AccueilNederlandUNCTAD-oproep voor ontwikkelingsfinanciering,...

UNCTAD-oproep voor ontwikkelingsfinanciering, update van de aardbeving in Nepal, religieuze vrijheid in Nicaragua europahoy.new

Dat is de boodschap van het handels- en ontwikkelingsorgaan van de VN, UNCTAD riep dinsdag op tot dringende hervormingen van het internationale financiële systeem om de 46 minst ontwikkelde landen ter wereld te ondersteunen.

In overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) hebben deze meest kwetsbare economieën dringend behoefte aan buitenlandse investeringen om waarde toe te voegen aan hun economische output, schuldenlast te vermijden en een transitie naar een koolstofarme economie te financieren.

De secretaris-generaal van UNCTAD, Rebeca Grynspan, benadrukte dat het succes van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling “onlosmakelijk verbonden is met de vooruitgang van deze landen.”

Het VN-agentschap zegt dat voor het bereiken van betere sociale bescherming en fatsoenlijke banen een geldinjectie nodig is die gelijk is aan 45 procent van de totale economische productie van elk minst ontwikkeld land.

Maar meerdere mondiale crises hebben de groei belemmerd en de meest kwetsbare landen ter wereld met een schuldenlast opgezadeld die is gestegen tot 27 miljard dollar in 2021.

Om te helpen riepen UNCTAD-economen op tot dringende schuldverlichting en een “substantiële” toename van toegankelijke ontwikkelings- en klimaatfinanciering voor de minst ontwikkelde landen, inclusief goedkope subsidies en leningen.

Kinderen zijn verantwoordelijk voor de helft van de doden en gewonden bij de aardbeving in Nepal

Bijna de helft van de doden en gewonden bij de dodelijke aardbeving die het westen van Nepal dit weekend trof, zijn kinderen, aldus het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) dinsdag.

Volgens de laatste cijfers van de regering eiste de aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter die op 3 november kort voor middernacht plaatsvond 153 levens en verwondde meer dan 338 mensen. Bovendien schudde een naschok met een kracht van 5,8 de getroffen gebieden, waardoor de angst onder de overlevenden, vooral kinderen, werd vergroot.

“Tragisch genoeg zijn er opnieuw zoveel levens verloren gegaan bij deze verwoestende aardbeving. Kinderen worden onevenredig zwaar getroffen en moeten nachten buiten in de kou doorbrengen”, zegt Alice Akunga, UNICEF-vertegenwoordiger in Nepal.

“Deze kinderen en hun families hebben dringend medische hulp, onderdak, schoon water, voedsel, dekens en warme kleding nodig naarmate de winter vordert”, voegde hij eraan toe.

VN-teams ondersteunen ter plaatse de hulpinspanningen, in coördinatie met overheidsinstanties. Nu de winter in de Himalaya in aantocht is, is echter dringend meer hulp nodig.

“UNICEF doet alles wat we kunnen, maar we hebben dringend meer hulp nodig om te kunnen voorzien in de behoeften op het gebied van gezondheid, voeding, onderwijs, bescherming en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne van kinderen en vrouwen”, aldus mevrouw Akunga.

Nicaragua: VN-mensenrechtenexperts roepen op tot vrijlating van katholieke bisschop

Onafhankelijke mensenrechtendeskundigen die dinsdag door de VN zijn aangesteld, eisten een einde aan de willekeurige detentie door de Nicaraguaanse autoriteiten van de bisschop van Matagalpa, monseigneur Rolando José Álvarez, na de vrijlating van twaalf katholieke priesters vorige maand.

« We zijn diep bezorgd over de systematische patronen van intimidatie van leden van de katholieke kerk en andere religieuze denominaties door de Nicaraguaanse autoriteiten », aldus de twee speciale rapporteurs.

“De regering moet monseigneur Álvarez onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en het recht op vrijheid van godsdienst of levensovertuiging in het land beschermen”, voegden Nazila Ghanea en Irene Khan eraan toe.

De deskundigen uitten hun ernstige bezorgdheid in een officiële mededeling die op 2 augustus aan de regering van Nicaragua werd gestuurd.

Geschat wordt dat de Nicaraguaanse autoriteiten sinds 2022 de juridische status van minstens 1.000 non-profitorganisaties hebben ingetrokken, waarvan er meer dan 320 religieus van aard zouden zijn.

Begin dit jaar annuleerde de regering de juridische status van de historische Centraal-Amerikaanse Universiteit (UCA) van de katholieke orde van de Sociëteit van Jezus en nam haar faciliteiten in beslag, samen met twee evangelische christelijke universiteiten en een andere verbonden aan de katholieke kerk.

De deskundigen benadrukten dat deze daden in strijd zijn met het internationaal recht en onderdeel lijken te zijn van een breder patroon van repressie tegen verschillende elementen van de Nicaraguaanse burgermaatschappij, vooral tegen degenen die kritiek uiten op de regering.

De speciale rapporteurs en andere onafhankelijke deskundigen die door de Mensenrechtenraad zijn benoemd, zijn geen VN-personeel en ontvangen ook geen vergoeding voor hun werk.Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.