteld.

“Wat we begrijpen is dat deze gegevens zijn ingediend door China CDC als onderdeel van hun werk bij het schrijven van een publicatie; een publicatie die vorig jaar is ingediend en als voordruk is opgemaakt. Die pre-print is beschikbaar, ‘zei ze.

“We hebben begrepen dat dat document is bijgewerkt en opnieuw is ingediend. En in de herindiening heeft de Chinese CDC meer gegevens beschikbaar gesteld op GISAID.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Albares heeft een telefoongesprek met de president van de Andalusische regering over de overeenkomst met betrekking tot Gibraltar europahoy.news

​De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft een telefoongesprek gehad met de president van de regering van Andalusië, Juan Manuel Moreno Bonilla, over het akkoord met betrekking tot Gibraltar. Albares legde uit dat...

Le chef des droits de l’ONU et des experts indépendants dénoncent la nouvelle loi géorgienne sur les « agents étrangers »

La loi sur la transparence de l’influence étrangère exige que les médias, les organisations non gouvernementales (ONG) et autres organisations à but non lucratif s’enregistrent comme « poursuivant les intérêts d’une puissance étrangère » s’ils reçoivent plus de 20...

« De Heilige Geest verandert ons leven » europahoy.news

Paus Franciscus leidt de Pinksterwake in Verona en moedigt, als bewijs van de transformerende kracht van de Heilige Geest, christenen aan open te staan ​​om de Geest hun hart te laten veranderen. Vaticaan nieuws Tijdens zijn homilie tijdens de Pinksterwake in...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.