AccueilNederlandHet aanpakken van...

Het aanpakken van de gezondheidseffecten van klimaatverandering en het opschalen van digitale klimaatactie in de schijnwerpers op COP28 europahoy.news

Voorafgaand aan de eerste ‘Gezondheidsdag’ op een VN-klimaatconferentie ondertekenden afgevaardigden een nieuwe verklaring over klimaat en gezondheid en bespraken ze afzonderlijk de rol die digitale technologie kan spelen in klimaatactie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties verwelkomde de nieuwe verklaring, die tot doel heeft de actie te helpen versnellen om mensen te beschermen tegen de groeiende gevolgen voor het klimaat, onder meer door de samenwerking te versterken om de uitstoot te verminderen en de financiering voor klimaat- en gezondheidsoplossingen te vergroten.

“De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis, maar te lang is gezondheid een voetnoot geweest in de klimaatdebatten”, zei directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, tegen de verzamelde afgevaardigden in een auditorium in de iconische Expo City van Dubai, waar een groot deel van de actie plaatsvond. op de COP28 heeft tot nu toe plaatsgevonden.

Volgens de WHO is de klimaatcrisis de drijvende kracht achter het extreme weer dat wereldwijd levens eist. Bovendien vergiftigt dezelfde uitstoot die onze planeet opwarmt ook de lucht die we inademen.

De WHO schat dat luchtvervuiling wereldwijd jaarlijks ongeveer zeven miljoen mensen het leven kost, terwijl miljoenen mensen jaarlijks worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

Het terugdringen van de gezondheidseffecten van klimaatverandering vereist actie in de hele samenleving, inclusief maatregelen om energiesystemen koolstofvrij te maken om de uitstoot de komende zeven jaar met minstens 43 procent te verminderen.

“De WHO bedankt [United Arab Emirates] voor het maken van gezondheid tot een topprioriteit tijdens zijn COP28-voorzitterschap, en verwelkomt deze Verklaring, die de noodzaak benadrukt om koolstofarme, klimaatbestendige gezondheidszorgsystemen op te bouwen, om de gezondheid van zowel de planeet als de mensen te beschermen”, voegde Dr. Tedros eraan toe.

Aangifte vóór ‘Dag van de Gezondheid’

Zaterdag ondertekend door 123 landen, de COP28 Verklaring van de VAE over klimaat en gezondheid erkent de noodzaak voor regeringen om gemeenschappen te beschermen en gezondheidszorgsystemen voor te bereiden op het omgaan met klimaatgerelateerde gevolgen voor de gezondheid, zoals extreme hitte, luchtvervuiling en infectieziekten.

Volgens het COP28-voorzitterschap is het ontwikkeld met de steun van verschillende ‘kampioenslanden’, waaronder Brazilië, Malawi, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland, Kenia, Fiji, India, Egypte, Sierra Leone en Duitsland.

“De gevolgen van de klimaatverandering staan ​​al voor onze deur. Ze zijn een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid in de 21e eeuw geworden. Regeringen hebben nu terecht erkend dat gezondheid een cruciaal onderdeel is van klimaatactie”, aldus dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie en voorzitter van COP28.

De Verklaring bestrijkt een verscheidenheid aan actiegebieden op het gebied van klimaat en gezondheid, waaronder:

  • Bouw klimaatbestendigere gezondheidszorgsystemen;
  • Versterk de intersectorale samenwerking om de uitstoot te verminderen;
  • Maximaliseer de gezondheidsvoordelen van klimaatactie; En
  • Verhoog de financiering voor klimaat- en gezondheidsoplossingen.

Digitale klimaatactie

Op deze tweede en laatste dag van de COP28 Global Climate Action Summit vond ook een evenement over ‘Green Digital Action’ plaats, georganiseerd door de International Telecommunication Union (ITU), waarin de rol van digitale technologieën in de voorhoede van klimaatactie werd benadrukt.

Informatie- en communicatietechnologieën (ICT) zijn essentieel voor klimaatmonitoring, het opbouwen van veerkracht tegen klimaatverandering en het inzetten van systemen voor vroegtijdige waarschuwing.

Ze kunnen ook een cruciale rol spelen bij de mitigatie-inspanningen, waaronder het stimuleren van de energie-efficiëntie, het bouwen van groene netwerken en het ondersteunen van de transitie naar een groene economie.

De snelle acceptatie van data en apparaten verhoogt echter wereldwijd het energieverbruik, de uitstoot, het materiaalgebruik en het elektronisch afval van de sector.

“Groene Digitale Actie is een stap in de goede richting, maar we moeten allemaal meer doen. Nu. Samen, »

zei ITU-secretaris-generaal Doreen Bogdan-Martin tijdens de bijeenkomst in het UN Global Innovation Centre on Climate Change.

COP28 is volgens de ITU een kans om de waarde van digitale klimaatactie onder de aandacht te brengen en om de ambitie te vergroten om de voetafdruk van de ICT-sector te verkleinen, waardoor de temperatuurstijging tot 1,5°C kan worden beperkt.

“We moeten een toekomst opbouwen waarin digitale technologie en klimaatactie hand in hand gaan. Deze toekomst is mogelijk. Het is onze enige optie”, voegde het ITU-hoofd eraan toe.

Na de opening op hoog niveau van het Groene Digitale Actietraject zal de komende dagen het potentieel van technologie voor milieuoplossingen worden benadrukt.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Minstens één op de acht mensen heeft overgewicht, waarschuwt de WHO europahoy.news

Dit komt overeen met één miljard mensen die in 2022 met de ziekte leven, een cijfer dat sinds 1990 onder volwassenen is verdubbeld en onder jongeren van vijf tot negentien jaar is verviervoudigd, volgens gegevens uit het onderzoek, gepubliceerd...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.