AccueilNederlandVN verwelkomt eerste...

VN verwelkomt eerste medische evacuaties uit Gaza europahoy.news

“We hebben met het Egyptische ministerie van Volksgezondheid samengewerkt aan de planning van medische evacuaties en zullen deze blijven ondersteunen”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).WHO) hoofd.

Volgens de WHO zijn 81 mensen erin geslaagd Egypte binnen te komen voor behandeling.

Zijn opmerkingen kwamen te midden van berichten dat de Rafah-passagiersterminal tussen Egypte en Gaza woensdagochtend voor het eerst sinds 7 oktober bij wijze van uitzondering open mocht gaan, om het vertrek uit de enclave mogelijk te maken van enkele gewonde Palestijnen, maar ook van buitenlanders en mensen met een dubbele nationaliteit. nationaliteit. nationaal.

De grensovergang bij Rafah is het enige toegangspunt dat niet wordt gecontroleerd door Israël, dat in 2007 een blokkade oplegde aan de enclave nadat Hamas-militanten de controle over de Gazastrook hadden overgenomen.

‘Veel grotere behoeften’

Tedros waarschuwde op een sociaal platformDe aandacht mag niet worden afgeleid van de veel grotere behoeften van duizenden patiënten in Gaza.en herhaalde oproepen tot de bescherming van ziekenhuizen, evenals een « onmiddellijke versnelling » van de stroom medische hulp naar de Gazastrook.

Dinsdag was de intocht in Gaza van het grootste konvooi sinds de hervatting van de hulpleveringen via Rafah op 21 oktober, bestaande uit 59 vrachtwagens met water, voedsel en medicijnen, volgens het coördinatiebureau voor humanitaire zaken van de ONU.OCHA).

Het binnenbrengen van brandstof, “die broodnodig is om reddingsapparatuur te bedienen”, blijft echter verboden, aldus OCHA.

In een verklaring die zojuist via X is vrijgegeven, zegt de WHO dat onder de mensen in Gaza die in ernstige nood verkeren, zich duizenden ernstig gewonde burgers bevinden (veel van hen kinderen); meer dan 1.000 mensen die nierdialyse nodig hebben om te overleven; ruim 2.000 mensen hebben kankertherapie nodig; 45.000 mensen met hart- en vaatziekten; en meer dan 60.000 mensen met diabetes.

‘Duurzame toegang’

“Deze patiënten moeten duurzame toegang kunnen hebben tot medische zorg in Gaza. “Ziekenhuizen en andere gezondheidsfaciliteiten moeten worden beschermd tegen bombardementen en militair gebruik.”

Het bureau zei dat vóór 7 oktober 2023 elke dag ongeveer 100 patiënten toegang nodig hadden tot gespecialiseerde gezondheidszorgdiensten buiten de Gazastrook vanwege het gebrek aan noodzakelijke gespecialiseerde gezondheidszorgdiensten in Gaza.

“De WHO roept op tot dringende en versnelde toegang tot humanitaire hulp, inclusief brandstof, water, voedsel en medische benodigdheden.”

VN-chef António Guterres benadrukte dinsdag dat de hoeveelheid binnenkomende hulp niet in verhouding staat tot het grote aantal burgers dat vastzit in de enclave te midden van de toenemende gevechten.

Schuilplaatsen ‘vier keer meer dan capaciteit’

Meer dan 1,4 miljoen mensen in Gaza zijn intern ontheemd en ruim 689.000 mensen schuilen in 150 faciliteiten van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.OOPS).

OCHA zei dat de afgelopen dagen tienduizenden ontheemden, die voorheen bij gastgezinnen logeerden, naar openbare schuilplaatsen zijn verhuisd op zoek naar voedsel en basisvoorzieningen.

UNRWA-opvangcentra hebben nu bijna vier keer de geplande capaciteit, waarschuwde OCHA.

De toestand van de gijzelaars is onbekend.

WHO-chef Tedros zei woensdag in een post op sociale media dat de organisatie ernstig bezorgd blijft over de toestand van de 240 gijzelaars die Hamas op 7 oktober uit Israël heeft weggevoerd, “met name de kinderen, vrouwen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen die onmiddellijke hulp nodig hebben.” medische aandacht. » Hij herhaalde de oproep tot zijn onmiddellijke vrijlating.

“Schokkend aantal slachtoffers” onder journalisten

OCHA merkte op dat de Israëlische grondoperatie in het noorden van Gaza en de buitenwijken van Gaza-stad aan intensiteit heeft gewonnen, samen met aanhoudende beschietingen.

Dinsdag werden Israëlische luchtaanvallen gemeld in de dichtbevolkte wijk Jabaliya, ten noorden van Gaza-stad, waar zich het grootste vluchtelingenkamp van de enclave bevindt, waar zo’n 116.000 mensen wonen.

Om de kwestie van de bedreigingen voor journalisten over de hele wereld aan te pakken, schreef VN-chef António Guterres op een sociaal platform om “de journalisten te verdedigen die ons gevangen houden.” op de hoogte ».

VN-mensenrechtenbureau OHCHR bezorgdheid geuit dinsdag over berichten over Palestijnse journalisten die zijn omgekomen onder Israëlische beschietingen en herhaalde dat journalisten burgers zijn en niet mogen worden aangevallen, terwijl militairen hen aanvallen, moet ter verantwoording worden geroepen.

‘Dit is een mondiale crisis’: VN-hulpchef

De oorlog tussen Israël en Palestijnse militanten in Gaza heeft een ‘mondiale crisis’ veroorzaakt die internationale actie vereist voordat deze zich ‘tot ver buiten de regio’ verspreidt, aldus de VN-noodhulpcoördinator. in een verklaring woensdag.

« Dit kan zo niet doorgaan. We hebben radicale verandering nodig”, voegde Martin Griffiths eraan toe.

We willen dat de gijzelaars onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. We moeten in staat zijn om de essentiële levensbehoeften (met name water, voedsel, medicijnen en brandstof) veilig, onmiddellijk en op grote schaal te leveren. De ruim tweehonderd vrachtwagens die tot nu toe na moeizame onderhandelingen Gaza zijn binnengekomen, bieden enige verlichting, maar zijn niet genoeg.

Hij zei dat pauzes moeten worden overeengekomen als de “enige haalbare optie om op dit moment hulpgoederen naar Gaza te brengen.”

Israël, Hamas en andere militanten moeten “hun verplichtingen onder het internationaal humanitair recht respecteren, inclusief het voortdurend betrachten van militaire operaties om burgers en civiele objecten te beschermen.”

De internationale actoren met invloed moeten hun diplomatieke kracht gebruiken om respect voor de oorlogsregels te garanderen, het burgerleven te beschermen en “het conflict te de-escaleren en een escalatie te voorkomen.”

Meer volgt nog…

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.