AccueilACTUALITEReligieuze vrijheid onder...

Religieuze vrijheid onder vuur: medeplichtigheid van de media aan de vervolging van minderheidsgeloofsovertuigingen

“De media, die gedijen op sensatiezucht in plaats van op feiten, beschouwen de cultuskwestie als een goed onderwerp omdat dat de verkoop of het publiek stimuleert”, zei Willy Fautré, directeur van Human Rights Without Frontiers, vorige week in een harde toespraak. bij het Europees Parlement. De opmerkingen van Fautré kwamen tijdens een werkconferentie getiteld “Fundamentele rechten van religieuze en spirituele minderheden in de EU”, die op 30 november jongstleden werd gehouden door het Franse parlementslid Maxette Pirbakas met leiders van verschillende geloofsminderheidsgroepen.

Fautré beschuldigde de Europese media ervan medeplichtig te zijn aan het bevorderen van religieuze onverdraagzaamheid die heeft geleid tot discriminatie, vandalisme en zelfs geweld tegen religieuze minderheidsgroepen, zelfs tegen sommige mondiale minderheden zoals Scientology of Jehovah’s Getuigen, die herhaaldelijk zijn erkend door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. , OVSE en zelfs de Verenigde Naties.

Terwijl internationale instanties neutrale taal gebruiken als ze naar religieuze groepen verwijzen, legt Fautré uit, categoriseren de media in Europa bepaalde bewegingen vaak als ‘sekten’ of ‘sekten’ – termen die een inherente negatieve vooringenomenheid met zich meebrengen. Deze intolerante en kunstmatige etikettering wordt gepromoot door antireligieuze mensen, die zichzelf ‘anti-cultisten’ noemen, waaronder benadeelde voormalige leden, activisten en verenigingen die deze religieuze minderheidsgroepen willen uitsluiten van wettelijke bescherming.

Volgens Fautré wakkeren de media het vuur aan. “Ongegronde beschuldigingen die door de media worden versterkt, beïnvloeden niet alleen de publieke opinie, maar versterken ook stereotypen. Ze geven ook vorm aan de ideeën van politieke besluitvormers, en ze kunnen officieel worden onderschreven door sommige democratische staten en hun instellingen”, waardoor de schendingen van fundamentele rechten op basis van religie toenemen, wat een inbreuk vormt op de vrijheid van denken.

Als bewijs wees Fautré op sensationele berichtgeving waarin een jammerlijk klein antireligieus protest in Groot-Brittannië werd gehyped, evenals op Europese media die valse beschuldigingen verspreidden uit een rapport van de Belgische regering waarin werd beweerd dat er sprake was van verdoezelingen van misbruik onder Jehovah’s Getuigen. In werkelijkheid heeft een rechtbank het rapport onlangs als lasterlijk veroordeeld.

Dergelijke feitelijk verdraaide berichtgeving heeft gevolgen voor de praktijk, waarschuwde Fautré. “Ze zenden een signaal uit van wantrouwen, dreiging en gevaar en creëren een klimaat van achterdocht, intolerantie, vijandigheid en haat in de samenleving”, zei hij. Fautré bracht dit rechtstreeks in verband met incidenten zoals de vernieling van gebouwen van Jehovah’s Getuigen in heel Italië en het neerschieten van zeven gelovigen in Duitsland.

Concluderend heeft Fautré eisen tot verandering gesteld, waarbij hij stelde dat de Europese media zich moeten houden aan ethische journalistieke normen als ze religieuze kwesties behandelen. Hij riep ook op tot trainingsworkshops om verslaggevers te helpen op passende wijze verslag uit te brengen over minderheidsreligies zonder de publieke vijandigheid jegens hen aan te wakkeren. Als er geen hervormingen worden doorgevoerd, loopt Europa het risico te worden ontmaskerd als hypocriet omdat het in het buitenland tolerantie predikt en tegelijkertijd vervolging in zijn eigen achtertuin toestaat.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Minstens één op de acht mensen heeft overgewicht, waarschuwt de WHO europahoy.news

Dit komt overeen met één miljard mensen die in 2022 met de ziekte leven, een cijfer dat sinds 1990 onder volwassenen is verdubbeld en onder jongeren van vijf tot negentien jaar is verviervoudigd, volgens gegevens uit het onderzoek, gepubliceerd...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.