AccueilNederlandVoormalige Turkse kolonel...

Voormalige Turkse kolonel is in Bulgarije gearresteerd voor de moord op een schrijver – europeantimes.news

Reservekolonel Levent Göktash wordt verondersteld lid te zijn geweest van wat Ankara beschouwt als een terroristische organisatie FETO

Kolonel Levent Göktash uit de reserve van het Turkse leger werd gevangen genomen in Bulgarije, meldden vooraanstaande Turkse media.

De man werd door Interpol gezocht voor de moord op de intellectuele schrijver Necip Hablemitoglu. Göktaş is de hoofdverdachte van de dood van de schrijver, die in december 2002 in zijn huis werd doodgeschoten.

De moord bleef jarenlang onopgelost, maar de autoriteiten begonnen te vermoeden dat het was gepleegd door leden van de FETO-groep van prediker Fethullah Gülen, die volgens Ankara ook achter de couppoging van juli 2016 zat.

Het was na de mislukte staatsgreep dat de autoriteiten in Turkije het onderzoek naar de dood van de schrijver hernieuwden. Zo werd in 2021 de aanklacht tegen kolonel Göktash ingediend bij de rechtbank in Ankara wegens deelname aan het moordcomplot. Er is ook een aanklacht wegens lidmaatschap van FETO tegen hem ingediend.

Hij zou ook banden hebben gehad met de vermeende maffiabaas Sedat Peker.

Toen wist de militair te ontsnappen, maar de Turkse autoriteiten dienden bij Interpol documenten in voor zijn zoektocht met een rood bericht.

Volgens de Turkse media heeft het Turkse ministerie van Justitie al een verzoek ingediend bij de Bulgaarse autoriteiten voor de uitlevering van Levent Göktash aan Turkije, en zijn er al acties in die richting begonnen.

Necip Hablemitoglu was een van de eerste intellectuelen in Turkije die sprak over het gevaar van de acties van de organisatie van Fethullah Gülen als een netwerk dat onder het mom van religie machtsposities in de staat wil veroveren, evenals de uitbreiding van Gülens netwerk in het buitenland, voornamelijk in Duitsland.

Foto: Politie van de Republiek Turkije

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.