AccueilNederlandHumanitaire wapenstilstanden zijn...

Humanitaire wapenstilstanden zijn essentieel om tegemoet te komen aan de enorme behoeften in Gaza europahoy.new

Zijn humanitaire update begon met een moment van stilte voor al diegenen die hun leven hebben verloren sinds het begin van het conflict op 7 oktober, en voor de 240 Israëlische mannen, vrouwen en kinderen die nog steeds door Hamas worden gegijzeld.

“Wat we de afgelopen 26 dagen in Israël en in de bezette gebieden hebben gezien, is niets minder dan wat ik denk ik een plaag voor ons collectieve geweten”zei VN-humanitaire coördinator Martin Griffiths, onlangs aangekomen uit de regio. « We zijn hier allemaal op de een of andere manier bij betrokken. »

Dood en verplaatsing

Griffiths herinnerde eraan dat 1.400 Israëliërs zijn gedood en bijna 9.000 Palestijnen, hoewel het werkelijke aantal pas bekend zal worden als het puin in Gaza is opgeruimd. De verlatenheid daar deed hem denken aan de begindagen van de Syrische oorlog ‘waar we steden als Homs verwoest zagen worden’.

Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn nu ontheemd en bijna 600.000 mensen zitten opgesloten in schuilplaatsen die worden beheerd door de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt. OOPS, waarbij 72 medewerkers verloren zijn gegaan. Hij geloofde dat dit het grootste ooit geregistreerde verlies aan VN-personeel in een conflict was.

Er zijn niet genoeg vrachtwagens

Hij vertelde de ambassadeurs dat “intensieve humanitaire onderhandelingen dag en nacht” tussen Israël, Egypte, de Verenigde Staten en de VN resultaten hebben opgeleverd.

Tot dusver zijn 329 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnengekomen via de grensovergang bij Rafah met Egypte, die op 21 oktober werd geopend, en alleen al op donderdag maakten 100 de reis. Hij zei echter dat er vóór het conflict gemiddeld 500 vrachtwagens nodig waren.

“Deze onderhandelingen, hoe gedetailleerd en belangrijk ze ook zijn, werken niet. “We houden geen gelijke tred met de voortgang richting verlatenheid, wat tegenwoordig het verhaal is van Gaza”, zei hij.

Humanitaire pauze

Griffiths herhaalde de verplichting om het humanitair recht te respecteren, alle gijzelaars onvoorwaardelijk vrij te laten en burgers en de civiele infrastructuur te beschermen, waartoe ook humanitaire hulpverleners en hun faciliteiten behoren.

Burgers hebben nog steeds recht op bescherming, of ze nu blijven of verhuizen, en ze hebben het recht om te kiezen. En iedereen die niet evacueert, mag niet automatisch worden geacht de tegenstander of het doelwit van een aanval te steunen”, benadrukte hij.

Hij zei dat essentiële goederen, waaronder humanitaire hulp en brandstof, ook Gaza binnen moeten worden gelaten. In verband hiermee meldde Griffiths dat hij nieuws had ontvangen dat er meer brandstof aan de enclave zou worden geleverd.

“Deze onderhandelingen moeten doorgaan, maar ze zijn niet genoeg. We moeten die pauzes hebben”, zei hij, verwijzend naar de oproep tot een humanitair staakt-het-vuren. “Als we niet pauzeren, zullen we niet in staat zijn tegemoet te komen aan de behoeften van de bevolking van Gaza en van de Israëli’s die ook vastzitten in deze conflictgebieden.”

Luchtaanvallen trotseren voor brood

Ondertussen waarschuwde de humanitaire coördinator van de VN in de regio dat de situatie alleen maar zal verslechteren als de vijandelijkheden voortduren.

Lynn Hastings, plaatsvervangend speciaal coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, zei Vier schuilplaatsen van de UNRWA, waar bijna 20.000 ontheemden verblijven, werden donderdag aangevallen. Minstens 23 mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond.

Hij sprak ook over de wanhoop in Gaza, waar essentiële reservegeneratoren voor ziekenhuizen, waterontziltingsinstallaties en voedselproductiefaciliteiten “één voor één tot stilstand komen.”

Het gezondheidszorgsysteem wordt ook overweldigd door ernstige tekorten aan voorraden, water, elektriciteit en personeel. Tot nu toe zijn 14 van de 35 ziekenhuizen en 51 van de 72 eerstelijnsklinieken gesloten. Slechts één van de drie watertoevoerleidingen vanuit Israël is operationeel.

“Toegang tot voedsel wordt steeds meer een probleem. “Mensen trotseren luchtaanvallen om buiten bakkerijen in de rij te staan ​​voor brood, waarvan sommige al gesloten zijn vanwege gebrek aan brandstof”, zei hij.

lijden verlichten

Hoewel ze de overeenkomst voor de levering van hulp via de grensovergang bij Rafah verwelkomde, benadrukte mevrouw Hastings de noodzaak om het tempo te verhogen en merkte ze op dat bij recente leveringen geen brandstof was inbegrepen. Daarnaast zullen er extra oversteekplaatsen nodig zijn.

Hij onderstreepte ook de oproep tot een humanitair staakt-het-vuren en zei dat dit “het epische menselijke lijden zal verlichten en de toegang voor humanitaire hulp gemakkelijker en veiliger zal maken”.

Volgende week zullen hulpverleners een bijgewerkte dringende oproep doen voor het bezette Palestijnse gebied. Ze schatten dat er 1,2 miljard dollar nodig zal zijn om tot het einde van het jaar te voorzien in de behoeften van de gehele bevolking van Gaza en van 500.000 mensen op de Westelijke Jordaanoever.

Zonder beveiliging

Iedereen in Gaza heeft een verhaal van verlies, zei Thomas White, directeur Zaken van de UNRWA, vanuit de logistieke basis in Rafah.

Hoewel mensen onder de VN-vlag schuilen, ‘is de realiteit dat we hen niet eens veiligheid kunnen bieden onder een VN-vlag’, zei hij.

“We hebben meer dan vijftig van onze faciliteiten getroffen door het conflict, waaronder vijf directe gevolgen. Ik geloof dat bij de laatste telling 38 mensen zijn omgekomen in onze opvangcentra. Ik vrees dat met de gevechten die momenteel in het noorden plaatsvinden, dat aantal aanzienlijk zal toenemen.”

Operationele uitdagingen

De belangrijkste uitdaging van de UNRWA is het ondersteunen van hulpoperaties “in een situatie waarin de burgerlijke orde op het punt van instorten staat, en … het proberen een nieuwe golf van ontheemding naar het zuiden te plannen.”

Het VN-agentschap was al een reddingslijn voor de ruim twee miljoen mensen in Gaza, na zestien jaar blokkade. Vóór het conflict voedde het samen met het Wereldvoedselprogramma 1,5 miljoen mensen.PMA).

De huidige activiteiten worden ondersteund door bestaande voorraden. UNRWA ondersteunt 89 bakkerijen in Gaza, wat betekent dat al het brood grotendeels wordt gemaakt met het meel van het agentschap.

Een meisje eet brood dat wordt uitgedeeld door het Wereldvoedselprogramma op een UNRWA-school in Gaza.

Een meisje eet brood dat wordt uitgedeeld door het Wereldvoedselprogramma op een UNRWA-school in Gaza.

Scholen zijn nu schuilplaatsen

UNRWA ondersteunt ook de ontzilting van water, ook in haar kampen en scholen, door de brandstofvoorziening in Gaza veilig te stellen. White meldde dat water de belangrijkste behoefte is onder mensen die in hun schuilplaatsen zijn opgesloten. In totaal wonen bijna 600.000 Gazanen in 149 UNRWA-opvangcentra, hoewel de organisatie het contact met veel van de mensen in het noorden heeft verloren.

Hij legde uit dat de opvangcentra in wezen UNRWA-scholen zijn die normaal gesproken duizend studenten zouden huisvesten, maar nu gemiddeld 4.000 ontheemden huisvesten. Vrouwen en kinderen slapen in klaslokalen, terwijl mannen buiten slapen.

Een soortgelijke situatie doet zich voor in het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste in Gaza, waar “alle vlakke oppervlakken” werden gebruikt door mensen die gewond waren geraakt of daar hun toevlucht hadden gezocht.

Leven en dood

White deelde ook nog een “blijvend beeld” van het ziekenhuis. Terwijl ik op de binnenplaats was, kon ik luchtaanvallen op nabijgelegen buitenwijken horen en zien.

“En letterlijk op de klok, binnen 10 minuten arriveerden de ambulances. Eigenlijk lagen er… zeer ernstig gewonde mensen op de vloer van de ambulances. De classificatie achter in de ambulance was wie dood was en wie nog leefde”, zei hij.

“Degenen die nog leefden met gruwelijke explosieverwondingen en brandwonden werden naar een toch al overbelaste afdeling spoedeisende hulp gebracht. En de mensen die dood waren, werden letterlijk zo’n 25 meter verderop naar een mortuarium in de open lucht gebracht.”

Wapenstilstand en openbare diensten

In navolging van mevrouw Hastings benadrukte hij dat humanitaire hulp niet de enige oplossing is, aangezien de publieke en private sector in Gaza ook moeten kunnen functioneren.

De heer White gaf een voorbeeld van het cruciale belang van gemeentelijke diensten, die nu ongezuiverd rioolwater in zee pompen. Werknemers waarschuwen dat wanneer de brandstof opraakt, er rioolwater in de straten zal stromen.

“We hebben regelmatige en duurzame humanitaire hulp nodig en toegang samen met de publieke en private sector”, zei hij. “En ten slotte – en dit is een oproep van de mensen hier – hebben ze een staakt-het-vuren nodig. “Ze willen nu een staakt-het-vuren.”

Alarm over een vermeende aanval op een ambulancekonvooi

Hoge VN-functionarissen hebben hun bezorgdheid geuit over berichten dat ambulances zijn getroffen door luchtaanvallen buiten het Shifa-ziekenhuis, terwijl patiënten vrijdag werden geëvacueerd, in overeenstemming met Israëlische orders om naar het zuiden te vluchten.

Israël zei dat het op de locatie een ambulance had aangevallen, die naar eigen zeggen Hamas-terroristen vervoerde.

UN News sprak met de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie in de regio voor meer details:

Waarschuwing van UNRWA-chef

Het UNRWA-personeel zal binnenkort niet meer kunnen opereren tenzij er nu beslissende actie wordt ondernomen, waarschuwde commissaris-generaal Philippe Lazzarini vrijdag.

Het toestaan ​​van een handvol konvooien om de grensovergang bij Rafah te passeren ‘is geen humanitaire operatie van betekenis en staat ook niet in verhouding tot de intense politieke en diplomatieke overdrachten die hebben plaatsgevonden’, zei hij in een verklaring aan de Vierde Commissie van de VN. Algemene vergadering. , waarin het werk van het bureau wordt beoordeeld.

De verklaring werd afgelegd door Greta Gunnarsdottir, hoofd van het UNRWA-kantoor in New York.

Woede, wanhoop, verlatenheid.

Lazzarini zei dat honger, wanhoop en gevoelens van verlatenheid in Gaza veranderen in woede tegen de internationale gemeenschap. De mensen daar kunnen niet begrijpen hoe de wereld de tragedie kan zien gebeuren zonder burgers te beschermen en te helpen.

Hij vreesde dat zijn woede snel zou verschuiven naar de VN en UNRWA, en voegde eraan toe dat “in Gaza de internationale gemeenschap beter bekend staat als UNRWA.” Zijn collega’s hebben gewaarschuwd voor een verstoring van de burgerlijke orde, die het volgens hem moeilijk zal maken om de operaties voort te zetten of konvooien binnen te gaan.

Hij wees ook op de “problemen die tot ver buiten de grenzen opdoemen grenzen van de Gazastrook”, met ongekende niveaus van geweld op de Westelijke Jordaanoever en botsingen en slachtoffers langs de grens tussen Israël en Libanon.

Oproep tot actie nu

Lazzarini riep op tot een onmiddellijk akkoord over urgente maatregelen die gezamenlijk moeten worden aangepakt, te beginnen met strikte naleving van het internationaal humanitair recht. Burgers en civiele infrastructuur, inclusief VN- en humanitaire voorzieningen, moeten worden beschermd en gijzelaars moeten worden vrijgelaten.

Hij onderstreepte de noodzaak van een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren en een voortdurende en veilige hulpstroom.

Hoewel de UNRWA leiding moet geven aan de humanitaire respons, benadrukte hij de noodzaak van adequate financiële middelen, waarbij hij herinnerde aan de chronische onderfinanciering van de organisatie.

“Meer dan ooit dring ik er bij de lidstaten op aan om in actie te komen, moedig te zijn en concrete oplossingen te vinden om ervoor te zorgen dat een stabiele en voorspelbare UNRWA de grootste troef van de internationale gemeenschap in de regio blijft”, zei hij.

Er is geen weg terug

Lazzarini keek ook vooruit naar wat hij ‘de dag erna’ noemde en de noodzaak van een politieke oplossing, aangezien ‘er geen weg terug is naar de vooroorlogse status quo die de huidige ramp heeft aangewakkerd.’

Hij zei dat “een echt perspectief op een Palestijnse staat en veiligheid voor alle volkeren essentieel is om de huidige situatie te stabiliseren en weg te komen van de afgrond, voordat het te laat is.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.