AccueilNederlandeen zanger, een...

een zanger, een econoom, een non en een kardinaal weerspiegelen

Tijdens een persconferentie in het Vaticaan gaf een diverse groep hun mening over de boodschap van de paus op Wereldvredesdag 2023 en de erfenis van de Covid-19-pandemie.

Door Joseph Tulloch

Vrijdag werd in het Vaticaan een persconferentie gehouden ter gelegenheid van de vrijlating van paus Franciscus Bericht Wereldvredesdag 2023.

Het trok een ongewoon aantal sprekers: een Italiaanse singer-songwriter, een econoom van de VN, kardinaal Michael Czerny en zuster Alessandra Smerilli.

De kardinaal

Kardinaal Czerny, prefect van het Dicasterie voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling, begon met het oproepen van de strijd van de eerste dagen van de pandemie: we hadden “geen goede informatie over de ziekte, geen behandelingen, geen strategieën voor preventie”, zei hij, terwijl “ besluitvormers gaven hogere prioriteit aan de claims van patenthouders dan aan de behoeften van mensen over de hele wereld.”

De boodschap van de paus op Wereldvredesdag, zei kardinaal Czerny, nodigt ons uit om terug te blikken op deze verschrikkelijke periode en ons af te vragen wat het ons zou kunnen leren.

“Welke lessen kunnen we leren van dit moment van crisis?”, vroeg hij. “Welke tekenen van leven en hoop kunnen we ondanks deze moeilijke tijd opvangen? Wat moet, na alles wat we hebben geleden, onze visie zijn op de mensheid en de samenleving voor de toekomst? Wat zijn de lessen van de Covid-tijd voor vrede?”

De non

Zuster Alessandra, die secretaris is van hetzelfde dicasterie, pikte dit thema op en zei dat de boodschap van de paus “ons uitnodigt om terug te keren naar de beangstigende, moeilijke en pijnlijke tijden van het begin van de Covid-19-pandemie, en ons vraagt ​​om na te denken moedig over wat we hebben geleerd en over de kansen die we niet hebben gegrepen.”

“Je kunt niet op dezelfde manier uit een crisis komen, heeft paus Franciscus vanaf het allereerste begin gezegd: je komt er beter uit, of je komt er slechter uit. Dit is het moment om onszelf, als individuen en als gemeenschap, af te vragen: zijn we drie jaar later beter of slechter af?”

De zanger

In zijn meditatie concentreerde Simone Cristicchi, een Italiaanse zangeres en voormalig winnaar van het prestigieuze muziekfestival van Sanremo, zich op slechts drie woorden uit de boodschap van de paus, met een korte reflectie op elk ervan.

De eerste hiervan was « aandacht » en de tweede « nederigheid ». Cristicchi’s langste meditatie betrof echter het woord ‘zorg’, dat, zei hij, ‘de andere twee in zichzelf bevat’.

« In ieder van ons zit deze kwetsbaarheid, » zei hij, « dit gevoel van afgescheidenheid van iets. Vanaf het moment dat we in de wereld worden gegooid, vanaf het moment dat we de baarmoeder van onze moeder verlaten, zoeken we dat gevoel van heelheid, dat gevonden kan worden in liefde, in de omhelzing van een vriend of van het goddelijke.”

Zorg, vervolgde Cristicchi, staat ook centraal in zijn lied.Zorg voor mij” (Take care of me), trad voor het eerst op in Sanremo in 2019, dat hij vervolgens zong voor de aanwezigen.

De econoom

Dr. Maximo Torero, hoofdeconoom bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, die tijdens de Covid-pandemie nauw samenwerkte met het Dicastery for Integral Human Development, maakte van de gelegenheid gebruik om de gruwelijke omvang van de wereldwijde honger te bespreken.

« Maar liefst 828 miljoen mensen leden honger in 2021, een stijging van 150 miljoen sinds 2019 », zei hij. “De meest recente prognoses geven aan dat meer dan 670 miljoen mensen in 2030 nog steeds niet genoeg te eten zullen hebben. Dit staat ver af van de doelstelling van “nul honger” waar de wereld zich minder dan tien jaar geleden ambitieus voor heeft verbonden.”

Hij benadrukte in dit opzicht het belang van de oproep van de paus tot wereldwijde broederschap.

“We moeten begrijpen dat we elkaar allemaal nodig hebben en als we niet broederlijk en solidair handelen, zullen we de enorme uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd niet kunnen oplossen. Zoals de paus zegt, hebben we “samen” in het centrum nodig.”

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.