AccueilNederlandCelam aanwezig bij...

Celam aanwezig bij de 68e plenaire vergadering van bisschoppen van de Antillen europahoy.news

Monseigneur Lizardo Estrada, secretaris-generaal van de Latijns-Amerikaanse en Caribische Bisschoppelijke Raad (Celam) en hulpbisschop van Cusco (Peru), neemt deel aan de 68e plenaire Vergadering van de Bisschoppen van de Antillen, een evenement dat op 19 april zijn hoogtepunt zal bereiken.

Vaticaans nieuws

De algemeen secretaris van Celam en zijn plaatsvervangend secretaris, pater Pedro Brassesco, nemen deel aan de plenaire vergadering van de bisschoppen van de Antillen. De prelaat heeft het pad van vernieuwing en herstructurering van de Bisschoppelijke Raad gepresenteerd, dat in 2019 is begonnen en dat vandaag vruchten afwerpt na het verdedigen van belangrijke gebeurtenissen zoals de Kerkelijke Vergadering (2021), continentale vergaderingen van de synode 2021-2024, zoals de deelname aan de eerste fase (oktober 2023) en voorbereiding op de tweede (oktober 2024).

Celam: een organisatie ten dienste van de bisschoppenconferenties

Bisschop Estrada zei dat Celam “een organisatie is die ten dienste staat van de bisschoppenconferenties. Het is een gelegenheid om hen persoonlijk te ontmoeten en meer te leren over de Kerk die pelgrim is in deze regio.”

Secretaris-generaal van Celam neemt deel aan de plenaire vergadering van bisschoppen van de Antillen

Secretaris-generaal van Celam neemt deel aan de plenaire vergadering van bisschoppen van de Antillen

Secretaris-generaal van Celam neemt deel aan de plenaire vergadering van bisschoppen van de Antillen

“Wij zijn geen bovenbouw of superconferentie, maar een ruimte die is gecreëerd om de collegialiteit tussen de bisschoppen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te bevorderen en samen gemeenschappelijke wegen te bepalen voor de missie van de Kerk op het continent”, specificeerde hij.

De prelaat legde, onder verwijzing naar artikel 2 van de in 2022 hervormde statuten, uit dat “Celam, als instelling van dienstbaarheid, het leven van de Kerk bevordert, haar evangelisatiemissie versterkt, de ontmoeting met Jezus Christus bevordert en bijdraagt ​​aan de collegialiteit van de bisschoppen. . door onderscheidingsvermogen, synodale actie, reflectie, vorming en pastorale coördinatie.”

70 jaar dienst

De prelaat gaf een historische rondleiding door Celam. In 1955 – tijdens hun bijeenkomst in Rio de Janeiro – kregen de bisschoppen van het continent de goedkeuring van de toenmalige paus Pius XII om de organisatie op te richten. “Sinds dat moment heeft het de broederlijke hulp onder de bisschoppen bevorderd, een ruimte voor gemeenschap gecreëerd en pastorale steun verleend aan de bisschoppenconferenties”, gaf hij aan.

Belangrijk zijn de fundamentele resultaten geweest die voortkwamen uit de vijf Algemene Conferenties van het Episcopaat: Rio de Janeiro in 1955; Medellín in 1968; Puebla in 1979; Santo Domingo in 1992 en Aparecida in 2007. En daarnaast moeten we in 2021 de Eerste Kerkelijke Vergadering van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied toevoegen, zei hij.

Ook rapporteerde hij dat in bijna zeventig jaar van vooruitgang “solide opleidingsprocessen zijn aangeboden via het Bijbels Theologisch en Pastoraal Centrum (Cebitepal), dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert en waar veel priesters, en nu bisschoppen, zijn opgeleid . op theologische gebieden met een Latijns-Amerikaans en Caribisch perspectief.”

Dit is hoe we aan het einde van het afgelopen decennium “nadachten over de noodzaak om onze structuur aan te passen aan de huidige pastorale uitdagingen, in overeenstemming met de leringen van paus Franciscus en de nieuwe relationele dynamiek van de samenleving, om een ​​beter antwoord te geven op onze uitdaging om een orgaan van gemeenschap.” Onder deze argumenten begonnen de Latijns-Amerikaanse en Caribische bisschoppen een proces van vernieuwing en herstructurering, beschermd door de voorschriften van Aparecida (2007) en de ontmoetingen met paus Franciscus in Rio de Janeiro in 2013 en Bogotá in 2017.

Renovatie successen

Bergen. Hij zei dat de Synode van het Amazonegebied en de Exhortatie Querida Amazonia en de Eerste Kerkelijke Vergadering van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied het resultaat zijn van de principes die zijn uitgedrukt in de huidige herstructurering en vernieuwing. In feite zijn de plannen sinds 2019 gestructureerd op basis van de Amazonedromen van de paus en de zes dimensies die zijn vastgelegd in de toe-eigeningstekst van de Kerkelijke Vergadering.

Hij benadrukte dat zij zich nog steeds laten inspireren door “de missionaire impuls van Aparecida, de oproep om missionaire discipelen te zijn, tot pastorale bekering die tot uiting komt in de noodzaak om de kerkelijke structuren te hervormen om van een pastoraal van behoud over te gaan naar een uitgesproken missionaire pastorale, Latijnse pastoraal.” Amerika als gemeenschappelijk huis, het grote thuisland van de broers.”

Ten slotte verklaarde hij dat de nieuwe structuur van Celam ‘dynamischer is en gearticuleerd en synodaal werk bevordert’, waarvoor het noodzakelijk was om de afdelingen die specifiek de pastorale gebieden ondersteunden te elimineren om ‘transversaal werk tot stand te brengen tussen de vier pastorale centra gedurende de hele begeleidingscyclus’. van kerkelijke realiteiten.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Albares heeft een telefoongesprek met de president van de Andalusische regering over de overeenkomst met betrekking tot Gibraltar europahoy.news

​De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft een telefoongesprek gehad met de president van de regering van Andalusië, Juan Manuel Moreno Bonilla, over het akkoord met betrekking tot Gibraltar. Albares legde uit dat...

Le chef des droits de l’ONU et des experts indépendants dénoncent la nouvelle loi géorgienne sur les « agents étrangers »

La loi sur la transparence de l’influence étrangère exige que les médias, les organisations non gouvernementales (ONG) et autres organisations à but non lucratif s’enregistrent comme « poursuivant les intérêts d’une puissance étrangère » s’ils reçoivent plus de 20...

« De Heilige Geest verandert ons leven » europahoy.news

Paus Franciscus leidt de Pinksterwake in Verona en moedigt, als bewijs van de transformerende kracht van de Heilige Geest, christenen aan open te staan ​​om de Geest hun hart te laten veranderen. Vaticaan nieuws Tijdens zijn homilie tijdens de Pinksterwake in...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.