AccueilNederlandOpnieuw lopen de...

Opnieuw lopen de VS en Europa ver vooruit op het gebied van dagelijkse calorie-inname

12 december 2022 Gezondheid

Het aantal calorieën dat per persoon wereldwijd wordt geconsumeerd, is vorig jaar met gemiddeld negen procent gestegen tot 2.960 per dag, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) gezegd op maandag, in zijn laatste jaarlijkse statistiekenrapport.

De bevinding past in een trend die laat zien dat mensen in alle regio’s van de wereld eten sinds het jaar 2000 meer calorieën, met de hoogste piek in Aziatische landen in 2021.
Europa en Noord-Amerika consumeerde vorig jaar de meeste calorieën – 3.540 per dag – terwijl Afrikaanse landen het minst consumeerden: 2.600. Het aantal calorieën in Oceanië kwam met ongeveer 3.150 het dichtst in de buurt van dat van de Verenigde Staten en Europa.

Tweet-URL

De verwarming is aan

Uit gegevens van het VN-agentschap blijkt ook dat de gemiddelde temperatuur in 2021 ruim 1,4 graden Celsius warmer was dan tussen 1951 en 1980.

Europa kende de grootste temperatuurverandering, gevolgd door Azië, terwijl Oceanië verreweg de laagste verandering rapporteerde.

De uitstoot van broeikasgassen op landbouwgrond daalde ook met vier procent tussen 2000 en 2020, zei de FAO, waarvan 70 procent op boerderijen.

Rijst leidt tot uitstoot

Het Statistisch Jaarboek 2022 van het VN-bureau merkte ook op dat terwijl vee ongeveer 50 keer meer koolstofdioxide uitstoot dan kippen, de teelt van rijst vijf keer meer koolstof in de atmosfeer uitstoot dan tarwe en grove granen.

Op basis van gegevens van meer dan 20.000 indicatoren die meer dan 245 landen en gebieden bestrijken, hebben FAO’s rekenmachines ontdekt dat er vandaag 866 miljoen mensen in de landbouw werken.

Rijke oogst

Dat aantal komt neer op meer dan een kwart van de wereldwijde arbeidsmarkt en de waarde ervan is 3,6 biljoen dollar; vergeleken met het jaar 2000 vertegenwoordigt dit « een toename van 78 procent in economische waarde, geproduceerd door 16 procent minder mensen, waarbij Afrika een dubbel zo hoog groeitempo laat zien », aldus het VN-agentschap.

Sinds 2000 is de productie van primaire gewassen, zoals suikerriet, maïs, tarwe en rijst, tussen 2000 en 2020 met 52 procent gegroeid tot 9,3 miljard ton.

De productie van plantaardige olie steeg in die periode met 125 procent en de productie van palmolie met 236 procent. De vleesproductie, met kip voorop, groeide met 45 procent, terwijl groenten en fruit een groei kenden van 20 procent of minder.

Onder het duizelingwekkende aantal feiten dat door de FAO wordt verstrekt en dat heel goed denkbaar zou kunnen zijn in een pubquiz, is suikerriet de grootste oogst ter wereld qua volume, met 1,9 miljoen ton per jaar. Maïs volgt met 1,2 miljoen ton.

FAO/Ryanwil Baldwin

Een boer verplant rijst in een rijstveld in de Filipijnen.

Internationale afhaalmaaltijden

Bovendien is de wereldwijde voedselexport gestegen tot 1,42 biljoen dollar, een stijging van 3,7 keer sinds de eeuwwisseling.

Wereldwijd zijn de VS, Nederland en China bruto de grootste voedselexporterende landen. De grootste netto-exporteurs – degenen die meer exporteren dan importeren – waren veruit Brazilië, gevolgd door Argentinië en Spanje. De grootste netto importerende landen waren China, Japan en het VK.

Een verbijsterende 4,74 miljard hectare van het aardoppervlak is landbouwgrond, inclusief weiden en weiden, evenals gewassen.

Niettemin is het totale landbouwareaal sinds het jaar 2000 met drie procent gedaald, en dat is ook zo zes keer lager per hoofd van de bevolking dan rond de eeuwwisseling, met Afrika weer op kop.

image350x235cropped - Opnieuw lopen de VS en Europa voorop wat betreft dagelijkse calorie-innameimage350x235cropped - Opnieuw lopen de VS en Europa voorop wat betreft dagelijkse calorie-inname

FAO/Asim Hafez

Oude formule

Gegevensexperts van de FAO merkten ook op dat het wereldwijde gebruik van pesticiden in 2012 een hoogtepunt bereikte en in 2017 begon af te nemen. De landen met de hoogste toepassing van pesticiden per hectare zijn Saint Lucia, de Malediven en Oman.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.