AccueilNederlandDe Veiligheidsraad neemt...

De Veiligheidsraad neemt een Amerikaanse resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot een “onmiddellijk, totaal en volledig staakt-het-vuren” europahoy.news

De door de Verenigde Staten opgestelde tekst roept Hamas op om een ​​voorstel voor een staakt-het-vuren te aanvaarden dat op 31 mei door president Joe Biden is aangekondigd en dat al door Israël is aanvaard.

Met grote meerderheid aangenomen 14 stemmen vóór en Rusland onthield zich van stemming en koos ervoor zijn vetorecht niet uit te oefenen. – de resolutie dringt er ook bij beide partijen op aan om de voorwaarden van het voorstel volledig uit te voeren “zonder uitstel en zonder voorwaarden.«

President Biden beschreef de overeenkomst als ‘niet alleen een staakt-het-vuren dat onvermijdelijk kwetsbaar en tijdelijk zou zijn’, maar een die een ‘blijvend einde aan de oorlog’ zou opleveren.

Hij voegde eraan toe dat Qatar de voorwaarden van de overeenkomst aan de Hamas-leiders had overgebracht. Het is diplomatiek veelbetekenend dat de Verenigde Staten zowel Israël als de Palestijnse missie aan boord hebben weten te krijgen om de resolutie van maandag te steunen, terwijl ze tegelijkertijd de veto’s van de permanente leden – waaronder de Verenigde Staten zelf – hebben weten te omzeilen, die van invloed zijn geweest op veel van de resoluties die zij niet hebben aangenomen. goedgekeurd sinds de terroristische aanslagen van 7 oktober de cyclus van geweld in gang zetten.

Driefasenaanpak

De motie voorziet in een aanpak in drie fasen om een ​​duurzaam en volledig einde aan de gevechten te garanderen.

Fase een omvat een “onmiddellijk, totaal en volledig staakt-het-vuren met de vrijlating van gijzelaars, waaronder vrouwen, ouderen en gewonden, de teruggave van de stoffelijke resten van enkele gedode gijzelaars en de uitwisseling van Palestijnse gevangenen.”

Het roept op tot de terugtrekking van Israëlische troepen uit de ‘bevolkte gebieden’ van Gaza, de terugkeer van de Palestijnen naar hun huizen en buurten in de enclave, inclusief het noorden, en tot de veilige en effectieve distributie van grootschalige humanitaire hulp.

Een definitief einde aan de vijandelijkheden.

Fase twee zou een permanent einde aan de vijandelijkheden zien “in ruil voor de vrijlating van alle andere gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden en een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza.”

In fase drieEr zou een “grootschalig meerjarig wederopbouwplan voor Gaza” van start gaan en de stoffelijke resten van overleden gijzelaars die zich nog in de Gazastrook bevonden, zouden worden teruggegeven aan Israël.

De Raad onderstreepte tevens de bepaling in het voorstel dat als de onderhandelingen over de eerste fase meer dan zes weken duren, Het staakt-het-vuren zal voortduren zolang de onderhandelingen voortduren..

Geen territoriale verandering

In de resolutie wordt de Veiligheidsraad wijst elke poging tot demografische of territoriale verandering af in de Gazastrook, inclusief alle acties die het grondgebied van de enclave verkleinen.

De tekst herhaalt ook de “onwankelbare inzet” van de Raad voor de visie van een tweestatenoplossing waarin twee democratische staten, Israël en Palestina, in vrede naast elkaar leven. grenzen veilig en erkend, verenigbaar met het internationaal recht en relevante VN-resoluties.

“In deze zin wordt het belang van het verenigen van de Gazastrook met de Westelijke Jordaanoever onder de Palestijnse Autoriteit benadrukt”, voegt de resolutie eraan toe.

Hamas moet de overeenkomst accepteren: VS

De gevechten zouden vandaag kunnen stoppen als Hamas het akkoord aanvaardt dat nu door de Veiligheidsraad wordt gesteund, zei hij De Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

Ambassadeur Linda Thomas-Greenfield van de Verenigde Staten spreekt de bijeenkomst van de Veiligheidsraad toe over de situatie in het Midden-Oosten, inclusief de Palestijnse kwestie.

Hamas zou nu duidelijk moeten zien dat de internationale gemeenschap verenigd is, “verenigd achter een overeenkomst die levens zal redden en de Palestijnse burgers in Gaza zal helpen met de wederopbouw en genezing. Verenigd achter een overeenkomst die de gijzelaars na acht maanden gevangenschap met hun families zal herenigen.”

Ambassadeur Thomas-Greenfield zei dat er nu een kans is om een ​​nieuwe koers uit te stippelen en dat de Verenigde Staten zullen helpen ervoor te zorgen dat Israël aan zijn verplichtingen voldoet, “ervan uitgaande dat Hamas de deal accepteert.”

Vandaag is de vierde resolutie van de Veiligheidsraad die duidelijk maakt dat de enige manier om de cyclus van geweld te doorbreken ‘door middel van een politiek akkoord is’, voegde hij eraan toe.

Algerije: “Palestijnse levens doen ertoe”

De ambassadeur van Algerije, Amar Bendjama. Hij zei dat zijn landgenoten het lijden van de Palestijnen “diep voelen” en met hun eigen geschiedenis van strijd tegen de koloniale bezetting de legitieme en rechtvaardige eisen van het Palestijnse volk “volledig begrijpen en steunen”.

Ambassadeur Amar Bendjama van Algerije spreekt de bijeenkomst van de Veiligheidsraad toe over de situatie in het Midden-Oosten, inclusief de Palestijnse kwestie.

“Als vrij en waardig volk zullen de Palestijnen nooit accepteren dat ze onder bezetting leven. “Ze zullen nooit afstand doen van hun strijd voor bevrijding”, verklaarde hij.

Hij benadrukte dat het enige leidende principe van Algerije het redden van Palestijnse levens is en dat zijn land niet kan zwijgen als het geconfronteerd wordt met collectieve bestraffing van het Palestijnse volk.

“Palestijnse levens zijn belangrijk”, benadrukte hij.

Hij zei dat Algerije vóór het project heeft gestemd omdat het een stap betekent in de richting van een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren. “Deze tekst is niet perfect, maar biedt een sprankje hoop aan de Palestijnen, aangezien het alternatief is om door te gaan met moorden en lijden. We hebben vóór deze tekst gestemd om de diplomatie een kans te geven”, voegde hij eraan toe.

« Het is tijd om het moorden te stoppen. »

Een permanent staakt-het-vuren is de sleutel: China

Chinese ambassadeur Fu Cong. Ze zeiden dat ze vóór de resolutie hadden gestemd, maar dat een permanent staakt-het-vuren noodzakelijk is, wat centraal staat in de zorgen van de internationale gemeenschap.

Het beëindigen van de bombardementen en het offensief is ook de meest urgente noodzaak voor burgers die onder vuur liggen in Gaza.

Hij benadrukte dat alle resoluties van de Veiligheidsraad bindend zijn en dat dit bij de resolutie van vandaag niet anders zou moeten zijn.

Alle resoluties moeten efficiënt en constructief worden uitgevoerd, voegde hij eraan toe.

Meer volgt nog…

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De paus vraagt ​​CEO’s en managers om « de armen in bedrijven te betrekken » europahoy.news

Francisco ontvangt zakenlieden, bedrijfsleiders en bankiers van over de hele wereld, verenigd in een netwerk dat de principes van Laudato si' naleeft. Hij herinnert hen aan het belang van hun eigen functies: "Grote bedrijven bepalen het lot van...

La Norvège restreint l’accès aux touristes russes

La Norvège limitera encore davantage l'accès des touristes russes en raison de la guerre en cours en Ukraine, a annoncé fin mai le ministère norvégien de la Justice, cité par Reuters. La Norvège, membre de l'OTAN, partage une frontière avec...

Mondiale inspanningen om een ​​einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking worden ondermijnd door ‘vakantiekorting’ europahoy.new

Hoewel veel staten hun uitroeiingsinspanningen hebben opgevoerd, blijft de praktijk over de hele wereld bestaan, deels als gevolg van “het clandestiene karakter van grensoverschrijdende en transnationale vrouwelijke genitale verminking”, zei hij. “Vrouwenbesnijdenis is dat wel maakt deel uit van een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.