AccueilNederlandStudenten gastronomie plannen...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen om over te schakelen op gezondere voeding.

De vijftienjarige Marie-Eliane is een van de zes jonge chef-koks die een indrukwekkend driegangenmenu boordevol gevarieerde smaken hebben samengesteld.

Schoolkinderen bereiden een driegangenmenu als onderdeel van de Tsikonina-wedstrijd.

Als voorgerecht wordt gepocheerde groene papaja geserveerd met biologisch gekookte eieren belegd met waterkers in een sinaasappel-passievruchtdressing. Als hoofdgerecht een cassave- en visstoofpot met moringa- en anamalahobladeren, rijk aan voedingsstoffen, en als dessert een fruitsalade van cactus, watermeloen, sinaasappelsap en banaan.

Zijn team neemt het op tegen zes anderen die strijden om uitgeroepen te worden tot de beste in een culinaire wedstrijd die bekend staat als Tsikonina, een soort Malagassisch theespel voor kinderen.

« Ik vond het leuk om nieuwe recepten te bedenken, vooral als ze zo lekker smaken », zei ze. « Ik hoop mijn ouders ervan te overtuigen dit soort voedsel te eten. »

Het idee achter Tsikonina, dat door de VN in Madagaskar is opgericht, is om jonge mensen voor te lichten over het bereiden van voedzaam voedsel en hen en hun gezinnen de kennis te geven over hoe ze gezond kunnen eten, binnen een krap budget en hoe ze gemakkelijk lokale producten kunnen gebruiken. op de markt verkrijgbaar.

“Alle leerlingen hebben heerlijk en fantasierijk eten gekookt”, zegt Emma Razanaparany, schooldirecteur. « Als jonge mensen zijn ze in een positie om hun ouders te beïnvloeden en de manier waarop toekomstige generaties eten te veranderen. »

Studenten worden aangemoedigd om maaltijden te bereiden met producten die verkrijgbaar zijn op lokale markten.

Studenten worden aangemoedigd om maaltijden te bereiden met producten die verkrijgbaar zijn op lokale markten.

Droogte en ondervoeding

Zuid-Madagaskar is de thuisbasis van enkele van de armste gemeenschappen van het land in een regio die de destructieve gevolgen van de klimaatverandering ervaart, waaronder terugkerende droogtes.

Terwijl hun families moeite hebben om voldoende voedzaam voedsel te verbouwen, lijden bijna een half miljoen kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding, volgens de door de VN gesteunde Integrated Phase of Food Security (IPC)-classificatie.

Organisaties en partners van de Verenigde Naties hebben gereageerd met humanitaire hulp, maar kijken ook verder dan de cyclus van onmiddellijke crises naar de manier waarop de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen op de lange termijn kan worden gewaarborgd.

Emma Razanaparany is de directeur van de Beabo basisschool in Ambovombe.

Emma Razanaparany is de directeur van de Beabo basisschool in Ambovombe.

Gezamenlijke aanpak om uitdagingen aan te gaan

Competities als Tsikonina zijn een klein onderdeel van die inspanning, waarbij meerdere VN-agentschappen samenkomen in wat de VN convergentiezones noemt om activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren.

Deze activiteiten maken gebruik van de expertise van individuele instanties om de onderliggende kwetsbaarheden waarmee gemeenschappen worden geconfronteerd te analyseren en hoe deze het beste kunnen worden aangepakt.

Beabo Primary School is een microkosmos van die gezamenlijke aanpak. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) hebben samengewerkt met lokale, door vrouwen geleide landbouwcoöperaties om de voedselproductie te ondersteunen die wordt gebruikt door het Wereldvoedselprogramma (WFP). . -Schoolvoedingsinitiatief met geteeld voedsel.

Het verstrekken van een voedzame maaltijd aan kinderen op school verbetert niet alleen hun gezondheid en moedigt hen aan om op school te blijven, maar stimuleert ook de lokale economie door een markt te bieden voor lokale boerenproducten.

Betere toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) heeft geholpen bij het ontwikkelen van tuinputten om de school consistentere toegang tot water te bieden, evenals bij het bouwen van een sanitair blok en het geven van training aan leraren en studenten over sanitaire kwesties en veerkracht tegen klimaatverandering. Het heeft ook waspakketten en educatieve pakketten voor studenten verstrekt.

« Het gebrek aan regen in deze regio brengt veel problemen met zich mee en verslechtert de leefsituatie van de mensen hier », zegt UNICEF-voedingsspecialist Melanie Zafindrakemba. “Het bieden van toegang tot schoon water draagt ​​bij aan een betere hygiëne, is veiliger om te koken en te drinken en helpt gemeenschappen humanitaire crises te overwinnen.”

Naast het verstrekken van warme maaltijden aan kwetsbare kinderen, heeft het WFP ook ouders en leraren getraind in het beheer van het schoolvoedselprogramma.

Een kind studeert voor het bord in een van de nieuwe klaslokalen van de Beabo Primary School.

Een kind studeert voor het bord in een van de nieuwe klaslokalen van de Beabo Primary School.

Basis voor ontwikkeling op lange termijn

Ondertussen heeft de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO) de fysieke infrastructuur van de school aanzienlijk verbeterd door de bouw van twee klaslokalen en een schoolkeuken te ondersteunen, en door bureaus en tafels voor leraren en studenten te leveren. Als onderdeel van het proces trainde en nam het lokale werknemers in dienst om het bouwproject uit te voeren, waardoor de lokale economie verder werd gestimuleerd.

“De synergie die is gecreëerd door VN-agentschappen die in deze school samenwerken, is krachtig geweest”, zegt Fidèle Andrianantenaina van het WFP, dat gevestigd is in Ambovombe. “Er is een samenloop van problemen in deze regio, waaronder voedselonzekerheid, armoede, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en sociale diensten en weinig werkgelegenheid, dus een project als dit kan de stabiliteit en ontwikkeling op de lange termijn ondersteunen.” .

Het vinden van synergie of complementariteit tussen VN-agentschappen is een belangrijke eerste stap, waarvan de voordelen duidelijk zichtbaar zijn in deze door de VN gesteunde school. Er wordt nu gehoopt dat er aanvullende financiering kan worden gevonden om de aanpak uit te breiden, niet alleen naar andere scholen in de regio, maar ook naar andere gemeenschappen in nood.

SDG 2

SDG 2

SDG 2: EINDE DE VOEDSELONZEKERHEID

  • Beëindig honger en ondervoeding en zorg ervoor dat iedereen het hele jaar door toegang heeft tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel
  • Verdubbeling van de landbouwproductiviteit en inkomens van kleine voedselproducenten
  • Zorg voor duurzame voedselproductiesystemen en implementeer landbouwpraktijken die de productiviteit/productie verhogen en het aanpassingsvermogen aan klimaatverandering en rampen versterken.
  • Corrigeer en voorkom handelsbeperkingen op de mondiale landbouwmarkten.

Wereldwijd lijdt één op de drie mensen aan matige tot ernstige voedselonzekerheid.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.