AccueilNederlandWat is de...

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer dan vijftig nationale mensenrechtendossiers. onder de loep.

Maar wat betekent het Raad voor de Mensenrechten Wat doe je en waarom is je werk belangrijk?

Hoewel het 47 leden tellende orgaan sinds de oprichting ervan in 2006 onderwerp van controverse is geweest – inclusief de tijdelijke benoeming Amerikaanse terugtrekking in 2018 – VN Secretaris-generaal António Guterres heeft de cruciale rol benadrukt die de Raad speelt in de mensenrechtenarchitectuur van de VN, die “de basis van de vrede” is.

Wat doet de Mensenrechtenraad werkelijk?

Simpel gezegd is de in Genève gevestigde Raad een multilateraal forum voor de internationale gemeenschap om elke kwestie die verband houdt met mensenrechtenkwesties over de hele wereld te bespreken.

Naast het lanceren onderzoeksmissies en oprichting van commissies van onderzoek naar specifieke zorgwekkende situaties, komt drie keer per jaar bijeen in het Palais des Nations in Zwitserland om een ​​breed scala aan politieke, burgerlijke, economische, sociale en culturele rechten te bespreken met functionarissen, deskundigen en onafhankelijke onderzoekers van de Verenigde Naties, lidstaten en civiele autoriteiten. maatschappelijke organisaties.

Deze video legt het allemaal uit:

Hoe werkt het?

Het meest innovatieve kenmerk van de Mensenrechtenraad is de Universele periodieke beoordeling. Dit unieke mechanisme houdt in dat de mensenrechtengegevens van alle 193 VN-lidstaten eens in de vier jaar worden onderzocht. Het is als een nationaal mensenrechtenrapport.

De evaluatie is een samenwerkingsproces dat wordt aangestuurd door staten onder auspiciën van de Raad, en dat elk land de mogelijkheid biedt om de genomen maatregelen en de uitdagingen die zij moeten aanpakken voor te stellen om de mensenrechtensituatie in hun land te verbeteren en aan hun internationale verplichtingen te voldoen.

Ook de Raad vormt zich onderzoekspanelen om schendingen in specifieke landen en kwesties te onderzoeken, bijvoorbeeld het deskundigenmechanisme om raciale rechtvaardigheid en gelijkheid bij wetshandhaving te bevorderen.

Om schendingen te onderzoeken en te monitoren, benoemt de Raad onafhankelijke deskundigen inclusief speciale rapporteurs, die in hun individuele hoedanigheid handelen en geen enkele beloning van de VN ontvangen voor hun werk. Ze worden soms “de ogen en oren” van de Raad genoemd.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zegt dat iedereen recht heeft op onderwijs.

Hoe maakt de HRC een verschil voor de mensenrechten over de hele wereld?

Hoewel de mensenrechten voor de lidstaten altijd een zeer gevoelige kwestie zijn geweest, blijft de Mensenrechtenraad een essentieel onderdeel van de mensenrechtenarchitectuur van de Verenigde Naties.

De Raad heeft de macht om resoluties aan te nemen en te lanceren onderzoeks- en onderzoeksmissies en onderzoekscommissies instellen. In het bijzonder kan de Raad onafhankelijke deskundigen over specifieke kwesties benoemen. Zo benoemde de Raad in 2023 de eerste speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Rusland en in 2021 erkende het voor het eerst het recht op een schoon en veilig milieu als mensenrecht.

Al deze mechanismen maken het mogelijk om ernstige schendingen onder de aandacht te brengen en deze op het wereldtoneel te brengen voor onderzoek, debat en, waar mogelijk, actie. Een dergelijke actie kan de loop van de gebeurtenissen veranderen.

Een afgevaardigde brengt de stem van haar land uit tijdens verkiezingen in de Algemene Vergadering voor nieuwe leden van de VN-Mensenrechtenraad.  (archief)

Een afgevaardigde brengt de stem van haar land uit tijdens verkiezingen in de Algemene Vergadering voor nieuwe leden van de VN-Mensenrechtenraad. (archief)

Wie kan deel uitmaken van de Mensenrechtenraad?

Jaarlijks worden bij geheime stemming verkiezingen voor de Raad gehouden. Landen dienen op rotatiebasis drie jaar, aangezien sommige posities elk jaar op 31 december aflopen. Er zijn 47 zetels, gelijk verdeeld over vijf regionale afdelingen.

Omdat het duidelijk is dat de Raad slechts zo effectief kan zijn als zijn lidstaten, werd het verkiezingsproces rechtstreeks in handen gelegd van de Algemene Vergadering, het enige VN-orgaan waar elk van de 193 landen hetzelfde stemgewicht heeft.

De geografische groepsindelingen en zetelverdeling zijn bedoeld om een ​​onevenredige focus op slechts een handvol regio’s en landen te voorkomen en ervoor te zorgen dat elk land eerlijk wordt beoordeeld.

Het is aan de lidstaten zelf om te kiezen welke landen actie zullen ondernemen, door middel van verkiezingen, in plaats van rekening te houden met de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten van elke individuele staat.

Wie dient er nu?

Bij geheime stemming op 10 oktober 2023 heeft de Algemene Vergadering van de VN Albanië, Brazilië, Bulgarije, Burundi, China, Ivoorkust, Cuba, Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Ghana, Indonesië, Japan, Koeweit, Malawi en de Lage Landen gekozen.

Vanaf 1 januari, 15 nieuw gekozen staten begon een termijn van drie jaar te dienen.

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, spreekt in 2018 in de Mensenrechtenraad. (bestand)

VN-foto/Jean-Marc Ferré

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, spreekt in 2018 in de Mensenrechtenraad. (bestand)

Dit is wat er nu gebeurt bij de Mensenrechtenraad

De HRC vijfenvijftigste zitting Het gaat maandag open en loopt tot 5 april. Onder leiding van president Omar Zniber zullen de secretaris-generaal van de VN en de voorzitter van de Algemene Vergadering deelnemen. Dennis Francisco en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Turkse Volker samen met hoge ambtenaren uit de lidstaten tijdens hun segment op hoog niveau.

Dit is wat u moet weten:

  • Op 4 maart zal de Hoge Commissaris zijn mondiale update uitbrengen, waarbij de nadruk ligt op de mensenrechtensituatie in verschillende landen, met speciale aandacht voor kritieke regio’s.
  • Gedurende de sessie zullen de afgevaardigden talrijke thematische en landenrapporten bespreken.
  • De gespreksonderwerpen zullen betrekking hebben op de situatie in Oekraïne en de schendingen veroorzaakt door de Russische militaire invasie.
  • Venezuela, Iran, Colombia en de situatie in de bezette Palestijnse gebieden staan ​​ook in de schijnwerpers.

Aangezien de sessie robuuste discussies en acties belooft die gericht zijn op het aanpakken van dringende mondiale mensenrechtenproblemen, verzoeken wij u dit te volgen VN-nieuws Verslaggeving van de beraadslagingen van de Mensenrechtenraad. hier.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.