AccueilNederlandGewetensbezwaarden, een juridische...

Gewetensbezwaarden, een juridische strijd tegen strafvervangende dienst – europeantimes.news

Gewetensbezwaarden: een juridische strijd tegen strafvervanging

Hye-min Kim, een Jehova’s Getuige en bezwaar tegen militaire dienst, is de eerste persoon waarvan bekend is dat hij « alternatieve dienst » heeft geweigerd sinds de invoering ervan in 2020. Het nieuwe systeem houdt in dat je drie jaar in een gevangenis of andere correctionele faciliteiten moet werken – twee keer zo lang als de typische militaire dienst van 18 maanden – waardoor het de langste alternatieve burgerdienst (ACS) ter wereld is.

Volgens het internationaal recht zijn landen met verplichte militaire dienst verplicht om een ​​echt civiel alternatief van vergelijkbare duur te bieden en niet bestraffend van aard of duur te zijn, zoals voorgesteld door het VN-Mensenrechtencomité.

Kim wordt aangeklaagd op grond van artikel 88 van de Wet op de militaire dienst, die degenen opsluit die zich zonder geldige reden niet aanmelden. Hij is van mening dat zijn bezwaar is gebaseerd op « gerechtvaardigde gronden » onder de wet, en dat de huidige vervangende dienst buitensporig bestraffende aspecten bevat die niet voldoen aan internationale normen.

Jehovah’s Getuigen hebben 58 grondwettelijke klachten ingediend over het bestraffende karakter van ACS.

Er hebben al drie grote relevante overheidsinstanties meegewogen (Ministerie van Landsverdediging, Militaire Manpower Administration en het Ministerie van Justitie).

Dertien Jehovah’s Getuigen hebben petities ingediend bij de National Human Rights Commission (NHRC), en meer dan 30 anderen zijn bereid dit te doen.

The European Times sprak met Hye-min Kim, een gewetensbezwaarde

De Europese Tijden: Kan je vertellen onsMr Kim, waarom weigert u militaire dienst?

Ik ben een van Jehovah’s Getuigen en als zodanig volgen we de leer van de Bijbel. Mattheüs 22:39 zegt dat we onze naaste moeten liefhebben als onszelf en Mattheüs 5:21 zegt ons: « Je mag niet doden. » En in Jesaja 2:4 staat geschreven: “Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen en hun speren tot snoeimessen. Natie zal geen zwaard tegen natie opheffen, noch zullen ze oorlog meer leren.

Dus ik kon geen dienst nemen in het leger om mensen te doden omdat ik van mijn buren hou. Daarom ben ik gewetensbezwaarde.

The European Times: Dus je weigert militaire dienst te vervullen, maar wat is er mis met de burgerdienst?

Ja. Ik dacht dat ik naar de gevangenis zou gaan omdat ik militaire dienst weigerde, maar de rechter erkende mijn claim en sprak me vrij.

Daarna volgde een proces in hoger beroep door de aanklager en werd ik daar ook vrijgesproken. Later bevestigde het Hooggerechtshof ook mijn onschuld.

Sindsdien is er een alternatief servicesysteem opgezet, en daar ben ik erg dankbaar voor.

Nu, in plaats van naar de gevangenis te gaan voor het weigeren van militaire dienst, kan ik mijn plicht jegens het land redelijk vervullen. Ik kwam er echter achter dat het alternatieve servicesysteem een ​​bestraffend karakter heeft.

Ik dacht dat het bestraffende aspect in de loop van de tijd zou verbeteren, aangezien dit de eerste keer was dat er een alternatieve dienst werd opgericht, maar zelfs na geruime tijd is het niet veranderd.

De huidige vervangende dienst vereist tweemaal de dienstduur in vergelijking met het leger.

De autoriteiten introduceerden een systeem vergelijkbaar met het leger, ook al was het niet het leger.

Je moet in een slaapzaal verblijven. Je bent beperkt tot alleen werken in gevangenissen.

Ook al is elke situatie anders – als je bijvoorbeeld getrouwd bent en voor je gezin moet zorgen – moet iedereen zijn militaire dienst volgens hetzelfde kader vervullen.

Als lid van dit land wil ik mijn nationale plicht vervullen, maar de huidige vervangende dienst schendt mijn fundamentele rechten vanwege het bestraffende karakter ervan. Bovendien heeft een aantal bezwaarmakers een gezin te onderhouden, zoals in mijn geval, en dat gaat ons drie jaar lang niet lukken. Dit is een bron van grote zorg voor ons, voor onze vrouwen en onze kinderen.

Ik denk dat al deze straffende aspecten moeten worden verbeterd.

Dit zijn de redenen waarom ik het risico neem om naar de gevangenis te gaan en ik hoop dat er substantiële verbeteringen in de wetgeving zullen komen. Alternatief betekent niet bestraffend.

Mensenrechtendiplomatie

Een directeur van de Asia Pacific Association of Jehovah’s Witnesses, Steven Park, verklaart:

“Het huidige programma voor alternatieve burgerdienst (ACS) voldoet niet aan internationale normen. Het programma is beperkt tot faciliteiten in de gevangenis, die bestaan ​​uit wat juristen en mensenrechtenexperts ‘alternatieve straffen’ noemen. Commissie van Korea. We hopen oprecht dat de Koreaanse autoriteiten hen spoedig een niet-bestraffende optie zullen aanbieden.

Een woordvoerder van het internationale hoofdkantoor van Jehovah’s Getuigen, Gilles Pichaud, verklaart:

“We zijn bedroefd dat ongeveer 900 van onze geloofsgenoten worden gestraft als de facto gevangenen, omdat ze een fundamenteel recht hebben uitgeoefend dat specifiek is erkend door het Grondwettelijk Hof en alle afdelingen van de Zuid-Koreaanse regering. Jehovah’s Getuigen voeren actief diplomatieke gesprekken met Zuid-Koreaanse functionarissen op hoog niveau. We hebben er alle vertrouwen in dat de minister van Justitie en het presidentiële bureau spoedig tot een constructieve dialoog zullen komen. In de tussentijd blijven we ambtenaren internationaal informeren, waaronder mensenrechtenorganisaties. Het blijft onze oprechte hoop dat gewetensbezwaarden in Zuid-Korea een niet-bestraffend alternatief zullen hebben voor militaire dienst, in navolging van het succesvolle patroon in veel andere landen.”

Achtergrond informatie

Gedurende meer dan 65 jaar voorafgaand aan de ACS-voorziening in 2018, hebben Zuid-Koreaanse rechtbanken meer dan 19.000 gevangengezet, voornamelijk Jehova’s Getuigen, die gewetensbezwaren hadden tegen de verplichte militaire dienst van het land. Doorgaans kregen ze gevangenisstraffen van 18 maanden en werden ze opgezadeld met een strafblad en werden ze geconfronteerd met economische en sociale nadelen die veel langer duurden.

Ongeveer 900 jonge mannen voeren momenteel ACS uit in 19 verschillende gevangenissen in heel Zuid-Korea. De eerste groep jonge mannen die aan het programma zijn begonnen toen het in 2020 begon, zal hun diensttijd in oktober 2023 beëindigen.

In 2018 erkenden het Hooggerechtshof en het Grondwettelijk Hof het recht op dienstweigering op grond van gewetensbezwaren in het land en verplichtten de regering om tegen eind 2019 een alternatieve dienst van civiele aard in te voeren.

Op 27 december 2019 heeft de wetgever wijzigingen in de Wet op de militaire dienst vastgesteld. De wetgeving legt gewetensbezwaarden echter nog steeds onredelijke en buitensporige lasten op. Het bepaalt een onevenredige duur van de vervangende dienst en dat deze wordt beheerd door militaire autoriteiten.

Sinds 30 juni 2020 kunnen gewetensbezwaarden vervangende dienstplicht aanvragen. In oktober 2020 begon de eerste lichting vervangend servicepersoneel aan hun dienst van 36 maanden, die beperkt was tot werken in gevangenissen of andere penitentiaire inrichtingen.

Volgens internationale mensenrechtenwetgeving en -normen zijn staten met verplichte militaire dienst verplicht om echt civiele alternatieven te bieden. Deze dienen van een vergelijkbare lengte te zijn als de militaire dienst, met elke extra lengte op basis van redelijke en objectieve criteria. Het proces voor het beoordelen van claims om erkend te worden als gewetensbezwaarde en eventuele daaropvolgende arbeidsdienst moet ook onder civiel gezag staan.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.