AccueilNederlandBollywood liep vast...

Bollywood liep vast – europeantimes.news

De Indiase Bollywood-filmindustrie, die lange tijd deel uitmaakte van het culturele weefsel van het land van 1,4 miljard mensen, wordt geconfronteerd met de grootste crisis in haar geschiedenis, aangezien streamingdiensten en niet-Hindi-concurrenten hun glans stelen.

De Zuid-Aziatische reus produceert gemiddeld zo’n 1.600 films per jaar, meer dan enig ander land, en in het glamoureuze Bollywood aanbidden fans filmsterren als goden en massa’s mensen komen naar premières.

Nu zijn de theaters echter stil geworden, zelfs in het belangrijkste centrum van Bollywood, Mumbai, waar de kassabonnen zijn gedaald na het opheffen van de COVID-19-beperkingen.

« Dit is de ergste crisis die we ooit hebben meegemaakt », vertelde de ervaren bioscoopeigenaar Manoj Desai uit Mumbai aan AFP. Sommige vertoningen zijn geannuleerd wegens gebrek aan publiek, zei hij.

Megastar Akshay Kumar heeft meestal drie films per jaar. Een andere steracteur Aamir Khan, het gezicht van enkele van India’s meest succesvolle films, slaagde er niet in om publiek te trekken met de Forrest Gump-remake, Laal Singh Chadha.

Van de meer dan 50 Bollywood-films die het afgelopen jaar zijn uitgebracht – minder dan normaal vanwege de pandemie – heeft slechts een vijfde de budgetprognoses gehaald of overschreden, zei media-analist Karan Taurani van Elara Capital. Voor de pandemie was dit percentage 50%. Daarentegen stegen verschillende films in de Telugu-taal, ook bekend als Tollywood – een Zuid-Indiase concurrent van Bollywood in het Hindi – naar de top.

Verontrustend was dat ongeveer de helft van de kassabonnen van Hindi-talige films van januari 2021 tot augustus van dit jaar zuidelijke aanbiedingen werden genoemd, zei Soumya Kanti Ghosh, hoofd economisch adviseur van de State Bank of India in een recent rapport.

« Bollywood lijkt, na tientallen jaren van verhalen vertellen, op een punt van verval te zijn in tegenstelling tot alle andere onrust die het eerder heeft meegemaakt », schreef Ghosh.

Bollywood, net als andere film industrieën, heeft geleden onder de opkomst van streaming, die begon vóór de pandemie, maar groeide toen miljoenen Indiërs gedwongen werden thuis te blijven. Ongeveer de helft van de Indiase bevolking heeft toegang tot internet en streamingdiensten, waaronder internationale spelers zoals Netflix, Amazon Prime en Disney+ Hotstar, hebben volgens een schatting van de overheid 96 miljoen abonnementen.

Sommige films die tijdens de lockdown werden uitgebracht, gingen rechtstreeks naar deze platforms, terwijl andere slechts een paar weken na hun theaterdebuut op het kleine scherm kwamen.

Met maandelijkse streamingabonnementen die lager zijn dan of vergelijkbaar zijn met de prijs van een enkel ticket – 100-200 roepies ($ 1,20-2,50) in theaters met één scherm en meer in multiplexen – prijsgevoelig publiek, aldus analisten. mijdt bioscopen. De tijden zijn zo zwaar dat INOX en PVR, twee van India’s grootste multiplexoperators, in maart hun fusie aankondigden om “schaal te creëren”. Ondertussen maakten abonnees kennis met lokale en wereldwijde streaming-inhoud van zuidelijke bedrijven in de talen Telugu, Tamil, Malayalam en Kannada die al legio toegewijde lokale fans hebben.

“De regionale cinema ging niet verder dan haar grenzen. Maar nu begon iedereen ineens naar Malayalam of Maharashtrian cinema te kijken en dan besef je dat er regisseurs zijn die interessantere verhalen vertellen”, zegt filmcriticus Raja Sen.

Critici beschuldigen Bollywood ook van het maken van elitaire films die niet aanslaan in een land waar 70 procent van de bevolking buiten de stad woont.

Tegelijkertijd belichten Tollywood’s megahits Pushpa: The Rise en RRR de heldenmoed van gewone mensen, terwijl ze het publiek een meer dan levensgrote visuele spektakel bieden met gedenkwaardige liedjes en dansen.

Dergelijke formules zijn lange tijd het fundament van Bollywood geweest, maar filmcritici zeggen dat zuidelijke kanshebbers ze beter uitvoeren.

« Om mensen naar theaters te brengen, moeten we een vertelervaring creëren die thuis niet kan worden nagebootst », zegt multi-bioscoopoperator en handelsanalist Akshaye Rathi.

Het succes van de kassa als de hoofdrolspeler een ster is, is niet langer gegarandeerd, zei Taurani, die de recente problemen van Bollywood als « alarmerend » beschreef.

« Ik denk dat het publiek nog steeds de ster wil, maar ze willen dat de ster in een film zit met boeiende inhoud », voegde hij eraan toe.

Kumar, ook wel een ‘eenmansindustrie’ genoemd vanwege zijn productiviteit, zei: ‘Als mijn films niet werken, is het onze schuld, mijn schuld. Ik moet veranderingen doorvoeren, ik moet begrijpen wat het publiek wil.”

De ellende van Bollywood wordt nog groter door de herhaalde campagnes op sociale media tegen bepaalde films die zijn georganiseerd door rechtse hindoes, waaronder de remake van Forrest Gump. Onlangs zijn er oproepen geweest om de nieuwe film Brahmastra te boycotten vanwege de opmerkingen van ster Ranbir Kapoor over het eten van rundvlees een paar jaar geleden. Koeien worden door hindoes als heilig beschouwd.

Het echte probleem, vertelde AFP aan het publiek van Mumbai-bioscopen, is dat veel Bollywood-films gewoon niet goed genoeg zijn.

“Het verhaal moet goed zijn en de inhoud moet goed zijn, zodat mensen willen kijken”, zegt de 22-jarige student Preeti Sawant. « Daarom komen mensen geen films kijken. »

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De beste manier om geld uit te geven

Het is mogelijk om het apparaat in te schakelen. Werkingswijze: Gebruik van het apparaat. op 20-24 december 2023 – Hoe u uw geld kunt verdienen علي عويري ndi anthu”. Zoek naar "het programma van de klant" أومونثو...

Hoe staan jongeren tegenover de klimaatuitdaging? Een studie van de UCL

Via een uitgebreid praktijk onderzoek bij jongeren uit het hele land werd dit alles onderzocht. Daarbij werd ook bekeken of er verschillen zijn in onder meer de perceptie van de klimaatuitdaging op basis van sociaal-economische categorieën of leeftijdsgroepen. Om de...

PERSBERICHT van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

Zelfs als de sterkste virale circulatie nu achter ons ligt, circuleren de verschillende luchtweginfecties nog steeds aanzienlijk in onze samenleving. Waakzaamheid blijft dus geboden om het risico op infectie te verkleinen, zeker voor kwetsbare mensen zoals ouderen of...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.