AccueilNederlandWHO Ethiopië: Preview...

WHO Ethiopië: Preview van het cholerabehandelcentrum in Addis Abeba

Bahir-Dar– Het Addisalem Cholera Treatment Centre (CTC) beslaat een indrukwekkende oppervlakte van 300 vierkante meter en bedient een aanzienlijk verzorgingsgebied, waar ruim 350.000 mensen wonen. Het CTC werd door de Wereldgezondheidsorganisatie gebouwd als responscentrum in een district met een geschiedenis van gerapporteerde choleragevallen.

Behandelcentra zijn intramurale gezondheidszorgstructuren die zijn opgericht om patiënten tijdens uitbraken te isoleren en te behandelen. Zo gezegd, het lijkt misschien niets bijzonders. De waarheid is dat de medische noodteams die deze structuren beheren dagelijks wonderen verrichten die vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd gezien de omstandigheden waarin zij opereren.

Dr. Engdayehu Tessema, teamleider van CTC, is in de dertig. Op de vraag hoe laat de dag begint bij CTC, zegt hij glimlachend: “Het is 24/7 werk, dus we zijn hier bijna altijd.” Elke patiënt die binnenkomt, krijgt de grootst mogelijke ondersteunende zorg. Het CTC zorgt ervoor dat voor elke patiënt een individueel dossier wordt bijgehouden. Dit omvat de behandeling die wordt toegediend en updates over de voortgang van de patiënt, waardoor efficiënte monitoring en toekomstige vervolgzorg worden vergemakkelijkt.

Het medische team van het Addisalem CTC heeft op sommige dagen wel een dozijn kritieke patiënten moeten opnemen. Patiënten blijven langer dan een week, soms twee. “Het kan intens zijn, we hebben mannen, vrouwen en kinderen in verschillende stadia en ze hebben allemaal maximale aandacht nodig. “Soms komen mensen binnen als zorgverleners voor een familielid en ontwikkelen dan symptomen en eindigen dan ook als patiënt.” zei Dr. Engdayehu.

Gelukkig voor Dr. Engdayehu en zijn team hoefde van alle patiënten die hen koud zweet en slapeloze nachten bezorgden, niemand het mortuarium te verlaten. “Onze ergste gevallen waren een 7-jarige jongen en een jongedame. “Ze bevonden zich in zo’n kritieke toestand dat zodra we alle wetenschap hadden binnengebracht, we alleen nog maar konden wachten tot de natuur haar gang ging.” zei Dr. Engdayehu.

Tot op de dag van vandaag bewaart Dr. Engdayehu liefdevol een foto die is gemaakt met de volledig herstelde jonge patiënt die hij met veel moeite in leven wilde houden. Wat de dame betreft, zij heeft het ziekenhuis van Addisalem om gelukkiger redenen bezocht dan de redenen die haar daar überhaupt naartoe brachten. Ze verwacht in januari 2024 een baby. Dr. Engdayehu houdt zoveel mogelijk contact met zijn voormalige patiënten. Het speelt ook zijn rol in de gezondheidseducatie door de gemeenschap rond de CTC te betrekken, hetzij rechtstreeks, hetzij via de media.

Het is dit sprookjesachtige einde dat het medische team van CTC motiveert om de best mogelijke gezondheidszorg te bieden, ongeacht het tekort aan antibiotica, reagentia en snelle diagnostische tests (RDT’s) of medisch personeel. Omdat de Addisalem CTC ook als referentie-eenheid voor omliggende gezondheidscentra fungeert, heeft dr. Engdayehu ervoor gepleit om de verhouding tussen klinisch personeel en patiënten opnieuw te berekenen voor het regionale kantoor in Amhara.

Leden van het medische team van het Addisalem Hospital Cholera Treatment Center / ©Addise Abebaw

Anticiperend op plotselinge perioden tijdens uitbraken houdt het CTC 86 bedden beschikbaar om de toestroom van cholerapatiënten op te vangen. Sinds de laatste golf in augustus 2023 hebben Dr. Engdayehu en zijn team meer dan 220 patiënten behandeld. Het twaalfkoppige team zou overweldigd zijn geweest zonder adequate voorraden en maatregelen voor infectiepreventie en -bestrijding (IPC). Als onderdeel van de inspanningen van de WHO om ervoor te zorgen dat CTC’s zoals die van het Addisalem Hospital volgens lovenswaardige normen en operationele competentie opereren, worden er regelmatig bezoeken georganiseerd. Op 12 oktober 2023 maakten Dr. Bachir Mbodj, directeur Cholera-incidenten, Dr. Endalamaw Aberra, Partnerships-coördinator, en Dr. Addisalem Yilma Teffera, Amhara Center-coördinator, de reis.

Dr. Engdayehu vergezelde het WHO-team vanuit het Bahir Dar-centrum door het CTC, waar ze een alomvattende en goed georganiseerde faciliteit ontdekten, met aangewezen gebieden voor cruciale functies zoals triage, behandeling en isolatie, drie opnamekamers, twee observatiekamers en twee gespecialiseerde kamers uitgerust om voor kinderen en zwangere vrouwen te zorgen. Het CTC heeft ook twee uitgangskamers en een mortuarium, omdat de dood helaas een van de manieren is waarop sommige mensen het CTC verlaten.

Het WHO-team prees de maatregelen die zijn genomen om milieuverontreiniging te voorkomen en waardeerde het beheer van cruciale medische benodigdheden zoals orale rehydratatiezouten (ORS), intraveneuze vloeistoffen, antibiotica en essentiële apparatuur die door de WHO werd geleverd voor de snelle diagnose van cholera. Tijdens deze uitbraak heeft de CTC ook een belangrijke rol gespeeld bij het volgen en rapporteren van gevallen aan zowel de lokale gezondheidsautoriteiten als het nationale ziektebewakingssysteem.

De WHO waardeert de financiële steun die zij heeft ontvangen van het United States Agency for International Development, de United States Centers for Disease Control and Prevention en het Central Emergency Response Fund.

(Van links naar rechts) Dr. Addisalem Yilma Teffera, Dr. Endalamaw Aberra, Dr. Bachir Mbodj en Dr. Engdayehu Tessema bespreken de dagelijkse activiteiten van de CTC/©WHO Bahir Dar
(Van links naar rechts) Dr. Addisalem Yilma Teffera, Dr. Endalamaw Aberra, Dr. Bachir Mbodj en Dr. Engdayehu Tessema bespreken de dagelijkse activiteiten van de CTC/@WHO

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.