AccueilNederlandKerken benadrukken de...

Kerken benadrukken de noodzaak van verzoening, eenheid en vredesopbouw in Oekraïne – europeantimes.news

Persbericht nr.: 18/22
2 september 2022
Brussel

De oorlog in Oekraïne, de kerkelijke dialoog en de humanitaire hulp stonden scherp in het middelpunt op de derde dag van de 11e vergadering van de Wereldraad van Kerken. Kerkleiders uit Oekraïne benadrukten samen met hoofden van oecumenische organisaties de noodzaak van verzoening, eenheid en vredesopbouw.

De Europa-plenaire vergadering die op 2 september in Karlsruhe werd gehouden, was geworteld in de bijbelse gelijkenis van de barmhartige Samaritaan, Lukas 10, die de context van Christus’ barmhartige liefde weerspiegelt.

« Meer dan drie eeuwen lang hebben het Russische rijk en de Sovjet-Unie geprobeerd de uniciteit van het Oekraïense volk uit te wissen », aldus aartsbisschop Yevstratiy van Tsjernihiv en Nizhyn van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. « Maar we vechten met succes voor onze vrijheid, voor onze onafhankelijke toekomst. »

Aartsbisschop Yevstratiy waardeerde de oecumenische organisaties voor hun sterke standpunt over de Russische agressie en hun oproepen aan de Russische patriarch Kirill. « Niemand heeft het recht om agressie te zegenen, niemand heeft het recht om oorlogsmisdaden en genocide te rechtvaardigen », zei hij.

Prof. Sergii Bortnyk van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk deelde hoe zijn kerk helpt. “Veel gelovigen zijn vrijwilliger geworden. Onze kerk ontvangt en verspreidt verschillende soorten humanitaire hulp – vooral van de buurlanden en van onze zusterkerken”, zei hij.

De secretaris-generaal van de Conferentie van Europese Kerken, dr. Jørgen Skov Sørensen, benadrukte hoe « Oekraïne niet alleen een zorg is voor Europa, maar voor de wereld. »

“Door ons recente Europese verleden brengt oorlog op Europese bodem connotaties met zich mee die hun werkelijke tijd en plaats in de geschiedenis overstijgen. Het roept lang vervlogen herinneringen op. En het daagt een sterk Europees vertrouwen uit dat dit deel van de wereld zich heeft ontwikkeld – of had – tot een naoorlogs continent van duurzame vrede”, zei hij.

Sørensen deelde hoe de Conferentie van Europese Kerken in februari na de Russische invasie van Oekraïne een Europese pre-assembly organiseerde, waar het programma van de ene op de andere dag werd vastgelegd om tegemoet te komen aan de angsten, onzekerheid en schokken die Europa destijds overspoelden. “We luisterden naar stemmen. Wij analyseerden. We hebben samen gebeden’, zei hij.

Eerwaarde dr. Dagmar Pruin, voorzitter van Bread for the World en Diakonie Katastrophenhilfe vertelden hoe de oorlog in Oekraïne de mensen onmetelijk leed heeft aangedaan. « Vernietiging, ontheemding, marteling en gewelddadige sterfgevallen zijn de realiteit voor miljoenen », zei ze.

Pruin sprak over grote uitdagingen waarmee kerkelijke instanties worden geconfronteerd bij het verlenen van hulp aan oorlogsslachtoffers, vooral wanneer er een grote behoefte is als gevolg van andere rampen, waaronder klimaatverandering. Ze benadrukte dat het humanitaire werk van kerken geworteld is en moet blijven in de visie van diakonia.

Adres van ZE aartsbisschop Yevstratiy van Tsjernihiv en Nizhyn, Orthodoxe Kerk van Oekraïne

Adres van professor dr. Sergii Bortnyk, Oekraïens-Orthodoxe Kerk

Toespraak van dr. Jørgen Skov Sørensen, secretaris-generaal van de Conferentie van Europese Kerken

Eerwaarde Dr. Dagmar Pruin: De humanitaire reactie op oorlog, vluchtelingen en migratie

Video van de Europese plenaire vergadering op de 11e vergadering van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe, Duitsland

Foto’s van de 11e vergadering van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe, Duitsland

Voor meer informatie of een interview kunt u contact opnemen met:

Naveen Qayyum
Communicatiemedewerker
Conferentie van Europese Kerken
Jozef II-straat, 174 B-1000 Brussel
Tel. +32 486 75 82 36
E-mailadres: naveen@cec-kek.be
Website: www.ceceurope.org
Facebook: www.facebook.com/ceceurope
Twitteren: @ceceurope
YouTube: Conferentie van Europese Kerken
Abonneer u op CEC-nieuws

//platform.twitter.com/widgets.js

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.