AccueilNederlandUNHCR helpt duizenden...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag.

Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn overgestoken naar de naburige provincie Nampula.

De meerderheid van de ontheemden zijn vrouwen, van wie velen zwanger zijn, maar ook mensen met een handicap en ouderen. Ruim de helft zijn kinderen.

Huizen en scholen verwoest

UNHCR zei dat het geweld wordt gekenmerkt door grootschalige vernietiging van woonwijken, scholen, gezondheidscentra en andere religieuze en gemeenschapsvoorzieningen.

“Deze moedwillige vernietiging heeft de toch al slechte humanitaire situatie in Mozambique verder verergerd, waar meer dan 709.000 mensen intern ontheemd blijven als gevolg van geweld gepleegd door niet-statelijke gewapende groepen en de impact van de klimaatcrisis”, aldus het agentschap.

Noord-Mozambique wordt sinds 2017 geplaagd door onveiligheid, toen jihadistische militanten dodelijke aanvallen op burgers begonnen uit te voeren. Troepen uit Rwanda en de Southern African Development Community (SADC), een regionaal blok met zestien leden, assisteren het leger sinds juli 2021.

De laatste onrust komt op het moment dat een Franse oliemaatschappij een lang uitgesteld vloeibaar aardgasproject ter waarde van 20 miljard dollar in Cabo Delgado wil herstarten, zo blijkt uit berichten in de media.

Ondersteuning van ontheemde gezinnen

Getroffen gezinnen hebben hun toevlucht gezocht in ontheemden en gastgemeenschappen in de provincie Nampula, waar ook ongeveer 8.000 vluchtelingen en asielzoekers worden opgevangen in het vluchtelingenkamp Maratane.

UNHCR en haar partners voorzien de nieuwkomers van hulpgoederen, waaronder dekens, matten, muskietennetten, jerrycans, emmers, lampen op zonne-energie, keukengerei en plastic lakens.

Zij screenen en registreren mensen met specifieke ondersteunings- en hulpbehoeften. Er zijn ook plannen in de maak om extra steun te bieden op gebieden als water en sanitaire voorzieningen, algemene bescherming, onderdak, voedselzekerheid, gezondheid en voeding; Het gebrek aan financiering belemmert echter de respons.

UNHCR vraagt ​​49 miljoen dollar voor zijn operaties in Mozambique dit jaar.

Het agentschap, dat al sinds de jaren tachtig in het land actief is, onderstreepte zijn inzet om nauw samen te blijven werken met lokale autoriteiten, humanitaire partners en gastgemeenschappen om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van ontheemden in Cabo Delgado.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.