AccueilNederlandHet hoofd van...

Het hoofd van de VN-misdaadpreventie belooft meer samenwerking in Somalië europahoy.news

Tijdens een missie naar de Hoorn van Afrika benadrukte CEO Waly vrijdag dat “Somalië wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen, variërend van terrorisme tot de heropleving van piraterij, armoede en de gevolgen van klimaatverandering..”

Een ingewikkelde crisis

In een gesprek met UN News in Mogadishu zei mevrouw Waly dat onderling verbonden bedreigingen piraterij, illegale visserij, verschillende vormen van mensenhandel en smokkel omvatten, samen met terrorisme – allemaal ondersteund door het witwassen van geld en corruptie.

Deze bedreigingen hebben ook gevolgen tot ver buiten Somalië. Vuurwapensmokkel via de Golf van Aden levert aan Al-Shabaab en andere terroristische groeperingen, terwijl migrantensmokkelaars die langs de noordkust van Somalië opereren mensen naar het Arabische schiereiland verplaatsen.

Tegelijkertijd exploiteren ongereguleerde buitenlandse vissersvloten de mariene hulpbronnen van Somalië, waardoor de biodiversiteit en het levensonderhoud in de Indische Oceaan worden bedreigd.

Kust van Mogadishu, Somalië.

Drugshandel zou ook een groeiende bedreiging kunnen vormen, voegde mevrouw Waly eraan toe, vanwege de moeilijkheid om toezicht te houden op de lange kustlijn van Somalië en de connectiviteit van het land op het gebied van vliegverkeer.

Veerkracht en rechtsstaat

De aanval in 2013 op het Banadir-rechtbankcomplex in Mogadishu door de militante groepering Al-Shabaab is een grimmig voorbeeld van deze uitdagingen. De dertig doden, meerdere slachtoffers en schade aan faciliteiten vormden “een zware klap voor de Somalische rechtssector”, zei mevrouw Waly.

Rechters en aanklagers zijn het slachtoffer geworden van terroristische aanslagen.

Het verbeteren van de rechtsstaat – belangrijk voor elke regering – wordt nog belangrijker in een land dat te maken heeft met terrorisme, georganiseerde misdaad en corruptie. Daarom hebben Somalië en UNODC samengewerkt om het gevangenisrechtbankencomplex van Mogadishu (MPCC) op te richten.

Mogadishu gevangenis en gerechtelijk complex.

Mogadishu gevangenis en gerechtelijk complex.

De oprichting van het MPCC, bedacht, ontworpen en geïmplementeerd door UNODC, was een directe reactie op de aanval op het Banadir-rechtbankcomplex en is een voorbeeld van het sterke en langdurige partnerschap tussen de Verenigde Naties en de regering van Somalië.

Ter inhuldiging van het MPCC in Mogadishu merkte mevrouw Waly op dat het complex nu “een centrum voor rechtsbedeling is, met twee rechtszalen, drie gevangenisblokken met een capaciteit van 700 bedden en accommodatie voor rechters om de behoefte aan roadtrips te verminderen. tijdens een proef

Het biedt een veilige omgeving voor de rechterlijke macht en een humane omgeving voor gevangenen, waardoor rehabilitatie en veiligheid op de lange termijn worden bevorderd..”

Het is het laatste in een reeks bouw- en renovatieprojecten die door UNODC worden ondersteund en die de juridische en gevangenisinfrastructuur van Somalië moeten helpen versterken.

Sinds 2010 heeft UNODC nieuwe gevangenissen gebouwd, bestaande gevangenisfaciliteiten gerenoveerd en gebouwen van het Ministerie van Justitie en andere faciliteiten in de veiligheidssector opgetrokken in Mogadishu, Bosasso, Garowe en Hargeisa.

Piraterij voorkomen

De bevordering van de rechtsstaat beperkt zich echter niet tot grenzen landgebieden van Somalië. Piraterij voor de kust van Somalië was al jaren een bedreiging met mondiale gevolgen, vertelde mevrouw Waly aan UN News, totdat deze onlangs afnam.

Maar de geopolitieke spanningen in de Rode Zee hebben de onveiligheid vergroot en de scheepvaartroutes aangetast. Het aantal koopvaardijschepen dat door de Golf van Aden vaart, is naar schatting met 50 procent afgenomen als gevolg van aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen, die volgens de rebellenbeweging solidair zijn met Gaza. .

Piraten, die de afgeleide aandacht van de internationale gemeenschap aanvoelden, hebben hun operaties langs de Somalische kust straffeloos uitgebreid.

Een bemanningslid van de Somalische kustwacht lanceert een patrouilleboot nabij Mogadishu.

Een bemanningslid van de Somalische kustwacht lanceert een patrouilleboot nabij Mogadishu.

Sinds november 2023 hebben piraten dhows (een traditioneel zeilschip dat in de regio wordt gebruikt) gekaapt en gebruikt om commando- en controleaanvallen uit te voeren op grotere schepen.

“Deze uitdagingen vormen een direct risico voor de internationale vrede en veiligheid, brengen de levens van zeevarenden in gevaar en verstoren de handelsroutes waarvan veel landen afhankelijk zijn voor economische stabiliteit, voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling”, waarschuwde mevrouw Waly.

Om de maritieme veiligheid in de Golf van Aden en de Indische Oceaan te vergroten, traint UNODC wetshandhavingsfunctionarissen in het opsporen, onderscheppen en vervolgen van illegale handel en maritieme misdaden.

UNODC levert ook essentiële maritieme en maritieme communicatieapparatuur ter ondersteuning van de wetshandhaving. In Mogadishu overhandigde mevrouw Waly bijvoorbeeld officieel een gerenoveerde patrouilleboot en communicatieapparatuur aan de kustwacht van de Somalische politie.

Een patrouilleboot van de kustwacht wordt te water gelaten nabij Mogadishu, Somalië.

Een patrouilleboot van de kustwacht wordt te water gelaten nabij Mogadishu, Somalië.

Door deze en andere inspanningen, zegt mevrouw Waly, helpt UNODC Somalië bij het verbeteren van zijn operationele capaciteiten en juridisch kader voor de vervolging van piraterij, terwijl de samenwerking op het gebied van de maritieme veiligheid in de regio wordt verbeterd.

Mevrouw Waly herhaalde de inzet van UNODC om zijn werk in Somalië voort te zetten en uit te breiden. “Vandaag schrijven we een nieuw hoofdstuk in Somalië’s verhaal van veerkracht en hoop, voor een toekomst waarin alle Somalische burgers in vrede, veiligheid en waardigheid kunnen leven.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.