AccueilNederlandMuziekstreamingplatforms: EP-leden roepen...

Muziekstreamingplatforms: EP-leden roepen op tot bescherming van EU-auteurs en diversiteit

Dinsdag riep de Cultuurcommissie op tot Europese regels die een eerlijke en duurzame omgeving voor muziekstreaming garanderen en de culturele diversiteit bevorderen.

In een resolutie die met 23 stemmen voor, 3 tegen en 1 onthouding is aangenomen, dringen EP-leden van de Commissie cultuur en onderwijs erop aan dat de onevenwichtigheden in de sector worden gecorrigeerd, aangezien zij momenteel een meerderheid van de auteurs over een zeer laag inkomen ontvangen. De ‘pre-digitale royaltytarieven’ die momenteel worden toegepast, moeten worden herzien, zijn zij van mening, en veroordelen de payola-programma’s die auteurs dwingen een lager of geen inkomen te accepteren in ruil voor een grotere zichtbaarheid.

Europese wetgeving om daders te ondersteunen

Hoewel streamingplatforms de muziekmarkt domineren en de afgelopen acht jaar een gestage groei hebben doorgemaakt, zijn er geen Europese regels voor de sector, benadrukken de leden van het Europees Parlement. De situatie wordt verergerd door de daling van de totale waarde van muziekproducten, waarbij de inkomsten geconcentreerd zijn in de handen van grote labels en de populairste artiesten, de opkomst van door AI gegenereerde inhoud en, volgens studiesstreamingfraude (d.w.z. bots die streamingcijfers manipuleren), evenals de manipulatie en het illegale gebruik van muziekinhoud door platforms.

Europarlementariërs pleiten voor een Europees wetsvoorstel dat platforms verplicht hun algoritmen en aanbevelingsinstrumenten transparant te maken en daarvoor te zorgen Europese de werken zijn zichtbaar en toegankelijk. Het moet ook een diversiteitsindicator bevatten om het scala aan beschikbare genres en talen te beoordelen, evenals de aanwezigheid van onafhankelijke auteurs.

De regels moeten streamingplatforms verplichten om rechthebbenden te identificeren door middel van de juiste toewijzing van metagegevens om hun werken gemakkelijker te ontdekken te maken, en om bijvoorbeeld streamingfraude te voorkomen die wordt gebruikt om kosten te besparen en de waarde te verminderen. Een label moet het publiek informeren over puur door AI gegenereerde werken, voegen ze eraan toe.

Ten slotte roepen de EP-leden de EU op om meer te investeren in Europese muziek, door lokale en nicheartiesten of artiesten uit kwetsbare gemeenschappen op te nemen, om zo een diverser repertoire aan te bieden, en om auteurs te ondersteunen bij de digitale transformatie van hun bedrijfsmodellen.

Citaat

“Het succesverhaal van muziekstreamingdiensten heeft zijn eigen paradoxen. De meerderheid van de auteurs en uitvoerende kunstenaars, zelfs degenen die jaarlijks honderdduizenden reproducties maken, ontvangen geen vergoeding waarmee ze een fatsoenlijk leven kunnen leiden. Het is essentieel om de rol te erkennen die auteurs spelen in de muzieksector, om het inkomstenverdelingsmodel dat door streamingdiensten wordt gebruikt te herzien en om proportionele en effectieve oplossingen te onderzoeken om de culturele diversiteit te bevorderen”, aldus het senior parlementslid. Ibán García Del Blanco (S&D, ES).

Volgende stappen

De plenaire stemming over de niet-wetgevende resolutie is gepland voor de zitting van januari 2024 in Straatsburg.

Achtergrond

Digitale muziekplatforms en diensten voor het delen van muziek bieden momenteel toegang tot wel 100 miljoen nummers, gratis of tegen een relatief laag maandelijks abonnementsgeld. Streaming vertegenwoordigt 67% van de inkomsten van de wereldwijde muziekindustrie, met een jaarlijkse omzet van 22,6 miljard dollar.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Ochtendkoffie verhoogt de niveaus van dit hormoon

De Russische gastro-enteroloog Dr. Dilyara Lebedeva zegt dat koffie in de ochtend een stijging van één hormoon kan veroorzaken: cortisol. Schade door cafeïne veroorzaakt, zoals de arts opmerkte, stimulatie van het zenuwstelsel. Dergelijke stimulatie kan een probleem...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.