AccueilNederlandOp de Britse...

Op de Britse AI Summit zegt Guterres dat de risico’s groter zijn dan de voordelen zonder mondiaal toezicht

Adressering Op de Artificial Intelligence Security Summit, bijeengeroepen door Groot-Brittannië, op het beroemde landgoed Bletchley Park, waar geallieerde codebrekers een enorme bijdrage leverden aan de oorlogsinspanningen om nazi-codes te kraken, benadrukte de VN-chef de noodzaak van een “aanhoudend en gestructureerd gesprek” rond de risico’s, uitdagingen en kansen ervan.

“De Verenigde Naties, een inclusief, rechtvaardig en universeel platform voor de coördinatie van AI-governance, zijn nu volledig betrokken bij dat gesprek”, zei hij.

Drie sleutelgebieden

De secretaris-generaal schetste drie belangrijke gebieden voor onmiddellijke actie.

Ten eerste riep hij op tot het aanpakken van bestaande bedreigingen die verband houden met de lancering van krachtige AI-modellen die momenteel onvoldoende veiligheidsbarrières en toezicht ontberen.

Ten tweede uitte Guterres zijn bezorgdheid over de negatieve gevolgen van AI op de lange termijn, inclusief de impact ervan op de werkgelegenheid; de erosie van de culturele diversiteit als gevolg van bevooroordeelde algoritmen en het aanwakkeren van geopolitieke spanningen als gevolg van de concentratie van kunstmatige-intelligentiebedrijven in slechts een handvol landen.

De derde zorg was dat als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen, AI de toch al toenemende ongelijkheid zal verergeren.

“Dit is geen risico; Het is een realiteit”, waarschuwde hij.

Ethische principes

Om deze zorgen weg te nemen, noemde Guterres de ontwikkeling van meer dan 100 verschillende, vaak overlappende, sets ethische principes voor AI.

Hoewel er brede overeenstemming bestaat over principes als betrouwbaarheid, transparantie, verantwoordingsplicht en de mogelijkheid om AI-toepassingen stop te zetten, is mondiaal toezicht nodig om inconsistenties en lacunes te voorkomen, benadrukte hij.

De VN-chef benadrukte de lancering van zijn nieuwe Adviesorgaan op het gebied van AIdie bestaat uit experts van de overheid, bedrijven, de technologiegemeenschap, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld.

“Het is werkelijk universeel, met vertegenwoordiging uit alle delen van de wereld, om de genetwerkte, inclusieve en op bewijs gebaseerde oplossingen te bevorderen die nodig zijn”, zei hij.

Partnerschappen voor de toekomst

Het Adviesorgaan zal nauw samenwerken met andere mondiale initiatieven die bijvoorbeeld via de EU en de G7 zijn opgezet, en vóór het einde van het jaar voorlopige aanbevelingen doen om wetenschappelijke consensus te bereiken en AI voor de hele mensheid te laten werken.

Deze aanbevelingen zullen worden opgenomen in het Global Digital Compact, dat ter goedkeuring zal worden voorgesteld tijdens de VN-bijeenkomst. Toekomstige top volgend jaar september.

“Met andere woorden: hun werk zal AI-governance inbedden in intergouvernementele processen en in een gevestigde mondiale top”, aldus Guterres.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Joodse leider veroordeelt religieuze haatmisdrijven en roept op tot respect voor minderheidsreligies in Europa europahoy.new

Rabbi Avi Tawil sprak vorige week met hartstocht in het Europees Parlement en vestigde dringend de aandacht op de lange geschiedenis van antisemitische haatmisdrijven tegen zichtbaar Joodse kinderen over het hele continent. Hij traceerde de diepe wortels van...

De Joodse leider veroordeelt religieuze haatmisdrijven en roept op tot respect voor minderheidsreligies in Europa

Rabbi Avi Tawil sprak vorige week met hartstocht in het Europees Parlement en vestigde dringend de aandacht op de lange geschiedenis van antisemitische haatmisdrijven tegen zichtbaar Joodse kinderen over het hele continent. Hij traceerde de diepe wortels van...

Het aanpakken van de gezondheidseffecten van klimaatverandering en het opschalen van digitale klimaatactie in de schijnwerpers op COP28 europahoy.news

Voorafgaand aan de eerste ‘Gezondheidsdag’ op een VN-klimaatconferentie ondertekenden afgevaardigden een nieuwe verklaring over klimaat en gezondheid en bespraken ze afzonderlijk de rol die digitale technologie kan spelen in klimaatactie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties verwelkomde de...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.