AccueilNederland“Wij helpen degenen...

“Wij helpen degenen die geen andere hulp krijgen” europahoy.news

In de parochies zijn humanitaire keukens, voedseldistributie en accommodatie opgezet voor mensen die zelfs hun huis zijn kwijtgeraakt. De aartsbisschop van het door de orkaan Otis getroffen Mexicaanse aartsbisdom prijst de reactie van de Kerk op de noodsituatie en doet een oproep: “Nu moeten we samenwerken met het maatschappelijk middenveld, zodat de wederopbouw meer verband houdt met het milieu.”

Luana Foti – Vaticaanstad

“Onze regio is een gebied waar regelmatig orkanen voorkomen, maar deze orkaan werd gekenmerkt door zijn grote vernietigende kracht. Het was een zeer zware klap voor de mensen en in deze tijd van nood helpt het aartsbisdom in de basisbehoeften te voorzien waar andere hulp niet reikt.” De grootstedelijke aartsbisschop van Acapulco, monseigneur Leopoldo González González, introduceert aldus Vaticaans nieuws het scenario waarin zijn bisdom zich bevindt nadat de orkaan Otis de kust heeft getroffen.

Het was niet gemakkelijk om met hem te praten, want hoewel de orkaan op 25 oktober in Acapulco aan land kwam, is de stad nog steeds zwaar getroffen en is de communicatie in veel gebieden nog steeds erg moeilijk.

Luister, download en deel het interview met bisschop Leopoldo González González

De gevolgen van de orkaan in het bisdom

De vernietigende kracht van de orkaan die categorie 5 bereikte, de hoogste categorie op de schaal van Saffir-Simpson, heeft niets of niemand gespaard, zelfs parochiekerken en kapellen in wijken en buurten niet. Alle 36 parochies in de stad Acapulco en 4 in de gemeente Coyuca de Benítez zijn getroffen: “In veel gevallen werden tinnen daken eraf geblazen, in sommige werden muren omvergeworpen, ramen gebroken, deuren afgebroken, afbeeldingen neergehaald”, benadrukt de prelaat.

Tot de meest beschadigde gebouwen behoren het seminarie, het kerkhuis, de pastorale school, het pastorale huis van Vianey, het klooster van de kapucijnermoeders en het centrale huis van de missionarissen van de goddelijke Verlosser. Nu zoeken de getroffen parochies naar een veilige plek om de Eucharistie te vieren, het Heilig Sacrament te aanbidden en naar de mensen te luisteren.

Het antwoord van de Kerk

Veel mensen zijn omgekomen op zee of onder het puin, en velen zijn nog steeds vermist. Een deel van degenen die het overleefden, raakte dakloos, zonder werk en zonder eten. Daarnaast ligt er veel afval op straat en dat brengt een risico met zich mee op darm-, luchtweg- en dengueziekten. Geconfronteerd met deze noodsituatie helpt het aartsbisdom in de basisbehoeften te voorzien.

“Er zijn minstens 26 gemeenschapskeukens in de parochies van Acapulco en minstens drie in de gemeente Coyuca”, legt de prelaat uit. Op dezelfde manier zijn er, naast de levering van water en voedsel, minstens twee schuilplaatsen opgezet in de parochies van Acapulco en één in Coyuca.

De aartsbisschop waardeert de hulp die het bisdom van het Mexicaanse land heeft ontvangen en in het bijzonder aan de parochies van de Costa Chica en de Costa Grande van Guerrero die “zo vriendelijk hun hand hebben uitgestoken met defensie, vrijwilligerswerk en financiële hulp aan de getroffen parochies. .” Vervolgens roept hij het maatschappelijk middenveld op om de wederopbouw “duurzamer te maken en meer verbonden met het milieu.”

Hoe mensen opnieuw opbouwen?

Monseigneur González stelt dat de geest van veel mensen nu gebroken, bedroefd en hopeloos is. En hij verklaart dat het overlijden van Otis een zeer zware klap betekent voor gezinnen die nauwelijks een manier hadden gevonden om zichzelf te troosten na de langdurige stressvolle situatie die door Covid-19 werd ervaren.

“Nu moeten we ons afvragen hoe we mensen, gezinnen en gemeenschappen opnieuw kunnen opbouwen met het menselijk kapitaal dat we hebben”, stelt hij. Het antwoord ligt volgens hem in het geloof: “Veel mensen houden vast aan het geloof. Met Gods gunst zullen we voorwaarts gaan. Geloof zal de energie geven die mensen nodig hebben om te overleven, te herstellen, opnieuw op te bouwen en opnieuw op te bouwen.”

Het eindigt met de herinnering dat de Heer Jezus nabij is, en het gezicht aanneemt van iedereen die getroffen is door de orkaan en van iedereen die zorgt, bidt en de hand reikt naar degenen die het meest in nood zijn.

‘Wij zijn niet voorbestemd om tussen de georganiseerde misdaad te leven’

Acapulco is een kuststad in Guerrero, een van de armste staten van Mexico. Dankzij de haven en de baai, die wordt beschouwd als een van de mooiste van het Mexicaanse land, zijn toerisme en visserij belangrijke sectoren van de economie geworden. De aanwezigheid van de haven heeft echter de verspreiding van de georganiseerde misdaad bevorderd en de afgelopen jaren is de criminaliteit op straat enorm toegenomen.

Nu, na de orkaan, worden de burgers geconfronteerd met een ander crimineel fenomeen: de plundering van winkels en huizen die verwoest zijn. Maar Monseigneur González wil zich niet aan dit lot overgeven: “Het is mogelijk om te leven met de vaste hoop dat we niet veroordeeld zijn om tussen de georganiseerde misdaad en elke andere vorm van geweld te leven.”

“Het tegengif tegen criminaliteit, georganiseerde misdaad en geweld ligt in het Evangelie”, zegt de prelaat, herinnerend aan de verschillende manieren waarop het Evangelie de macht heeft om de samenleving te transformeren. In de eerste plaats nodigt het ons uit te begrijpen dat het Evangelie de harten van mensen en gezinnen tot rust brengt en hen in staat stelt broederlijke en vriendschappelijke relaties te onderhouden: “Vanuit het huis komt het licht dat onze straten verlicht en het licht van het huis komt uit het hart van ieder een van ons die er deel van uitmaakt.” de familie”. Vervolgens benadrukt hij de herstellende en genezende kracht ervan bij mensen die besluiten volgens de leringen ervan te leven: “Het Evangelie verwijdert alles uit het hart wat bitter maakt door een ervaring van zeer hevige pijn, lijden of onrecht, zodat de getroffen persoon kan opstaan ​​uit het hart. het geweld hebben geleden en deelnemen aan de opbouw van vrede”, legt hij uit. Ondanks dit alles, zo besluit hij, “moeten we het op tijd aankondigen en niet op het verkeerde moment.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.