AccueilNederlandWang Yi's bezoek...

Wang Yi’s bezoek aan India: New Delhi moet voorzichtig zijn, want vriendschap met China kan wachten

Het bezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken moet worden gezien in de context van de oorlog in Oekraïne, die tot meningsverschillen heeft geleid in de leiding van de toppartij. Verder, de economie van het Middenrijk gaat het niet goed.

Verschillende waarnemers hebben de afgelopen maanden de huidige politieke situatie, waaronder de crisis in Oekraïne, vergeleken met een nieuwe Koude Oorlog. Deze aanname lijkt onjuist; de huidige stand van zaken in de wereld is veel ingewikkelder dan dat.

Sommige van de machtigste naties van de planeet gebruiken misschien nog steeds de uitdrukkingen uit de Koude Oorlog, zoals John Foster Dulles deed in de jaren vijftig: « Als je niet voor ons bent, ben je tegen ». Maar tegenwoordig reageren veel landen, waaronder India, gematigder, vooral na de onaanvaardbare Russische invasie van Oekraïne.

Velen noemen het standpunt van India ‘neutraal’; Zo merkte de bekende commentator R. Prasannan in The Week op dat premier Narendra Modi “neutraal bleef in de Russische oorlog tegen Oekraïne, zich ervan bewust dat het helemaal niet ‘immoreel’ is om neutraal te blijven als je wordt gevraagd te kiezen tussen schurken. Integendeel, het is deugdzaam om neutraal te zijn.”

In deze gepolariseerde context is het interessant om de positie van China te volgen, vooral nu Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, net in Delhi is geland met een ‘bericht’.

Het Westen is vanaf het begin in paniek geweest over een nieuwe alliantie tussen China en Rusland. Maar tot nu toe is er nog niets definitief.

Begin februari was Vladimir Poetin het eerste staatshoofd in twee jaar tijd dat Xi Jinping ontving. De Russische president zou de opening van de Olympische Winterspelen in Peking hebben bijgewoond. De ontmoeting resulteerde in de gezamenlijke verklaring van 4 februari waarin sprake was van een ‘geen grenzen’-partnerschap tussen China en Rusland. Dat was natuurlijk voordat Poetin zijn legers naar Oekraïne stuurde.

Een zwak schijnhuwelijk?

Sindsdien lijkt Peking door de verklaringen van zijn minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ‘grenzen’ te hebben gesteld aan zijn vriendschap met Moskou; het is zeker geen onvoorwaardelijke vriendschap meer.

War on the Rock, een platform voor analyse van en commentaar op buitenlands beleid en nationale veiligheidskwesties, noemt China’s strategische beoordeling van Rusland terecht ‘meer ingewikkeld dan je denkt’.

Bijdrager Yun Sun noemde de ‘ogenschijnlijk enthousiaste gezamenlijke verklaring’ die werd afgegeven nadat president Poetin zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping in Peking had ontmoet: “Men zou kunnen aannemen dat China de aanval van Rusland op Oekraïne zou steunen. De waarheid is echter heel anders.”

De auteur legde uit dat de aard van de Chinees-Russische relatie niet gemakkelijk te definiëren is: “Is het zo stevig als een alliantie? Of zo dun als een schijnhuwelijk? De waarheid is dat de relatie geen van beide en beide is.”

Zonder een definitief antwoord op de vraag te geven, blijft het punt dat de positie van China de afgelopen weken snel is geëvolueerd.

De Xi-Biden-top

Om een ​​duidelijker beeld te krijgen van wat er zou kunnen gebeuren met het bezoek van Wang Yi aan Delhi, is het noodzakelijk om te kijken naar de twee uur durende virtuele top tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping.

In zijn inleiding merkte Xi op dat het internationale landschap grote nieuwe ontwikkelingen heeft doorgemaakt en dat de heersende trend van vrede en ontwikkeling voor grote uitdagingen staat. Hij voegde eraan toe: “De crisis in Oekraïne is niet iets wat we willen zien.”

Xi voerde aan dat landen “niet op het punt mogen komen om elkaar op het slagveld te ontmoeten. Conflicten en confrontaties zijn in niemands belang, en vrede en veiligheid zijn wat de internationale gemeenschap het meest zou moeten koesteren.”

Een positie ver weg van de ‘no limits’-vriendschap met Rusland.

Een commentator schreef terecht: “Ik denk dat het vrij duidelijk is dat China een kant heeft gekozen: China.”

Dat deed India eerder ook, tot groot ongenoegen van de westerse mogendheden.

Xi gebruikte echter twee Chinese gezegden om het Westen de schuld te geven en Rusland te verdedigen: « Laat hij die de bel aan de tijger bond, hem eraf halen » – wat verwees naar de onverzettelijkheid van de VS (en Oekraïne voor de oorlog) – en « Je hebt twee handen nodig om te klappen. »

Het Witte Huis was het erover eens dat het videogesprek tussen de twee presidenten constructief was: “Ze gaven hun teams opdracht om onmiddellijk op te volgen en concrete maatregelen te nemen om de betrekkingen tussen China en de VS weer op het spoor van gestage ontwikkeling te brengen, en respectieve inspanningen te leveren voor een goede regeling van de Oekraïne-crisis.”

Dit kan enige tijd duren, in de tussentijd moet India zijn plaats vinden tussen extreme posities en terwijl Delhi de intrede van het Russische leger op het grondgebied van Oekraïne veroordeelt, moet Delhi zijn eigen belangen in het oog houden. Overigens doen de Russen het erg slecht op het slagveld, iets dat implicaties / lessen heeft voor het geval Peking een tegenslag plant in Taiwan.

Vergaderingen na vergaderingen

In de tussentijd is Delhi getuige van een golf van VIP-bezoeken, meestal om de Modi Sarkar aan te sporen de kant van Oekraïne te kiezen. De eerste was de nieuw aangestelde premier van Japan, Fumio Kishida. Op uitnodiging van premier Modi bracht Kishida twee dagen door in Delhi voor de 14e jaarlijkse top tussen India en Japan.

Vervolgens volgde een virtuele ontmoeting tussen Modi en premier van Australië, Scott Morrison, op de eerste virtuele top van 4 juni 2020, toen de relatie werd verheven tot een alomvattend strategisch partnerschap.

Dat is niet alles, twee belangrijke Amerikaanse functionarissen – Victoria Nuland, ondersecretaris, en Donald Lu, adjunct-secretaris – zullen in Delhi zijn voor overleg in de aanloop naar de 2+2-dialoog in april (wanneer de Israëlische premier zijn eerste bezoek zal brengen). naar de hoofdstad).

Men mag de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss niet vergeten, die naar verwachting later deze maand in Delhi zal zijn.

Wang Yi’s bezoek

In dit verband is het interessant om te kijken naar het bezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken aan Delhi. Het is van cruciaal belang om de eenvoudige reden dat India een voortdurende militaire confrontatie heeft met China (die door het Westen is genegeerd).

Op 11 maart vond de 15e ronde van de China-India Corps Commander Level Meeting plaats op het grensontmoetingspunt Chushul-Moldo. Volgens een gezamenlijke verklaring: “De twee partijen zetten hun besprekingen van de vorige ronde van 12 januari 2022 voort voor de oplossing van de relevante kwesties langs de LAC in de westelijke sector. Ze hadden hierover een gedetailleerde gedachtewisseling, in overeenstemming met de richtlijnen van de staatsleiders om zo snel mogelijk te werken aan een oplossing van de resterende problemen.

Beide partijen kwamen overeen om de veiligheid en stabiliteit ter plaatse in de westelijke sector in de tussentijd te handhaven en een dialoog aan te gaan via militaire en diplomatieke kanalen « om zo snel mogelijk tot een wederzijds aanvaardbare oplossing van de resterende problemen te komen ». Dit lost het probleem niet op.

Het bezoek van Wang is ook om verschillende redenen belangrijk. Het gerucht gaat dat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken een ‘geschenk’ naar India zou kunnen brengen. Bedenk dat tijdens de lente van 2017, toen de Chinese ambassadeur in India een ‘vroege oogst’ op de grens beloofde, dit een paar maanden later werd gevolgd door de Doklam-aflevering. Pas altijd op voor Chinese ‘geschenken’!

Wat de grenskwestie betreft, zou er een terugtrekkingsaanbod kunnen zijn bij Depsang, Demchok en Hot Springs (hoewel Peking al heeft aangekondigd dat het zijn troepen uit de laatste plaats heeft teruggetrokken). Het mag in ieder geval geen ‘geschenk’ worden genoemd, aangezien het de PLA was die de status quo in de eerste plaats in mei 2020 veranderde.

Wat nog belangrijker is, is dat men zich realiseert dat de oorlog in Oekraïne China heeft gedestabiliseerd en tot meningsverschillen heeft geleid in de top van de partijleiding. De Nikkei in Tokio schreef: “Het is veilig om aan te nemen dat er onder de topleiders van China over Oekraïne een diversiteit aan meningen blijft bestaan. Het is zelfs aannemelijk dat enkele vaste commissieleden zich afvragen of het wel verstandig is vast te houden aan het huidige standpunt van Poetin.” Het voegde eraan toe: “Chinese netizens waren vocaal. Een van hen zei dat wat Rusland doet in Oekraïne gelijk is aan wat Japan deed in het noordoostelijke deel van China (in 1932 creëerde Japan de marionettenstaat Mantsjoekwo). De invasie van Rusland is nauwelijks een ontwikkeling die de Chinezen kunnen steunen.”

Verder, de economie van het Middenrijk gaat het niet goed. Li Keqiang, de premier, is gezien tijdens het blussen van vuur tijdens de Twin Meetings eerder deze maand; Xi lijkt voorlopig enkele van zijn grootse projecten te hebben opgegeven.

Eindelijk doemt het 20e congres op aan de horizon; er zullen grote veranderingen plaatsvinden in de Centrale leiding. Xi moet op zijn stappen letten; hij wordt er elke dag aan herinnerd dat China heel weinig vrienden heeft. Onder deze omstandigheden zal Wang Yi in Delhi landen.

Voor India zit er maar één ding op: zijn eigen belangen in het oog houden en dienovereenkomstig zijn eigen buitenlands beleid vormgeven. Vriendschap met China kan wachten.

De schrijver is een bekende auteur, journalist, historicus, Tibetoloog en China-expert. De geuite meningen zijn persoonlijk.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.