AccueilNederlandAfrikaanse vrouwen in...

Afrikaanse vrouwen in de frontlinie van de vredeshandhaving europahoy.news

In 2022 was Baah een van de 173 Ghanese vrouwelijke vredeshandhavers die dienden in de VN-interimmissie in Libanon. Ze was ook een van de 6.200 geüniformeerde vrouwelijke vredessoldaten (militairen en politiepersoneel) die dienden in de twaalf vredesmissies ter wereld, voornamelijk in Afrika (6) en het Midden-Oosten (3).

Deze vrouwen worden vaak gezien als een baken van hoop en bescherming voor miljoenen burgers, waaronder veel vrouwen en meisjes, die worstelen om veilig te blijven en tegelijkertijd helpen hun leven en gemeenschappen na oorlogen weer op te bouwen.

Kapitein Baah (rechts) bezoekt een Libanese familie in Zuid-Libanon.

“Er zijn er in het dorp die zich niet erg op hun gemak voelen als een onbekende man met hun vrouwen praat, dus omdat ik een vrouw ben, kan ik elke vrouw benaderen, in elk dorp, omdat ze mij als een vrouw zien en ik geen vrouw ben. bedreiging.” zegt kapitein Baah.

Gendergelijkheid bij de vredeshandhaving, vooral onder de leiders en het geüniformeerde personeel, is lange tijd een prioriteit geweest voor de Verenigde Naties. De organisatie, die afhankelijk is van haar lidstaten voor het leveren van militaire en politiecontingenten, heeft in de loop der jaren verschillende initiatieven gelanceerd, waaronder het aansporen en stimuleren van troepen- en politiebijdragende landen om meer vrouwen in het onderhoudspersoneel in te zetten.

“De wereld zal een betere plek zijn met gendergelijkheid. Daarom moeten we genderstereotypen blijven uitdagen, discriminatie aan de kaak stellen, de aandacht vestigen op vooroordelen en streven naar integratie”, zegt de Ghanese Commodore Faustina Anokye, plaatsvervangend troepencommandant van de Referendummissie van de Verenigde Naties in de Westelijke Sahara.

Door de jaren heen is er enige vooruitgang geboekt. Tussen 1957 en 1989 waren er slechts twintig vrouwelijke vredessoldaten in uniform. In september 2023 waren dat er 6.200. Maar de vooruitgang is traag en bijzonder laag onder de militaire contingenten. Van de ruim 70.000 geüniformeerde vredessoldaten is minder dan 10 procent vrouw.

Ruim de helft van deze vrouwen komt uit Afrika. Van de ruim 120 landen die troepen en politie bijdragen, behoren Egypte, Ethiopië, Ghana, Rwanda, Senegal, Zuid-Afrika en Zambia tot de grootste Afrikaanse contribuanten van geüniformeerde vrouwelijke vredeshandhavers.

Pioniers en pioniers

“Samen met alle andere baanbrekende vrouwen hebben wij de verantwoordelijkheid om de fakkel te dragen en genderstereotypen, vooroordelen en barrières tegen vrouwen in de gevangenis en de veiligheid te doorbreken”, zegt Téné Maïmouna Zoungrana, een gevangenisfunctionaris in Burkina Faso. die diende in MINUSCA, de VN-vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Zoungrana ontving in 2022 de eerste VN Pioneer Award voor vrouwelijke justitie- en gevangenispersoneel. Ze werkte onder het mandaat van MINUSCA om de nationale capaciteit op te bouwen om de openbare orde te handhaven en speelde een belangrijke rol bij het creëren van een team voor snelle interventie exclusief voor vrouwen. en rekruteer en train lokale gevangenisfunctionarissen in de Ngaragba Central Prison, die wordt beschouwd als de grootste en meest beruchte gevangenis in Bangui.

Téné Maimouna Zoungrana is een Burkinese gevangenisofficier die dient bij de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (MINUSCA).

Téné Maimouna Zoungrana is een Burkinese gevangenisofficier die dient bij de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (MINUSCA).

“In mijn professionele omgeving, de veiligheidssector, staan ​​vrouwen vaak op de tweede plaats of worden ze zelfs genegeerd, vanwege de stereotiepe perceptie dat mannen beter geschikt zijn voor de baan. Ik had de moed, kracht en roeping om barrières te slechten en mezelf op dit gebied vol vertrouwen te laten gelden”, voegt mevrouw Zoungrana toe.

Vredestichters als Téné Maïmouna Zoungrana fungeren als rolmodel voor veel vrouwen en meisjes. Hun werk helpt traditionele genderbarrières te doorbreken en motiveert en empowert lokale vrouwen om hun zelfvertrouwen op te bouwen door niet-traditionele rollen op zich te nemen die door mannen in de veiligheidssector worden gemonopoliseerd.

Vredeshandhavers spelen ook een cruciale rol bij de uitvoering van genderbewuste outreachprogramma’s die specifiek zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van vrouwen en meisjes.

Militair genderadviseur Steplyne Nyaboga uit Kenia werd in 2020 uitgeroepen tot UN Military Gender Advocate of the Year. Ze trainde een militair contingent van ruim 15.000 soldaten, die dienden in de VN-missie in Darfur (nu gesloten), over genderdynamiek en versterkte de positie van de missie. inzet voor vrouwen uit Darfur.

“Vredehandhaving is een menselijke onderneming: door vrouwen en meisjes centraal te stellen in onze inspanningen en zorgen, kunnen we burgers beter beschermen en een duurzamere vrede opbouwen”, zegt ze.

Decennia lang zijn er internationale normen en conventies aangenomen om vrouwen te betrekken bij vredesprocessen, om ervoor te zorgen dat zij vertegenwoordigd worden in vredesonderhandelingen, om vrouwenorganisaties uit het maatschappelijk middenveld te ondersteunen en om de genderongelijkheid onder besluitvormers aan te pakken die vandaag de dag nog steeds bestaat.

In 2019 werd het Elise Initiative Fund, gesponsord door UN Women, opgericht om landen financiële prikkels en steun te bieden om het aantal vrouwelijke vredeshandhavers in uniform te vergroten.

In 2022 had het land 17 miljoen dollar geïnvesteerd ter ondersteuning van 21 nationale veiligheidsinstellingen, waaronder Oeganda, Senegal en Ghana, en twee vredeshandhavingsoperaties, waaronder MINUSMA in Mali.

Senegalese en Nigeriaanse VN-politieagenten volgen een door het Elise Initiative Fund gesponsorde training met Malinese politieagenten in Bamako, Mali.

Senegalese en Nigeriaanse VN-politieagenten volgen een door het Elise Initiative Fund gesponsorde training met Malinese politieagenten in Bamako, Mali.

“De tijd is gekomen om deze verplichtingen na te komen. We moeten de stem van vrouwen aan de onderhandelingstafel brengen in politieke en vredesprocessen. We moeten hen empoweren door middel van capaciteitsopbouw en hen de steun geven die ze nodig hebben om gehoord te worden. Dit is essentieel om de vrede in stand te houden”, zegt de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Afrika, Martha Ama Akyaa Pobee.

Op het terrein blijft het onmisbare werk van vrouwelijke vredeshandhavers een grote impact hebben, vooral op de levens van lokale vrouwen en meisjes.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Gaza : Les pires craintes de famine se sont concrétisées alors qu’un dixième enfant serait « mort de faim »

« Les rapports officiels d'hier ou de ce matin indiquaient qu'il y avait un dixième enfant officiellement enregistré dans un hôpital comme ayant mort de faim", a déclaré le porte-parole de l'agence de santé des Nations Unies, Christian Lindmeier....

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.