AccueilNederlandmensenrechtenexpert europahoy.news

mensenrechtenexpert europahoy.news

In een recent interview met VN-nieuwsHij benadrukte het belang van zijn rapport en het doel ervan: één van de vijf permanente leden van de VN ter verantwoording roepen. Veiligheidsraad.

“Het is uniek dat voor het eerst” een van de permanente leden van de ‘P5’ van de Veiligheidsraad onderworpen is aan toezicht door een ander belangrijk VN-orgaan, de Raad voor de Mensenrechtennadat hij vorig jaar het mandaat van de speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie had gecreëerd, zei hij.

Het maatschappelijk middenveld ‘volledig vernietigd’

Het rapport beschrijft gedetailleerd hoe de mensenrechtensituatie in Rusland twintig jaar geleden begon te verslechteren. Hij benadrukte de Russische vervolging van anti-oorlogsdemonstranten, de marteling van gedetineerde activisten en oppositiefiguren, en de aanvallen op advocaten die deze groepen verdedigen.

Vladimir Kara-Murza, Russische journalist en prominente activist van de oppositie, gevangengezet in de Russische Federatie.

Vladimir Kara-Murza, Russische journalist en prominente activist van de oppositie, gevangengezet in de Russische Federatie.

De mensenrechtensituatie is de afgelopen twintig jaar “geleidelijk verslechterd”, te beginnen met de twee Tsjetsjeense oorlogen, en vervolgens, na de grootschalige gewapende aanval op Oekraïne in februari vorig jaar, is de mensenrechtensituatie “dramatisch verslechterd”, aldus Mevrouw Katzarova.

De belangrijkste “tragische bevinding is dat de burgerlijke ruimte in de Russische Federatie volledig is vernietigd”, zei hij. VN-nieuws.

Weigering om mee te werken

De toegang van mevrouw Katzarova tot het land is door de Russische regering beperkt, hoewel dit haar er niet van heeft weerhouden informatie te verzamelen uit bijna 200 bronnen zowel binnen als buiten Rusland, waaronder mensenrechtenactivisten, politieke activisten, stemmen van de oppositie en journalisten.

Mevrouw Katzarova sprak de hoop uit dat de Russische autoriteiten haar binnenkort toestemming zullen geven het land te bezoeken. Hij sprak ook zijn wens uit om niet alleen te communiceren met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, maar ook met overheidsfunctionarissen en functionarissen die in het rechtssysteem werken.

Ze zei dat ze hoopte dat de Russische autoriteiten van gedachten zouden veranderen en zouden beginnen te communiceren ‘met mijn mandaat’, omdat ‘ik ben aangesteld om de autoriteiten te helpen, net als elke andere speciale rapporteur van de Verenigde Naties, wij er zijn om te helpen.’

Hij zei dat hij ook contact had opgenomen met de commissaris voor de mensenrechten, mevrouw Moskalkova, aangezien haar rol los van de regering bestaat.

Als ombudsman voor de mensenrechten wilde zij voor haar rapport graag uw mening horen, omdat het Russische volk met klachten bij haar terecht kan. « Helaas reageerde hij niet », aldus de onafhankelijke VN-expert.

Russen in het buitenland

Volgens de deskundige is het een deel van haar taak om het Russische volk te dienen en hen de kans te geven gehoord te worden, te midden van het huidige klimaat van algemeen isolement.

Hij herinnerde eraan dat veel Russen het land verlieten om mobilisaties of vervolgingen om ideologische en politieke redenen te vermijden. De regeringen van de landen waar deze Russen zich vestigden moeten hen steun verlenen, benadrukte hij.

Omdat het nu moeilijk is voor Russen om naar het buitenland te reizen, zei hij dat hij vertegenwoordigers van andere staten, de Europese Unie en westerse regeringen had gevraagd de verboden te herzien, aangezien ze “alleen maar mensen isoleren en de propaganda van de regering dienen… door te zeggen: “ Het Russische volk, nou ja, het collectieve Westen houdt niet van hen omdat het Russische staatsburgers zijn. »

angst om te spreken

De deskundige benadrukte ook dat er, gezien de talrijke gevallen van vervolging van mediawerkers, mensenrechtenactivisten en advocaten, in het land een sfeer van angst is gecreëerd.

Burgers zijn nu bang om hun mening te uiten, vooral over de oorlog.

“Ik denk niet dat alle Russen enige oorlog steunen, en in het bijzonder deze oorlog tegen Oekraïne. Natuurlijk hebben veel Russen contact met veel Oekraïners. Ik bedoel, er zijn gemengde huwelijken”, herinnert Katzarova zich. .

Speciale Rapporteurs

Speciale VN-rapporteurs zijn onafhankelijke deskundigen die door de VN-Mensenrechtenraad zijn aangesteld om situaties in individuele landen of mondiale thematische kwesties te beoordelen. Zij zijn geen werknemers van de VN, vertegenwoordigen geen enkele andere organisatie of regering, werken op persoonlijke titel en ontvangen voor hun werk geen salaris van de VN.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Ik wacht op je in Rome, laten we bidden voor degenen die lijden onder oorlogen europahoy.new

In het Regina Caeli lanceert de paus opnieuw de uitnodiging om deel te nemen aan de eerste Wereldkinderdag die op 25 en 26 mei wordt gevierd: "We hebben uw vreugde en het verlangen naar een betere wereld nodig." ...

Première personne : « Je ne représente plus rien » – Voix des déplacés en Haïti

Lui et d'autres ont parlé à Eline Joseph, qui travaille pour l'Organisation internationale pour les migrations (OIM) à Port-au-Prince avec une équipe qui apporte un soutien psychosocial aux personnes qui ont fui leur domicile à cause de la violence...

‘Ik ben niets meer waard’ – Stemmen van ontheemden in Haïti europahoy.news

Hij en anderen spraken met Eline Joseph, die voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Port-au-Prince werkt met een team dat psychosociale steun biedt aan mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege geweld en onveiligheid. ze sprak met VN-nieuws...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.