AccueilNederlandKlimaatverandering dreigt de...

Klimaatverandering dreigt de mondiale strijd tegen malaria te verstoren

Bij het vrijgeven van het World Malaria Report 2023, terwijl landen samenkomen op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP28, waarschuwde de gezondheidsorganisatie dat ondanks de uitbreiding van de toegang tot malariapreventie, steeds meer mensen ziek worden van de ziekte.

De WHO documenteerde 249 miljoen gevallen in 2022, een stijging van twee miljoen ten opzichte van 2021 en overtrof het niveau van vóór de pandemie van 233 miljoen in 2016.

Verband tussen malaria en klimaatverandering

Dit is voornamelijk te wijten aan door COVID-19 veroorzaakte verstoringen van de volksgezondheid, humanitaire crises, resistentie tegen medicijnen en insecticiden, en de gevolgen van de opwarming van de aarde.

“Het veranderende klimaat vormt een substantieel risico voor de vooruitgang in de strijd tegen malaria, vooral in kwetsbare gebieden”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

“Duurzame en veerkrachtige reacties op malaria zijn nu meer dan ooit nodig, samen met dringende maatregelen om het tempo van de opwarming van de aarde te vertragen en de gevolgen ervan te verminderen,” voegde hij eraan toe.

Pakistan vervijfvoudigde

Het rapport verdiepte zich ook in het verband tussen klimaatverandering en malaria en wees op gedragsveranderingen en verhoogde overlevingskansen van de Anopheles-mug als gevolg van verhoogde temperatuur, vochtigheid en regenval.

Extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en overstromingen, kunnen ook rechtstreeks van invloed zijn op de overdracht en last van ziekten. De catastrofale overstromingen in Pakistan in 2022 zorgden er bijvoorbeeld voor dat het aantal malariagevallen in het land vervijfvoudigde, aldus het agentschap.

Er werden ook aanzienlijke stijgingen waargenomen in Ethiopië, Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en Oeganda.

Cascaderende gevolgen

De WHO stelde ook dat de klimaatvariabiliteit indirecte effecten kan hebben op de malariatrends, als gevolg van factoren zoals verminderde toegang tot essentiële malariadiensten en verstoringen in de toeleveringsketen van met insecticiden behandelde muskietennetten, medicijnen en vaccins.

Door de klimaatverandering veroorzaakte bevolkingsverplaatsing zou ook kunnen leiden tot een toename van het aantal gevallen van malaria, omdat mensen zonder immuniteit naar endemische gebieden migreren.

Andere factoren

Hoewel de klimaatverandering een aanzienlijk risico met zich meebrengt, benadrukte de WHO ook de noodzaak om een ​​groot aantal andere bedreigingen te onderkennen.

“Klimaatvariabiliteit vormt een substantieel risico, maar we moeten ook uitdagingen aanpakken zoals beperkte toegang tot gezondheidszorg, aanhoudende conflicten en noodsituaties, de aanhoudende effecten van COVID-19 op de dienstverlening, ontoereikende financiering en implementatie.” van onze belangrijkste malaria-interventies, “ zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika.

“Om naar een malariavrije toekomst te evolueren, hebben we een gezamenlijke inspanning nodig om deze uiteenlopende bedreigingen aan te pakken, waarbij innovatie, de mobilisatie van hulpbronnen en samenwerkingsstrategieën worden aangemoedigd”, voegde hij eraan toe.

Een gezondheidswerker in Kenia heeft flesjes malariavaccin vast die zullen worden toegediend tijdens een vaccinatiecampagne.

© UNICEF/Washington Next

Een gezondheidswerker in Kenia heeft flesjes malariavaccin vast die zullen worden toegediend tijdens een vaccinatiecampagne.

Redenen voor optimisme

Het rapport vermeldde ook successen zoals de geleidelijke implementatie van het eerste door de WHO aanbevolen malariavaccin, RTS,S/AS01, in drie Afrikaanse landen.

Volgens de WHO heeft een rigoureuze evaluatie een substantiële vermindering van ernstige malaria en een daling van 13 procent in sterfgevallen onder jonge kinderen door alle oorzaken aangetoond in gebieden waar het vaccin is toegediend, vergeleken met gebieden waar het niet is toegediend.

Bovendien werd vorige maand een tweede veilig en effectief malariavaccin, R21/Matrix-M, goedgekeurd, dat naar verwachting het aanbod zal vergroten en grootschalige inzet van vaccins in Afrika, waar de meeste gevallen geconcentreerd zijn, mogelijk zal maken.

Volgende stappen

De WHO benadrukte de noodzaak van een ‘substantiële wending’ in de strijd tegen malaria, met meer middelen, een versterkt politiek engagement, datagestuurde strategieën en innovatie gericht op de ontwikkeling van efficiëntere, effectievere en betaalbare producten.

“De extra dreiging van klimaatverandering vereist duurzame en veerkrachtige reacties op malaria die aansluiten bij de inspanningen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. De deelname van de hele samenleving is cruciaal om geïntegreerde benaderingen te ontwikkelen”, benadrukte hij.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Gaza : Les pires craintes de famine se sont concrétisées alors qu’un dixième enfant serait « mort de faim »

« Les rapports officiels d'hier ou de ce matin indiquaient qu'il y avait un dixième enfant officiellement enregistré dans un hôpital comme ayant mort de faim", a déclaré le porte-parole de l'agence de santé des Nations Unies, Christian Lindmeier....

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.