AccueilNederlandScherpe opleving van...

Scherpe opleving van de gevechten in Myanmar, melden humanitairen van de VN

Volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken) zijn de botsingen op zondag heviger geworden en de hele week voortgezet. Ze hebben aanzienlijke gevolgen gehad voor het noordoosten en het zuidoosten van Myanmar en hebben meer dan 48.000 mensen uit hun huizen verdreven.OCHA).

Er zijn ook berichten dat een alliantie van drie rebellengroepen steden in het noorden van het land heeft ingenomen en meer dan 90 buitenposten van het leger heeft veroverd en bezet. Het leger heeft naar verluidt het verlies van ten minste drie steden erkend.

Berichten over nieuwe ontheemding in Shan (Noord), Myanmar. Sommige cijfers worden momenteel geverifieerd.

Afgesneden routes

In een flash-update OCHA meldde donderdag laat dat vitale transportverbindingen die Noord-Shan met China verbinden, waren belemmerd door de controleposten van de Myanmar Armed Forces (MAF) en Ethic Armed Organization (EAO’s).

Minstens één cruciale brug was verwoest, waarbij talloze plaatsen in de noordelijke Shan-, oostelijke staten Bago en Kayin te maken kregen met “uitgebreide verstoringen” op het gebied van mobiele data en telecommunicatie.

Dertien burgers, waaronder kinderen, kwamen om bij de gevechten op verschillende locaties, en nog eens twee stierven nadat ze geen toegang hadden tot medische noodhulpdiensten, aldus de flashupdate. Er zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt.

Humanitaire behoeften

Volgens OCHA leveren op geloof gebaseerde organisaties en gastgemeenschappen in de noordelijke deelstaat Shan onmiddellijke hulp, waaronder onderdak, voedsel, drinkwater, hygiënevoorzieningen en non-foodartikelen.

Bijna alle mensen die sinds 27 oktober ontheemd zijn, zoeken hun toevlucht in religieuze kampen en van weinigen is bekend dat ze reeds bestaande locaties voor intern ontheemden (IDP) zijn binnengegaan.

Hiaten en uitdagingen

OCHA onderstreepte de noodzaak van veilige en onbelemmerde humanitaire toegang om tijdige hulp te kunnen bieden. Het voegde eraan toe dat verstoorde telecommunicatie, vooral in het noorden van Shan, de hulpverlening belemmert.

“Aanhoudende vijandelijkheden, gekoppeld aan het bestaan ​​van controleposten, wegafsluitingen en structurele schade aan bruggen, beperken ernstig het vermogen van humanitaire organisaties om getroffen mensen te bereiken, de behoeften te verifiëren en essentiële voorraden te vervoeren”, aldus het rapport.

Mensenrechtensituatie

Ondertussen is de mensenrechtencrisis in het land “slecht en wordt exponentieel erger”, Speciaal rapporteur Tom Andrews gezegd.

In een interview met VN-nieuws vorige week in New York, in de marge van hem rapport Voor de Algemene Vergadering beschreef de onafhankelijke mensenrechtendeskundige de situatie in het land en voegde eraan toe dat niemand veilig is.

Luister hieronder naar het volledige interview

UN News-interview met Tom Andrews, speciaal rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Myanmar

Speciale Rapporteurs en andere onafhankelijke deskundigen worden benoemd door de VN Raad voor de Mensenrechten en maken deel uit van wat bekend staat als de speciale procedures. Zij dienen in hun individuele hoedanigheid, zijn geen VN-personeel en ontvangen geen salaris.

Oorspronkelijk gepubliceerd in

The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.