AccueilNederlandEP-leden willen nauwkeurige...

EP-leden willen nauwkeurige etikettering van het ontbijt

De herziening beoogt een preciezere oorsprongsetikettering om consumenten te helpen een weloverwogen keuze te maken voor een bepaald aantal agrovoedingsproducten.

Woensdag heeft de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid haar standpunt over de herziening van de wet aangenomen EU handelsnormen voor de zogenaamde “ontbijt”-richtlijnen om de productvereisten en definities bij te werken met 73 stemmen voor, 2 tegen en 10 onthoudingen.

Duidelijke etikettering van de geografische oorsprong van honing

Omdat consumenten bijzondere belangstelling hebben getoond voor de geografische oorsprong van honing, zijn de leden van het Europees Parlement het erover eens dat het land waar de honing is geoogst op het etiket moet worden vermeld in hetzelfde gezichtsveld als de productaanduiding. Als de honing uit meer dan één land komt, moeten de landen in afnemende volgorde op het etiket worden vermeld op basis van hun aandeel en als meer dan 75% van de honing uit landen buiten de EU komt, moet deze informatie ook duidelijk op het etiket worden vermeld. etiket op de voorkant. Om honingfraude, waaronder het zeer moeilijk op te sporen gebruik van suikersiropen in honing, verder te beperken, willen de Europarlementariërs ook een traceerbaarheidssysteem opzetten door de hele toeleveringsketen heen om de oorsprong van honing te kunnen traceren. Imkers uit de EU met minder dan 150 bijenkorven zouden hiervan worden vrijgesteld.

Vruchtensap en jam

De Europarlementariërs zijn het erover eens dat het etiket ‘dat uitsluitend natuurlijke suikers bevat’ moet worden toegestaan ​​voor vruchtensappen. Om aan de groeiende vraag naar producten met een lager suikergehalte te voldoen, kunnen geherformuleerde vruchtensappen het etiket ‘vruchtensap met verlaagd suikergehalte’ krijgen.

EP-leden benadrukken dat nieuwe technieken om natuurlijke suikers uit vruchtensappen, jam, gelei of melk te verwijderen niet mogen leiden tot het gebruik van zoetstoffen om het effect van suikerreductie op de smaak, textuur en kwaliteit van het eindproduct te compenseren. Ze benadrukken ook dat claims over positieve eigenschappen, zoals gezondheidsvoordelen, niet mogen voorkomen op de etikettering van vruchtensappen met verlaagd suikergehalte.

Voor vruchtensappen, jam, gelei, marmelade en zoete kastanjepuree willen de EP-leden ook dat het land van herkomst van het fruit waarvan het sap wordt gemaakt, op de voorkant wordt vermeld. Als de gebruikte vruchten afkomstig zijn uit meerdere landen, worden de landen van herkomst op het etiket vermeld in afnemende volgorde, afhankelijk van hun aandeel.

Wat jam betreft, zijn de leden van het Europees Parlement het eens met het voorstel om het minimale fruitgehalte te verhogen, de hoeveelheid toegevoegde suiker die nodig is voor bepaalde producten te verminderen en het gebruik van de term « marmelade » voor alle jam toe te staan ​​(voorheen was deze term alleen toegestaan ​​voor citrusjam). .

Citaat

Rapporteur Alexander Bernhuber (EVP, Oostenrijk) zei: “Vandaag is een goede dag voor een transparantere herkomstetikettering. Naast strengere criteria en kwaliteitscontroles zal de preciezere aanduiding van de landen van herkomst voor meer transparantie zorgen en het voor consumenten makkelijker maken om voor gezondere en meer regionale producten te kiezen. Voor honing zullen eisen om de landen van herkomst op de etikettering te vermelden vervalsing voorkomen en geïnformeerde consumentenkeuzes vergemakkelijken.

Volgende stappen

Verwacht wordt dat het Parlement zijn mandaat zal aannemen tijdens de plenaire zitting op 11-14 december 2023, waarna het klaar zal zijn om onderhandelingen met de EU-lidstaten te starten.

Achtergrond

De herziening van de EU-handelsnormen voor bepaalde ontbijtrichtlijnen werd op 21 april 2023 door de Europese Commissie voorgesteld om de huidige normen, die meer dan 20 jaar oud zijn, te actualiseren.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Minstens één op de acht mensen heeft overgewicht, waarschuwt de WHO europahoy.news

Dit komt overeen met één miljard mensen die in 2022 met de ziekte leven, een cijfer dat sinds 1990 onder volwassenen is verdubbeld en onder jongeren van vijf tot negentien jaar is verviervoudigd, volgens gegevens uit het onderzoek, gepubliceerd...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.