AccueilNederlandEU-bisschoppen feliciteren de...

EU-bisschoppen feliciteren de nieuwe speciale EU-gezant voor VGV en roepen de EC op om voldoende middelen ter beschikking te stellen

De bisschoppen van de Europese Unie verwelkomen de benoeming van Frans van Daele tot speciale gezant van de EU voor de bevordering van de vrijheid van religie of levensovertuiging buiten de EU, die op woensdag 7 december 2022 openbaar is gemaakt door EC-vicevoorzitter Margaritis Schinas. Kardinaal Hollerich: “We feliciteren meneer van Daele en we zijn klaar om met hem samen te werken. We roepen de Europese Commissie op om te zorgen voor voldoende middelen en een duidelijk omschreven mandaat.”

New EU Special Envoy on FoRB, Frans van Daele. (Credit: Davy Coghe)

De benoeming van de heer van Daele was openbaar gemaakt op woensdag 7 december 2022 door de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas.

De voorzitter van COMECE, H.Em. Kardinaal Jean-Claude Hollerich, SJ, reageert op dit nieuws vanuit Praag, waar hij premier Petr Fiala ontmoet in het kader van de Tsjechische EU voorzitterschap. “Namens de COMECE Vergadering van EU-bisschoppen – stelt kardinaal Hollerich – Ik feliciteer de heer van Daele met zijn benoeming. We zijn bereid om met hem samen te werken. We maken van deze gelegenheid gebruik om onze oproep aan de Europese Commissie te herhalen om de nieuwe speciale gezant van de EU te voorzien van voldoende middelen en een duidelijk omschreven mandaat, zodat de heer Van Daele zijn belangrijke verantwoordelijkheid kan blijven uitoefenen om de vrijheid van Geloofeen grondrecht dat in veel delen van de wereld wordt bedreigd”.

De speciale gezant van de EU voor vrijheid van religie of levensovertuiging heeft een belangrijke functie die de schendingen van de godsdienstvrijheid in verschillende regio’s over de hele wereld zichtbaar heeft gemaakt, en heeft bijgedragen aan de verbetering van de situatie van religieuze minderheden die lijden onder discriminatie, onverdraagzaamheid en, in sommige gevallen, , zelfs vervolging.

De eerste speciale gezant van de EU werd in mei 2016 aangesteld en leverde een opmerkelijk werk om de belangrijkste gevallen van schendingen van de godsdienstvrijheid aan te pakken, waaronder onder andere beledigende godslasteringwetgeving, gedwongen bekering, moord op leiders en leden van religieuze minderheden.

Sinds de oprichting van dit bureau, ondanks een duidelijk gebrek aan voldoende middelen – zowel financiële als personele middelen, en het vage mandaat – werd de speciale EU-gezant voor VGV een internationale referentie in de bescherming en bevordering van godsdienstvrijheid wereldwijd. Deze belangrijke rol is erkend door het Europees Parlement in zijn resolutie van 15 januari 2019.

//platform.twitter.com/widgets.js

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.