AccueilNederlandPaus dringt er...

Paus dringt er bij katholieken en Assyrische christenen op aan om hun gemeenschappelijke reis voort te zetten

Door Christoffel Wells

Paus Franciscus ontving Mar Awa III zaterdagochtend in het Vaticaan – het eerste bezoek van het hoofd van de Assyrische Kerk van het Oosten sinds zijn verkiezing tot Catholicos-patriarch in september 2021.

De Assyrische Kerk van het Oosten is een oosterse christelijke kerk met historische wortels in geschillen over de oecumenische concilies van Efeze en Chalcedon.

Verbeterde relaties

In zijn toespraak op zaterdag wees paus Franciscus op de groei in de relatie tussen de katholieke kerk en de Assyrische kerk in de afgelopen decennia, herinnerend aan de bezoeken van Mar Awa’s voorgangers Mar Dinkha IV en Mar Gewargis III, en de ondertekening van documenten, waaronder Gemeenschappelijke christologische verklaring en een Verklaring over de situatie van christenen in het Midden-Oosten.

De Heilige Vader sprak ook zijn waardering uit voor het werk van de Gemengde Commissie voor Theologische Dialoog tussen de twee Kerken, waarbij hij de nadruk legde op een studie over de Anaphora [Eucharistic Prayer] van de apostelen Addai en Mari, die in bepaalde omstandigheden enige wederzijdse toelating tot de eucharistie mogelijk maakten; evenals een Gemeenschappelijke verklaring over het sacramentele leven.

“Uw ontmoetingen en dialogen hebben, met de hulp van God, goede vruchten afgeworpen en pastorale samenwerking bevorderd ten behoeve van onze gelovigen, een pastorale oecumene die de natuurlijke weg is naar volledige eenheid.”

De paus prees ook hun huidige werk over “beelden van de Kerk in de Syrische en Latijnse patristische traditie”, en wees daarbij op de neiging van de kerkvaders om over de Kerk te spreken in de “eenvoudige en universeel toegankelijke” beeldtaal, naar het voorbeeld van Jezus. Hij benadrukte het belang voor de gelovigen van beide Kerken om niet alleen terug te keren naar hun wortels, maar om samen te getuigen van “het mysterie van de liefde tussen Christus en zijn bruid, de Kerk”.

Rechten van christenen in het Midden-Oosten

In dit verband wees paus Franciscus op de vele dingen die de twee Kerken gemeen hebben, waaronder een gemeenschappelijke geschiedenis van geloof en missie, grote heiligen, een rijk theologisch en liturgisch patrimonium en, vooral in de afgelopen decennia, het getuigenis van martelaren. In het historische huis van de Assyrische kerk in het Midden-Oosten zijn veel christenen gedwongen hun thuisland te verlaten, terwijl vele anderen moeite hebben om te blijven. Met Mar Awa hernieuwde paus Franciscus zijn oproep om de rechten van die christenen – in het bijzonder het recht op religieuze vrijheid en het recht op volledig burgerschap – te respecteren.

Paus Franciscus merkte op dat de gelovigen van beide Kerken op sommige plaatsen al bijna in volledige gemeenschap leven en zei dat dit “een teken des tijds is, een krachtige stimulans voor ons om te bidden en ijverig te werken ter voorbereiding op de langverwachte dag waarop we kunnen samen de eucharistie vieren, de heilige Qurbana, op hetzelfde altaar, als de vervulling van de eenheid van onze kerken.”

Synodaliteit en oecumene

Vooruitkijkend naar Mar Awa’s komende toespraak over synodaliteit in de Syrische traditie, benadrukte paus Franciscus dat « de reis van synodaliteit die door de katholieke kerk wordt ondernomen, oecumenisch is en moet zijn, net zoals de oecumenische reis synodaal is. »

“Ik hoop dat we, steeds broederlijker en concreter, onze eigen synodos, onze ‘gemeenschappelijke reis’ kunnen voortzetten, door elkaar te ontmoeten, zorg voor elkaar te tonen, onze hoop en strijd te delen, en vooral… ons gebed en lof van de Heer.”

Een gebruikelijke datum voor Pasen?

In het bijzonder bedankte hij Mar Awa voor zijn wens om een ​​gemeenschappelijke datum voor Pasen te vinden, waarmee hij de katholieke patriarch verzekerde dat de katholieke kerk bereid is om elk voorstel dat samen wordt gedaan, te aanvaarden. « Laten we de moed hebben om een ​​einde te maken aan deze verdeeldheid… » zei de paus, eraan toevoegend: « Het teken dat we moeten geven is: één Christus voor ons allemaal. » En hij sprak een droom uit dat de scheiding tussen de Assyrische Kerk van het Oosten en de Katholieke Kerk, « de langste in de geschiedenis van de Kerk », « de eerste zou kunnen zijn die wordt opgelost ».

Paus Franciscus besloot zijn toespraak door de reis naar volledige eenheid toe te vertrouwen aan “de voorspraak van de martelaren en heiligen die, reeds verenigd in de hemel, onze vooruitgang hier op aarde aanmoedigen”. En hij bood Mar Awa het geschenk aan van een relikwie van de apostel Sint-Thomas, geassocieerd met de stichting van de kerken in Assyrië, die zal worden geplaatst in de nieuwe patriarchale kathedraal van de Assyrische kerk in het oosten in Erbil, Irak.

“Moge de heilige Thomas, die met zijn hand de wonden van de Heer aanraakte, de volledige genezing van onze wonden uit het verleden bespoedigen”, zei de paus, “zodat we spoedig rond hetzelfde eucharistisch altaar de gekruisigde en verrezen Christus, en zeg Hem samen: ‘Mijn Heer en mijn God!’”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.