AccueilNederlandOp de Britse...

Op de Britse AI Summit zegt Guterres dat de risico’s groter zijn dan de voordelen zonder mondiaal toezicht

Adressering Op de Artificial Intelligence Security Summit, bijeengeroepen door Groot-Brittannië, op het beroemde landgoed Bletchley Park, waar geallieerde codebrekers een enorme bijdrage leverden aan de oorlogsinspanningen om nazi-codes te kraken, benadrukte de VN-chef de noodzaak van een “aanhoudend en gestructureerd gesprek” rond de risico’s, uitdagingen en kansen ervan.

“De Verenigde Naties, een inclusief, rechtvaardig en universeel platform voor de coördinatie van AI-governance, zijn nu volledig betrokken bij dat gesprek”, zei hij.

Drie sleutelgebieden

De secretaris-generaal schetste drie belangrijke gebieden voor onmiddellijke actie.

Ten eerste riep hij op tot het aanpakken van bestaande bedreigingen die verband houden met de lancering van krachtige AI-modellen die momenteel onvoldoende veiligheidsbarrières en toezicht ontberen.

Ten tweede uitte Guterres zijn bezorgdheid over de negatieve gevolgen van AI op de lange termijn, inclusief de impact ervan op de werkgelegenheid; de erosie van de culturele diversiteit als gevolg van bevooroordeelde algoritmen en het aanwakkeren van geopolitieke spanningen als gevolg van de concentratie van kunstmatige-intelligentiebedrijven in slechts een handvol landen.

De derde zorg was dat als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen, AI de toch al toenemende ongelijkheid zal verergeren.

“Dit is geen risico; Het is een realiteit”, waarschuwde hij.

Ethische principes

Om deze zorgen weg te nemen, noemde Guterres de ontwikkeling van meer dan 100 verschillende, vaak overlappende, sets ethische principes voor AI.

Hoewel er brede overeenstemming bestaat over principes als betrouwbaarheid, transparantie, verantwoordingsplicht en de mogelijkheid om AI-toepassingen stop te zetten, is mondiaal toezicht nodig om inconsistenties en lacunes te voorkomen, benadrukte hij.

De VN-chef benadrukte de lancering van zijn nieuwe Adviesorgaan op het gebied van AIdie bestaat uit experts van de overheid, bedrijven, de technologiegemeenschap, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld.

“Het is werkelijk universeel, met vertegenwoordiging uit alle delen van de wereld, om de genetwerkte, inclusieve en op bewijs gebaseerde oplossingen te bevorderen die nodig zijn”, zei hij.

Partnerschappen voor de toekomst

Het Adviesorgaan zal nauw samenwerken met andere mondiale initiatieven die bijvoorbeeld via de EU en de G7 zijn opgezet, en vóór het einde van het jaar voorlopige aanbevelingen doen om wetenschappelijke consensus te bereiken en AI voor de hele mensheid te laten werken.

Deze aanbevelingen zullen worden opgenomen in het Global Digital Compact, dat ter goedkeuring zal worden voorgesteld tijdens de VN-bijeenkomst. Toekomstige top volgend jaar september.

“Met andere woorden: hun werk zal AI-governance inbedden in intergouvernementele processen en in een gevestigde mondiale top”, aldus Guterres.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.