AccueilNederlandWillekeurige detenties en...

Willekeurige detenties en wijdverbreide straffeloosheid in Libië, waarschuwt UN Türk europahoy.new

“Mensenhandel, marteling, dwangarbeid, afpersing en hongersnood onder ondraaglijke detentieomstandigheden” worden “op grote schaal gepleegd… ongestraft”, zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten tegen de lidstaten.

“Massa-uitzettingen en de verkoop van mensen, inclusief kinderen” zijn wijdverbreid in Libië, vervolgde Türk en benadrukte dat er sprake was van een voortdurende samenzwering tussen statelijke en niet-statelijke actoren. Slachtoffers die onderworpen zijn aan ‘ontmenselijking’.

De Hoge Commissaris riep de Libische autoriteiten op om misdaden tegen duizenden kwetsbare mensen in beweging te onderzoeken en benadrukte ook de ontdekking in maart van een massagraf in het zuidwesten van Libië met daarin de lichamen van 65 vermoedelijke migranten.

“Alsof dit nog niet gruwelijk genoeg is, volgen we de berichten op over een ander massagraf dat onlangs is ontdekt in het woestijngebied aan de grens tussen Libië en Tunesië. De dierbaren van degenen die zijn omgekomen hebben het volste recht om de waarheid te kennen.” gezegd. .

Onwel toestand

De Hoge Commissaris drong ook aan op een herziening van de al lang bestaande overeenkomst tussen de Europese Unie en de Libische autoriteiten, belast met het onderscheppen van migranten die proberen de Middellandse Zee over te steken naar Europa. Onafhankelijke rechtendeskundigen en liefdadigheidsorganisaties die betrokken zijn bij zoek- en reddingsoperaties hebben de overeenkomst herhaaldelijk bekritiseerd, daarbij verwijzend naar vermeend roekeloos gedrag van de Libische kustwacht, waaronder het schieten op of nabij migrantenboten en het rammen van schepen om ze te laten kapseizen, voordat de overlevenden naar Libië worden teruggestuurd.

In de twaalf maanden sinds april 2023 zijn ruim 2.400 mensen omgekomen of vermist geraakt toen ze probeerden de centrale Middellandse Zee over te steken, waarvan ruim 1.300 Libië verlieten, merkte Türk op.

‘Het is onaanvaardbaar dat mensen die op zoek zijn naar veiligheid en waardigheid onder zulke afschuwelijke omstandigheden lijden en sterven’, benadrukte hij. “Ik herinner alle staten aan hun collectieve verantwoordelijkheid onder het internationaal recht om levens te redden en sterfgevallen op zee te voorkomen.«

Gevaren van de Sahara

De Hoge Commissaris riep ook op tot maatregelen om de dood aan te pakken “van zoveel migranten en vluchtelingen” die via de Sahara naar Libië reizen, naar aanleiding van nieuwe schattingen van de VN dat waarschijnlijk twee keer zoveel migranten zullen sterven terwijl ze proberen het zand in de Middellandse Zee over te steken Zee. .

De politieke strijd is de fundamentele oorzaak

Net zoals deze grimmige bevindingen het groeiende aantal mensen weerspiegelen dat probeert de Sahara over te steken, gedreven door nieuwe conflicten in de Sahel en Soedan, klimaatcrises en langdurige noodsituaties in het oosten en de Hoorn van Afrika, komen de gevaren voor migranten en vluchtelingen in Libië te midden van politieke instabiliteit en conflicten die het land hebben verdeeld sinds de omverwerping van president Muammar Gaddafi in 2011.

De “onstabiele veiligheidssituatie” verhinderde ook dat VN-mensenrechtenwaarnemers volledige toegang hadden tot de zuidelijke en oostelijke delen van het land, vervolgde Türk, eraan toevoegend dat onderzoekers ook de toegang werd ontzegd tot detentiecentra en andere plaatsen in het hele land.

Buitengerechtelijke executies

De mensenrechtenchef van de VN benadrukte een toename van “willekeurige arrestaties en detenties, gedwongen verdwijningen en aan detentie gerelateerde schendingen” in Libië en uitte ook zijn bezorgdheid over de aanhoudende aanvallen op politieke tegenstanders en dissidente stemmen. “Hoewel het aantal waarschijnlijk hoger zal zijn en de arrestaties zullen doorgaan, hebben we minstens zestig gevallen van willekeurige detentie geverifieerd van mensen die op vreedzame wijze hun recht uitoefenden om hun politieke mening te uiten. In sommige gevallen werd de detentie gevolgd door buitengerechtelijke executies.‘ zei hij, waarbij hij benadrukte dat het huidige gebrek aan verantwoordelijkheid voor de ‘schendingen en misbruiken’ gepleegd in 2011 ‘een van de ernstige obstakels voor verzoening vandaag de dag blijft en een aanjager van conflicten vormt’.

Minder dan een jaar nadat storm Daniel catastrofale overstromingen veroorzaakte in de kuststad Derna, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen, beweerde Türk dat het land nog steeds ‘geplaagd werd door diepe onzekerheid’, terwijl gewone Libiërs te kampen hadden met ‘economische ontberingen die verband hielden met politieke uitsluiting’.

Het verhelpen van de situatie is mogelijk, benadrukte de mensenrechtenchef van de VN, die opriep tot een “op rechten gebaseerd en mensgericht” proces van verzoening en overgangsjustitie, een duurzaam politiek akkoord, het herstel van de rechtsstaat, inclusief verantwoordelijkheid voor de mensenrechten . mensenrechtenschendingen en verenigde en legitieme instellingen.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Escalatie van het conflict gekoppeld aan de dodelijke dreiging van Mpox europahoy.news

Decennia lang heeft het conflict in het mineraalrijke oosten van de Democratische Republiek Congo geleid tot alarmerende niveaus van geweld, massale ontheemding, wijdverbreide ziekten, gendergerelateerd geweld en ernstige mentale trauma’s, aldus senior veiligheidsfunctionaris Dr. Adelheid Marschang Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 'Chronische en...

Herstel uw schuldenadvocaten annuleren € 30.000 in Inca (Balearen) met de tweedekanswet europahoy.news

/COMMUNICATIE/ De schuldenaar, die momenteel haar ouderdomspensioen aan het ontvangen is, verloor haar baan en moest leningen aanvragen Herstel uw schuldhet toonaangevende advocatenkantoor in Spanje op het gebied van de Tweede Kanswet, is erin geslaagd een schuld van 30.000 euro...

« Buddha Boy » a été reconnu coupable d’agression sexuelle -europeantis.news-

Au Népal, un chef spirituel connu sous le nom de « Buddha Boy » a été condamné le 1St de juillet à 10 ans de prison pour agression sexuelle sur mineure, a rapporté l'Associated Press, citant un communiqué du...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.