AccueilNederlandBulgarije gaat een...

Bulgarije gaat een Turkse kolonel uitleveren die ervan wordt verdacht twintig jaar geleden een beroemde schrijver te hebben vermoord

Goktash blijft in hechtenis totdat hij wordt overgedragen aan de Turkse zijde

Hof van Beroep – Plovdiv vernietigde de beslissing van de districtsrechtbank van Haskovo, die weigerde de moordverdachte, de Turkse kolonel Mustafa Levent Göktash, uit te leveren. In plaats daarvan oordeelden de magistraten van Plovdiv dat ze de uitlevering van de gezochte persoon toestaan. Göktash zit vast totdat hij wordt overgedragen aan Turkse zijde.

We herinneren je eraan dat de Turkse kolonel gezocht werd met een rode waarschuwing door Interpol voor de moord op de intellectueel en schrijver Necip Hablemitoglu. Göktaş is de hoofdverdachte van de dood van de schrijver, die in december 2002 voor zijn huis in Çankaya werd neergeschoten. De 63-jarige beklaagde had bij de Bulgaarse autoriteiten documenten ingediend voor het verlenen van asiel om politieke redenen en voor het statuut van vluchteling. Op 1 september werd hij echter in Svilengrad vastgehouden tijdens een routinecontrole door een politiepatrouille terwijl hij een auto bestuurde, aangezien tijdens de controle bleek dat hij de vorige dag gezocht was verklaard. Göktash is een gepensioneerde kolonel en lid van het Special Forces Command, en oefent momenteel als advocaat in Kalkoen.

De moord op de schrijver bleef jarenlang onopgelost, waarbij de autoriteiten dachten dat het was uitgevoerd door leden van de FETO-groep van prediker Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de poging tot staatsgreep tegen de Turkse president Erdogan in juli 2016 zat. Er wordt ook aangenomen dat Mustafa Levent Göktash erbij betrokken is. als lid van de terroristische organisatie.

Göktash was in een eerdere ontmoeting categorisch dat hij nooit iets met Fethullah Gülen te maken had.

Na kennis te hebben genomen van de stukken in de zaak en de partijen vandaag te hebben gehoord, oordeelde het Hof van Beroep – Plovdiv dat er voorwaarden zijn om de uitlevering van Mustafa Levent Göktash toe te staan. De verzoekende partij heeft voldaan aan alle vereisten voor het indienen van een formeel verzoek om uitlevering en heeft alle benodigde documenten verstrekt.

De argumenten van de districtsrechtbank van Haskovo stellen dat als de persoon wordt uitgeleverd aan Turkije, schendingen, wrede, onmenselijke en vernederende behandeling tegen hem kunnen worden gepleegd en de mogelijkheid bestaat dat hij zal worden onderworpen aan politieke vervolging. Volgens het Hof van Beroep van Plovdiv heeft de Republiek Turkije voldoende garanties gegeven dat dit niet zal gebeuren. Volgens de rechters in hoger beroep is de handeling strafbaar en niet van politieke aard.

Het Hof van Beroep stond de uitlevering van de verdachte alleen toe op beschuldiging van moord, aangezien de verjaringstermijn voor strafrechtelijke vervolging volgens de Bulgaarse wet was verstreken met betrekking tot zijn beschuldiging van « lidmaatschap van een organisatie die is opgericht om een ​​misdaad te plegen ».

De beslissing van het Hof van Beroep – Plovdiv is definitief en er kan geen beroep tegen worden aangetekend.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.