AccueilNederlandSoedan: Vrouwen en...

Soedan: Vrouwen en meisjes ontvoerd en vastgehouden ‘in slavenachtige omstandigheden’ in Darfur

Het grimmige rapport komt tegen de achtergrond van een scherpe toename van de gevechten tussen de Sudanese strijdkrachten (SAF) en de RSF van de regering en verhoogde spanningen tussen de gemeenschappen in de onrustige regio.

De rivaliserende legers stortten het land ruim zes maanden geleden in een brutale burgeroorlog. Duizenden zijn omgekomen en ruim 5,7 miljoen mensen zijn ontheemd, zowel binnen als buiten de Afrikaanse natie. Ongeveer 25 miljoen mensen zijn nu afhankelijk van een of andere vorm van humanitaire hulp.

Vertegenwoordigers van de strijdende partijen komen nu bijeen in Saoedi-Arabië voor hernieuwde vredesbesprekingen, geleid door Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten, en vergezeld door het Oost-Afrikaanse regionale blok IGAD, zo blijkt uit nieuwsberichten.

Overlevenden, getuigen en andere bronnen hebben gemeld dat ruim twintig vrouwen en meisjes zijn meegenomen, maar het aantal zou hoger kunnen zijn. gezegd OHCHR Woordvoerder Liz Throssell.

“Sommige bronnen hebben gemeld dat ze vrouwen en meisjes geketend hebben gezien in pick-up trucks en in auto’s”, zei ze.

‘Toegeschreven aan mannen in RSF-uniformen’

Donderdag zijn bij het gezamenlijke kantoor van OHCHR-UNITAMS (de VN-hulpmissie) in Soedan ruim vijftig incidenten van seksueel geweld in verband met de vijandelijkheden gemeld, waarbij ten minste 105 slachtoffers zijn getroffen – 86 vrouwen, één man en 18 kinderen.

Bij 23 van de incidenten ging het om verkrachting, bij 26 om groepsverkrachting en bij drie om poging tot verkrachting.

Minstens 70 procent van de geregistreerde bevestigde incidenten van seksueel geweld – 37 incidenten in totaal – worden toegeschreven aan mannen in RSF-uniformen, acht aan gewapende mannen aangesloten bij de RSF, twee aan mannen in ongeïdentificeerd uniform en één aan de SAF. het kantoor.

Bij de overige gevallen ging het om mannen die nog niet zijn geïdentificeerd.

Oproep tot dringende vrijlating

Mevrouw Throssell riep op tot de dringende vrijlating van de ontvoerde vrouwen en meisjes en tot het ter verantwoording roepen van de daders.

Ze herhaalde de oproep van Hoge Commissaris Volker Türk aan hoge functionarissen van de SAF, de RSF en aangesloten gewapende groepen om een ​​beleid van nultolerantie ten aanzien van seksueel geweld in hun gelederen af ​​te dwingen.

Stop de gevechten: VN-missie

UNITAMS uitte ook zijn diepe bezorgdheid over de militaire escalatie in Darfur en de verschrikkelijke impact ervan op burgers, waaronder ontheemding, slachtoffers en vernietiging van eigendommen.

De missie riep alle strijdende partijen op zich te houden aan de internationale mensenrechten en humanitaire wetten, en de bescherming van burgers te garanderen, zodat zij door conflicten getroffen gebieden veilig kunnen verlaten.

“In een tijd waarin zoveel hoop wordt gevestigd op de gesprekken in Jeddah om een ​​duurzaam staakt-het-vuren te bereiken en de humanitaire toegang te vergemakkelijken, roep ik alle partijen op om het conflict niet te laten escaleren en uitbreiden”, aldus Clementine Nkweta-Salami, plaatsvervangend hoofd van UNITAMS. , zei in a stelling op donderdag.

“De tol die dit conflict van burgers eist, is onvoorstelbaar. De gevechten moeten stoppen en de partijen bij het conflict moeten zorgen voor een veilige doorgang van humanitaire hulp naar de miljoenen mensen in Soedan die deze hard nodig hebben.”

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Joodse leider veroordeelt religieuze haatmisdrijven en roept op tot respect voor minderheidsreligies in Europa europahoy.new

Rabbi Avi Tawil sprak vorige week met hartstocht in het Europees Parlement en vestigde dringend de aandacht op de lange geschiedenis van antisemitische haatmisdrijven tegen zichtbaar Joodse kinderen over het hele continent. Hij traceerde de diepe wortels van...

De Joodse leider veroordeelt religieuze haatmisdrijven en roept op tot respect voor minderheidsreligies in Europa

Rabbi Avi Tawil sprak vorige week met hartstocht in het Europees Parlement en vestigde dringend de aandacht op de lange geschiedenis van antisemitische haatmisdrijven tegen zichtbaar Joodse kinderen over het hele continent. Hij traceerde de diepe wortels van...

Het aanpakken van de gezondheidseffecten van klimaatverandering en het opschalen van digitale klimaatactie in de schijnwerpers op COP28 europahoy.news

Voorafgaand aan de eerste ‘Gezondheidsdag’ op een VN-klimaatconferentie ondertekenden afgevaardigden een nieuwe verklaring over klimaat en gezondheid en bespraken ze afzonderlijk de rol die digitale technologie kan spelen in klimaatactie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties verwelkomde de...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.