AccueilNederlandhoe ze de...

hoe ze de gezondheid beïnvloeden en hoe we ons ertegen kunnen beschermen – europeantimes.news

De geomagnetische situatie op onze planeet blijft dit weekend onstabiel. Na de sterke magnetische storm op 18 augustus werd vandaag een zwakke G1 magnetische storm geregistreerd nadat opnieuw een coronale massa-ejectie (CME) van de zon het magnetische veld van onze planeet trof. Zelfs een zwakke CME-aanval kan een G1-storm veroorzaken, dus experts adviseren om bijgewerkte informatie in de gaten te houden, schrijft SpaceWeather.com. Tijdens magnetische stormen adviseren experts om jezelf niet bloot te stellen aan onnodige stress. Wat is dit fenomeen en hoe beïnvloedt het de planeet en de mens? Magnetische stormen komen gewoonlijk gemiddeld 5-6 keer per jaar voor en kunnen meerdere dagen aanhouden, maar recentelijk zijn er meer « zonneaanvallen » op aarde geregistreerd. Dit houdt verband met de toegenomen activiteit van de zon, die op weg is naar zijn hoogtepunt in de 25e zonnecyclus. Zonnevlammen zullen naar verwachting vaker voorkomen tot 2025, waarna de zonneactiviteit zal beginnen af ​​te nemen. Wanneer de zon een stroom zonnewind stuurt of een coronale massa uitwerpt en deze het magnetische veld van de aarde raakt, wordt een geomagnetische storm geregistreerd op onze planeet. De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft zonnevlammen en geomagnetische stormen verdeeld in 5 categorieën op basis van hun kracht – van G1 tot G5, waarbij G1 de zwakste is en G5 de extreme. storm, en het kan ernstige problemen veroorzaken in de energietransmissie- en radiocommunicatiesystemen van de aarde, evenals schade aan orbitale satellieten en GPS-systemen. Gewoonlijk vormen geomagnetische stormen geen ernstig gevaar, maar ze kunnen het leven van mensen met gezondheidsproblemen bemoeilijken. Laat ons je vertellen wat een magnetische storm is en hoe je het kunt overleven.

Wat is een magnetische storm?

Rond de aarde bevindt zich een onzichtbare schil – de magnetosfeer, die onze planeet beschermt tegen zonnestraling. Vanuit de ruimte wordt het beïnvloed door de stroming van de zonnewind – zo noemen de geïoniseerde deeltjes die constant met een snelheid van 400 km/s vanaf de zon worden verstrooid. Normaal gesproken zijn de druk van de zonnewind en de druk van de magnetische omhulling van de aarde gelijk. Maar wanneer er uitbarstingen plaatsvinden op de zon, neemt de snelheid van de zonnewind toe, verandert de drukbalans, lijkt de magnetosfeer boven de aarde te krimpen en beginnen de groottes van de stromingen erin te veranderen. Wetenschappers noemen dit een geomagnetische storm. De uitbarstingen van sommige jonge sterren zijn zo krachtig dat ze de atmosfeer van hun planeten kunnen vernietigen. De activiteit van de zon is lager, maar het kan nog steeds aardbewoners beïnvloeden, waardoor radiocommunicatie wordt verstoord en apparaten niet goed werken.

Is er gevaar voor mensen?

Er is geen consensus onder wetenschappers over de invloed van dit natuurverschijnsel op mens en dier. Onderzoek toont aan dat tijdens de periode van magnetische stormen het aantal sterfgevallen als gevolg van een hartinfarct en beroerte toeneemt. Maar deze toename is onbeduidend (ongeveer 20%), bovendien gaat het alleen om statistieken. Het is moeilijk om de impact van een bepaalde geomagnetische gebeurtenis op de menselijke gezondheid te beoordelen. « Om de impact van een magnetische storm op de gezondheid en conditie van de mens te kunnen bestuderen, is het noodzakelijk om duidelijke meetbare criteria te hebben », zegt Alexey Struminsky, een vooraanstaand onderzoeker aan het Instituut voor Ruimteonderzoek van de Russische Academie van Wetenschappen. Wetenschappen, vertelde TASS. – Hoofdpijn of tachycardie is geen criterium, dergelijke symptomen kunnen door een aantal andere redenen worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door een verandering in het weer, een verandering in de atmosferische druk. Maar een magnetische storm heeft geen invloed op de atmosferische druk.”

Tijdens magnetische stormen moeten mensen die aan hypertensie lijden meer water drinken en hun zoutinname verminderen, omdat zout vocht in het lichaam vasthoudt en leidt tot een verhoging van de bloeddruk. Hypotonie kan een tonische tinctuur van Eleutherococcus of citroengras nemen. Dit zijn de adviezen van huisarts Elena Tikhomirova. Maar veel artsen hebben een andere mening. Volgens sommigen van hen kunnen de recordzonnevlammen die de afgelopen dagen zijn waargenomen, het welzijn van weergevoelige mensen aantasten. Volgens sommige wetenschappers zijn de mechanismen van de impact van elektromagnetische interferentie op mensen slecht begrepen. Maar zelfs bij degenen die zich niet bewust zijn van het feit van een zonnevlam, is er een verslechtering van het welzijn. Verschillende effecten van blootstelling aan verstoringen van het magnetische veld als gevolg van zonnevlammen zijn verondersteld: verhoogde bloeddruk, verminderde werkcapaciteit, hoofdpijn, verhoogde angst en verergering van chronische ziekten, waaronder allergieën. Er is een mening dat een persoon instinctief fluctuaties in de magnetische achtergrond van de aarde waarneemt als een bedreiging voor het leven. En de toename van stresshormonen – cortisol en adrenaline – leidt tot spasmen van bloedvaten en verhoogde druk.

Het advies van artsen

Hoewel wetenschappers nog niet voldoende hebben bestudeerd hoe de fluctuaties van het magnetische veld het menselijk lichaam beïnvloeden, adviseren artsen mensen die geen drukpieken tolereren om zich te verzekeren op dagen met magnetische stormen en eenvoudige regels te volgen. “Op zulke dagen zien we dat bij hypertensiva de druk springt, en bij hypotensiva juist daalt – legt de therapeut Elena Tikhomirova uit. – Om deze problemen op te lossen, zouden hypertensiva meer water moeten drinken en de zoutinname tijdens deze periode moeten verminderen, omdat zout vocht in het lichaam vasthoudt en tot een verhoging van de druk leidt. En hypotensieve patiënten kunnen een tonische tinctuur van eleuterococcus of citroengras nemen. Tijdens magnetische stormen is het ook belangrijk dat weergevoelige mensen voldoende slapen, verhoogde stress, sporten en vermoeiende winkeltrips vermijden.

Foto: NOAA

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De paus vraagt ​​CEO’s en managers om « de armen in bedrijven te betrekken » europahoy.news

Francisco ontvangt zakenlieden, bedrijfsleiders en bankiers van over de hele wereld, verenigd in een netwerk dat de principes van Laudato si' naleeft. Hij herinnert hen aan het belang van hun eigen functies: "Grote bedrijven bepalen het lot van...

La Norvège restreint l’accès aux touristes russes

La Norvège limitera encore davantage l'accès des touristes russes en raison de la guerre en cours en Ukraine, a annoncé fin mai le ministère norvégien de la Justice, cité par Reuters. La Norvège, membre de l'OTAN, partage une frontière avec...

Mondiale inspanningen om een ​​einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking worden ondermijnd door ‘vakantiekorting’ europahoy.new

Hoewel veel staten hun uitroeiingsinspanningen hebben opgevoerd, blijft de praktijk over de hele wereld bestaan, deels als gevolg van “het clandestiene karakter van grensoverschrijdende en transnationale vrouwelijke genitale verminking”, zei hij. “Vrouwenbesnijdenis is dat wel maakt deel uit van een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.